<

Зупинила на вулиці міліція. Права та обов’язки громадян та правоохоронців

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:28 | 18.04.2015 / Блоги /
Перегляди
103
/ коментарів 5

Я радий, що мій минулий пост трішки привернув увагу до проблем взаємовідносин міліції та пересічних громадян. Хтось став на захист правоохоронців, хтось засуджував їхні дії.

Хоча б раз в житті нам доводилося спілкуватися з міліціонерами: когось зупиняв працівник ДАІ, хтось був свідком якихось подій, у когось просто перевіряли документи на вулиці – причин безліч. Спілкування з міліціонерами, як ні з якою іншою професією людей, дуже специфічне. Адже працівники МВС, в рамках захисту правопорядку, мають набагато більше прав, ніж працівник міськгазу чи сфери охорони здоров’я. Вони можуть затребувати перевірити Ваші документи, обшукати чи навіть затримати на певний час. Все це дозволяє міліціонерам законодавство і інші нормативно-правові документи, які регулюють їхню діяльність. І це правильно, бо по-іншому неможливо виконувати покладені на них обов’язки – захист громадян. Але для усунення непорозумінь під час спілкування з міліціонерами слід знати свої права і обов’язки правоохоронців.

Сьогодні хочу описати правила поведінки під час спілкування з пішим патрулем міліції, а в майбутньому зроблю аналогічну статтю про спілкування з ДАІ.

Зустріч із міліціонером на вулиці

До Вас звернувся працівник міліції

Якщо працівник міліції звертається до Вас – як правило, він має на те вмотивовані причини. У більшості випадків, це саме так і відбувається. Не нервуйте, зберігайте спокій і поставтесь до цього з розумінням. Правоохоронці мають погану репутацію і низький рівень довіри громадян, проте саме вони захищають Вас і ваше майно від незаконних посягань.

Ви маєте право у розмові із міліціонером:

  • у відповідності із ст. 5 ЗУ «Про міліцію», вимагати у працівника міліції пред’явити службове посвідчення. Завжди потрібно починати розмову саме із такої вимоги, по можливості занотувавши у зручний для Вас спосіб дані із посвідчення (по можливості без використання фото-, відео- засобів фіксації – це може спричинити конфлікт). Після цього можна продовжувати розмову. Важливий саме такий порядок дій, бо після можливого конфлікту шанси витребувати посвідчення вкрай низькі;
  • одразу дізнатися причину , через яку працівник міліції виявив інтерес до вашої особи.
  • відмовитися йти до відділення міліції без офіційного оголошення Вам законодавчо-встановлених причин затримання. Це означає, що вам мають вмотивовано пояснити причину Вашого затримання та скласти протокол про адміністративне/кримінальне затримання, якщо це є необхідним. Тобто вимоги «пішли, там з’ясуємо» або «там на тебе вже чекають» не зобов’язують Вас слідувати за міліціонерами;
  • вільно користуватися мобільним телефоном під час розмови із правоохоронцем.
  • відмовитися від проведення особистого огляду, а також огляду Ваших речей без складання офіційного протоколу та за відсутності двох понятих при цьому. Поважайте власну гідність і пам’ятайте, що Ви маєте право на приватність, тому втручання працівників міліції у ваш особистий простір без підстави не припустиме. Також, слід зазначити, що особистий огляд може проводитись виключно міліціонером однієї із вами статі. Про це можна детальніше прочитати у відповідному розділі;
  • якщо Вас звинувачують у вчиненні дрібного (незначного) адміністративного правопорушення (наприклад, куріння у недозволеному місці), вимагати довести протиправність Ваших дій посиланням на відповідні норми кримінального чи адміністративного кодексів;
  • не їхати до відділення міліції, а вимагати складення на Вас адміністративного протоколу безпосередньо на місці скоєння правопорушення, якщо для цього немає особливої потреби.

Перевірка документів особи

Перевірка документів у громадян передбачена ст. 11 п. 2 ЗУ “Про міліцію”. Проте, слід зазначити, що вона здійснюється при обґрунтованій підозрі у вчиненні правопорушення. Підозра не є вигаданою і надає таке право у наступних випадках:

  1. Особа здійснює правопорушення або щойно його здійснила.
  2. На особу прямо вказали свідки правопорушення.
  3. На особі чи на її одязі присутні явні ознаки скоєння правопорушення.
  4. Особа потрапляє під опис розшукуваної особи (орієнтування).

Майте на увазі, відсутність у Вас документів може стати формальним приводом для застосування правоохоронцями адміністративного затримання для встановлення особи у цих випадках (ст. 260 КУпАП, п. 134 Статуту ПС).

Правові підстави особистого огляду і огляду речей особи.

Правових підстав на здійснення особистого огляду і огляду речей особи може бути чотири:

  • особа вчинила або вчиняє адміністративне / кримінальне правопорушення;
  • особа має на собі характерні ознаки вчинення правопорушення;
  • є пряма вказівка від третьої особи що ця особа вчинила правопорушення;
  • міліціонери мають орієнтування на схожу особу (або Вас), яка вчинила правопорушення;

Процедура особистого огляду і огляду речей особи.

Особистий огляд і огляд речей особи, перш за все, мають бути проведені із найменшим втручанням у Ваше приватне життя та власну гідність. Саме тому законодавець встановлює, що особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі.

  • Огляд речей, ручної кладі, багажу, знарядь полювання і лову риби, добутої продукції, транспортних засобів та інших предметів здійснюється, як правило, у присутності особи, у власності (володінні) якої вони є. У невідкладних випадках зазначені речі, предмети може бути піддано оглядові з участю двох понятих під час відсутності власника (володільця).
  • Особистий огляд, огляд речей обов’язково супроводжується складанням протоколу або про це робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушеннячи в протоколі про адміністративне затримання.
  • У випадку необхідності можливе вилучення речей і документів, про яке складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення, про огляд речей або адміністративне затримання.

Ваші дії у випадку порушення процедури особистого огляду і огляду речей особи.

Кожен має право на повагу до його приватного життя. На жаль, поняття поваги до приватного життя є оціночним і для кожної людини воно має свою міру, проте законодавець створює особливу процедуру проведення таких дій саме із поваги до приватного життя та інших прав людини. Особистий огляд і огляд речей особи має завдавати ваммінімальну кількість клопоту і бути направлений виключно на попередження правопорушення або відновлення справедливості, пов’язаної із його скоєнням.

Якщо процедура тим чи іншим чином порушена, треба слідувати наступним рекомендаціям:

  • порушення можна фіксувати за допомогою пристроїв –фото, -відеозапису;
  • Ви завжди можете зробити усну заяву про вчинення незаконних дій за телефоном 102 (розмова фіксується, запис зберігається в середньому 30 днів);
  • пильно слідкуйте за вилученими речами та вимагайте занесення їх всіх без винятку до протоколу;
  • незаконні дії працівників міліції завжди можна оскаржити у відповідних органах.

За матеріалами сайту https://policeundercontrol.org/




коментарів: 5
    • Абсолютно вірно – документи носити з собою не обов”язково. Тут мається на увазі, що якщо Ви потрапляєте під один із цих пунктів:

      – Особа здійснює правопорушення або щойно його здійснила
      – На особу прямо вказали свідки правопорушення
      – На особі чи на її одязі присутні явні ознаки скоєння правопорушення
      – Особа потрапляє під опис розшукуваної особи (орієнтування)

      то відсутність документів може бути причиною затримання.

  1. Громаді вельми цікаво буде узнати про думку на рахунок цього, пана Анатоля_ та його вірної однодумиці пані Камишнікової які завжди полюбляють виставляти себе як незламних правозахисників, але далі голословних закликів справи не доводять.

  2. Шановні, питання: якщо я находжусь в громадському місці і п’ю слабоалкоголку-відірвавши етикетку, яка вказує що це саме алкогольний напій, міліціонери можуть якимось чином довести що я п’ю алкоголь?
    Дякую!

  3. Якщо поліція не бачила як неповнолітній курить, але почала це доказувати, при цьому поліція не показала посвідчення і сфотографувала на телефон, то які мають бути дії неповнолітнього?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *