<

Про вподобання читачів та журналістську совість

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:47 | 18.10.2016 / Блоги /
Перегляди
1
/ коментарів 13

Сьогодні з роботою журналіста стикається кожен, хто переглядає новини у будь-якому вигляді. Але й ставлення людей, які «споживають» результати роботи журналістів, до представників цієї професії неоднозначне.

Хтось їх любить за здатність «дістати» самі сенсаційні факти та матеріали, хтось – недолюблює за нав’язування своєї думки, яка не відповідає позиції цієї людини. Але мало хто орієнтується в суті роботи журналіста.

Саме на ставлення, до представників цієї професії і хочеться звернути увагу, адже журналісти найчастіше присутні на місцях де трапляється якась трагедія чи злочин. І всі присутні, свідки події, просто перехожі, люблять присоромити людину з фотоапаратом та посвідченням, мовляв: «У людей горе, а вони тут фотографують. Мали б совість…». Парадоксальним  залишається те, що подібні претензії можна висловити й самим присутнім.

Так нещодавно я був свідком пожежі, що сталася у нашому місті і постійно чув за спиною подібні коментарі. І поки я виконував свою роботу, навколо зібралось не менше 30-ти людей, які просто стояли та нарікаючи дивились як палає будинок. Ця новина в нашому виданні мала безліч переглядів, коли дійсно корисні матеріали значно програвали у популярності.

І який вибір у журналіста, коли люди самі найбільше цікавляться чужими трагедіями. Не тим як змінити своє життя, вулицю, місто, а тим, що комусь погано. При цьому кожне видання бореться за читачів і намагається враховувати їх вподобання. Звідси і “начинка” кожного ЗМІ.

Так, совість журналіста з часом “черствіє”. І це специфіка професії. Так само, як і в лікарів, чи правоохоронців, які через специфіку своєї роботи стають байдужими до чужих трагедій. Але, що відбувається з нашими людьми?

Звичайно, в країні безлад, все набридло, всі злодії, але чи повинно це ще більше приваблювати до трагедій інших. Що зміниться, якщо людина взнає за день про три вбивства в Україні та 10-ть пограбувань? У її житті точно нічого. Хоча рівень незадоволення та депресії ще більше виросте. І завтра така людина зустріне на вулиці журналіста і розповість йому, який він “мудак”. А цей “мудак” тільки і буде, що чекати на якесь ДТП, бо щось дійсно корисне першому, тому, що не задоволений, читати не цікаво.

Я б з радістю писав лише корисні матеріали, про те, що може допомогти у житті: куди звернутись, коли вникають певні труднощі; як контролювати владу; який бізнес зараз актуальний та що робити в різних випадках. Але такі матеріали не потрібні виданням, бо більшості сучасних людей не цікаві і не набирають багато переглядів. Виходить, що останнім значно цікавіше читати про горе інших та розповідати знайомим які всі безсовісні, таким чином підвищуючи свою самооцінку та впливаючи на редакційну політику місцевих ЗМІ.




коментарів: 13
    • пане Романе , краще скажи правду , яка вже є у твоїх матеріалах , найнявся на роботу до Гузя , буду йому за зарплату служити вірою та можливо неправдою , владу чіпати не буду , опонентів влади , маючи трохи розкручену трибуну бугу , буду потрохи мочити , що вже іноді роблю…

      • а можна трохи конкретики. де мочилися опоненти влади? і хто сказав, що ці самі опоненти не можуть прийти на БУГ та висловити свою думку? А щодо Гузя, то вже відверто дістали, особливо його опоненти. Я з ним спілкувався три рази за весь час роботи і жодного разу про матеріали чи БУГ. Велике прохання пишіть коменти не під ніками, щоб всі розуміли хто це і яку позицію Ви займаєте. Бо і серед опонентів влади вистачає банально неадекватних людей

  1. Пане Романе, або я такий тупий, або ви чогось у своїй публікації не довисвітлили. Нічого не зрозумів. А конкретніше, із посиланнями, без недомовок,із прізвищами реальних людей та реальними місцями подій, де все це відбувалося, можна? Що ви хотіли сказати словами: “Так, совість журналіста із часом черствіє”. І посилаєтесь на те ж саме у лікарів та правоохоронців та інших державних службовців. Ви журналіст чи юрист? Лікар чи слідчий поліції? У мене зовсім не так. Навпаки.

    • Анатоль стабільно погрожує, що надасть якісь там підтверджуючі документи по всіх справах, які тільки є, і у всіх справах якимсь боком є крайнім імператор Нововолинська Сапог І або його свита.
      Теж мені любитель конкретики!

      • Ви, “тут був Вася”, стабільно вмикаєтесь у всі мої коментарі на всіх нововолинських сайтах. Проте, марна праця: ваші “господарники” більше 30 срібняків вам не заплатять. Я нікому не погрожую. Всі свої, інтернет-обіцянки на відміну від передвиборчих програм 3,4,5 каденцій місцевого керівництва, виконую. Дещо залишилось. Але, все згідно плану. :))) Матимете й те, що просите. Навіть, якщо деякі особи втечуть за межі держави.

    • Пане Анатоль, блог це мої особисті роздуми на будь-яку тему. Я можу встати зранку і написати: цей день поганий, йде дощ. І це не стосується влади, особливо Нововолинської. Чого Ви всі вчепились в БУГ, владу, Гузя. Якщо я працюю на БУЗі, то в мене зникає власна думка? Якщо Ви так вважаєте, то я навряд чи зможу Вас переконати у іншому.

      • Стосується, адже поганий настрій теж вина Сапожнікова. І дощ теж його діло.
        І ще багато чого теж.
        З логіки Анатоля виходить то саме так.

    • А вислів, що совість черствіє з часом, означає, що журналістам, враховуючи специфіку роботи часто доводиться робити речі, які здаються аморальними. Холоднокровно фотографувати чужу трагедію, відмовляти у написанні одного матеріалу, коли в цей час є більш “популярний” для читачів матеріал. Як і лікарі мусять відмовляти, коли немає ліків, чи правоохоронці не можуть захистити, коли злочин ще не скоєний.

      • А пане Томашевський , а хіба можна не маючи достатніх доказів звинувачувати людину в тому , що вона може не зробила , ось свіжий факт , в інтервю з директором теплокомуненерго ви сказали дослівно фразу про головного інженера – все зводиться до того , що головний інженер займається саботажем і це по висловам однієї сторони , а якщо аргументи жука є більш вагомими і ви їх ще не почули… і після цього хіба у вас є право згадувати щось про совість …

        • а Романе , а Ви не боїтесь , що за Ваші коментарі рано чи пізно Вас притягнуть до підповідальності , зокрема за публічну образу інших людей , за поширення недостовірної інформації , а ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *