<

Заява членів ГО «Україна + Польща», щодо визнання подій Волинської трагедії геноцидом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:07 | 25.07.2016 / Блоги /
Перегляди
312
/ Коментарі відсутні
Логотип-ГО-УкрПоль

Із глибоким жалем дізналися про рішення депутатів Сенату і Сейму Республіки Польща, щодо визнання подій Волинської трагедії геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти населення ІІ Речі Посполитої. Яким польські державні діячі перекреслили весь позитив спільно напрацьований Українцями і Поляками у минулі два із половиною десятиріччя.

Неприпустимо було, із польського боку, не відреагувати на звернення депутатів ВР, державників та культурних діячів України, щодо застосування слова «геноцид» у рішенні парламенту РП. Одностороння оцінка відомих і сумних Волинських подій польським парламентом, а фактично, українсько-польської війни у період окупації України і Польщі гітлерівською Німеччиною, яка була спровокована Гітлером і Сталіним, ні до чого доброго не приведе.

Польські Сенат і Сейм не взяли до уваги майбутні українсько-польські відносини між молоддю, якій належить майбутнє обох країн, і видалили із проекту рішення мудрі слова – «братовбивча війна», ставлячи себе у колишню, довоєнну позицію домінування великодержавного шовінізму, чванства і націоналізму на найвищих щаблях владної ієрархії у Польській державі. На нашу думку, неприпустимо і надзвичайно шкідливо, через 73 роки після Волинської трагедії приймати подібні парламентські ухвали. Це тільки заохочує до агресії і захоплення територій, нашого спільного східного сусіда.

Ані Поляки, ані Українці не можуть перенести території своїх держав, скажімо, у простори Тихого чи Атлантичного океанів, або на американські континенти, подалі один від одного, і отже приречені на спільні кордони, мирне співжиття і спілкування у дусі поваги між собою. Ми, корінні волиняни, добре пам’ятаємо розповіді своїх батьків і дідів про звірства і вбивства мирного українського та польського населення на теренах Волині. Які здійснювались вояками «Армії Крайової», «Батальйонів хлопських» і «Самооборони» з одного боку та ОУН-УПА (б), УПА (м) і УПА (буль.) з іншого.

Доконаним і доведеним є факт участі у вбивствах мирних польських громадян, «перевертнів» у одностроях УПА, які належали до МГБ та НКВД СРСР із метою загострення українсько-польських відносин та провокування військового протистояння. Як і вбивств цивільних осіб української національності, спеціально навченими агентами радянських спецслужб, у формі польських вояків.

Члени громадської організації «Україна + Польща» стоять на позиціях об’єктивності, законності і справедливості, відповідальності та дружби між двома великими, братніми європейськими народами. Найбільш близькими для нас є ідеології «Народного Руху України» та польської «Солідарності» кінця ХХ століття. Нашою метою є зближення народів двох Держав на засадах спільних християнських традицій, звичаїв, родинних зв’язків та утвердження правди про трагічні сторінки у нашій спільній і непростій історії.

А також, подолання національного егоїзму та великодержавного шовінізму у поглядах окремих, несвідомих громадян України і Польщі. На жаль, центральні польські власті у Варшаві розцінюють добру волю українців, як слабкість. По великому рахунку, польські жовнєжи теж застосовували етнічні чистки і масові вбивства мешканців у Закерзонні та на Волині, що теж можна вважати ознаками геноциду на історичних землях, у місцях компактного проживання українського населення. (операція «Вісла» і т. зв. «відплатні акції»)

Члени громадської організації «Україна + Польща» щиро надіються на продовження плідної співпраці між обома країнами у форматі справедливого вирішення національних питань, задля розбудови незалежних і соборних держав України і Польщі.

23.07. 2016 року
Заяву підписали: А.Бідзюра, В.Ковальчук, І.Крищук, З.Колбун, В.Никитюк




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *