<

Як об’єднуються громади регіону Прибужжя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:46 | 19.09.2017 / Блоги /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Або як швидко магічний приклад 6 + 6 + 6 доповниться ще одним доданком 10

Процедура об’єднання громад — процес відповідальний і наче довготривалий, для якого необхідно максимально 175 днів, хоча достатньо і 62 дні.

Ініціативні міські, селищні та сільські голови регіону Прибужжя цю процедуру пройшли протягом останніх двох років і в результаті ми маємо 6 ОТГ: Устилузьку, Зимнівську, Поромівську, Павлівську, Литовезьку, Вишнівську. Ініціатори об’єднання добре прорахувати, що дасть таке об’єднання і як при цьому виграють громади фінансово. І не прогадали, бо чим швидше об’єднались, тим більше виграли, про це свідчать реальні зміни в Устилузькій та Зимнівській ОТГ.

29 жовтня пройдуть вибори ще до 6 ОТГ: Оваднівської, Зарічанської, Іваничівської, Любомльської, Рівненської, Головненської, бо очільники цих громад в першу чергу думають про розвиток територій, а не за збереження своїх посад. Вони не бояться виборів голів місцевих рад, сформували фінансово спроможні громади і впевнені, що лише об’єднання може дати гідний розвиток території і забезпечить комфортні умови проживання людей.

6 сільських рад дішли до висновку, що потрібно доєднуватися до уже створених громад, бо побачили у цьому позитивні зміни, тому прийняли відповідні рішення і чекають рішення ЦВК: Хмелівківська (до Зимнівської ОТГ), Милятинська, Радовичівська, Колонська (до Павлівської ОТГ), Старолішнянська, Морозовичівська (до Поромівської ОТГ). Надіються, що відповідне рішення буде прийняте у першій половині жовтня, а у грудні в них пройдуть вибори депутатів до уже створеної ОТГ.

1 сільська рада: Машівська – дала рішення про доєднання до Вишнівської ОТГ і лише розпочала цю процедуру, бо краще пізно, ніж ніколи. Проте час втрачено, а відповідно і частина фінансування їх території.

9 сільських рад ще ніяк не можуть наважитись на об’єднання. Хобултівська та Березовичівська вивчають можливість доєднання до Зимнівської ОТГ. Грядівська – усе ще чекає на об’єднання з містом Нововолинськом, який у свою чергу чекає на прийняття закону про об’єднання з містами обласного значення без виборів до міської ради, а лише передбачає вибори депутатів рад, які приєднуються. Грибовицька – чекає на утворення Іваничівської ОТГ, щоб потім доєднатися. Така ж картина у Хворостівської, Зачернецької сільських рад, які планують доєднатися до Любомльської ОТГ. Тільки не зрозуміло, чому відразу не дали рішення про добровільне об’єднання, а чекають на утворення ОТГ, щоб розпочати процедуру доєднання. Часу було доволі (більше 2 років), щоб усе прорахувати і прийняти виважене рішення. Згоранська сільська рада ніяк не може відважитись і вирішити, де краще їм буде: у Любомльській чи Шацькій ОТГ, тому, напевне, і не проводить навіть елементарного опитування громадян. Селище Благодатне впевнене, що їх ніхто не від’єднає від м. Нововолинська, тому і не враховує те, що Грибовицька сільська рада готується прийняти рішення про доєднання до Іваничівської ОТГ, тим самим їх територіально роз’єднуючи з містом. Надіються, що для них буде застосовано який спеціальний закон, чи прийняті спеціальні поправки до Закону про добровільне об’єднання територіальних громад.

Найцікавіша ситуація в Луковичівські сільській раді: провели два громадських опитування. Результат першого – громада за доєднання з Павлівською ОТГ, результат другого – за доєднання із Зимнівською ОТГ. Цікаво, яке з них відображає справжню думку громади ? Бо складається враження, що хтось маніпулює людьми, подаючи їм якісь однобокі інформації, а місцева влада цього не помічає, чи просто не хоче помічати, а, можливо, просто затягує процес доєднання. Не хочеться вірити, що окремі очільники громади спеціально затягують цей процестільки із-за того, що автоматично позбавляються високих посад і стають лише в. о. обов’язки старости. Надіємось, що вони просто вивчають, аналізують, обдумують, щоб не помилитись у своїх діях, щоб не завести громаду туди, куди не слід. Але ж час іде, і він працює не на користь громади.

Хоча завжди розмови про адмінтерреформу ведуться в одному напрямку: а що її проведення дасть громадам. Чому ніхто не говорить про те, а що це дасть державі. Адже жодна держава в Європі не “тягне на своїй шиї” території місцевих рад. Більше того, громади не тільки самоуправляються, а й організовують своє громадське, суспільне й економічне життя. Тому Закон “Про добровільне об’єднання територіальних громад” і поєднує державні та громадські інтереси. Єдине — громади повинні самі знайти оптимальну територіальну основу для своєї діяльності. Але ця основа залежить напряму від одного чинника — економічного. Тому, надіємось, що ці дев’ять сільських рад активізують роботу щодо доєднання до створених ОТГ, зроблять правильний вибір і протягом найближчого часу приймуть виважені рішення. Тим паче, значно спрощена процедура доєднання до діючої об’єднаної громади. Законом передбачається, що голову ОТГ в ході приєднання не переобирають, вибори депутатів проводяться не в усій об’єднаній громаді, а лише на приєднаній території. Приєднана громада стає старостинським округом в ОТГ. При цьому, голова приєднаної громади гарантовано отримує повноваження в. о. старости і стає членом виконкому ОТГ.

Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя готова допомогти усім, хто ще сумнівається у правильному прийнятті рішення, надати необхідні консультації, залучити найкращих спеціалістів Волинської області з питань децентралізації аби завершити процес доєднання у цьому році і дати шанс усім громадам активно розвивати свою територію у складі ОТГ, які зараз мають велику фінансову підтримку з боку держави.
Вирішуємо! Доєднуємось! Розвиваємось!

І нехай приклад 6 + 6 + 6 + 10 = 28 складеться у цю потужну суму громад якнайшвидше.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *