<

Полемічні нотатки щодо перейменування вулиць Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:16 | 24.09.2015 / Блоги /
Перегляди
10
/ коментарі 23

Перефразовуючи знаного французького символіста Стефана Маларме можна ствердити, що назвати невдало річ – означає вбити її символічну, історико-культурну, але теж матеріальну сутність. 

У щоденному спілкуванні усі ми керуємося загально прийнятими поняттями, символами або ж “кодами”, до прикладу “держава загального добробуту”, що однозначно відчитується як позитив. Іншим “кодом”, який особливо після Революції Гідності почав відчитуватися як пріоритетний, став код “європейського управління” в громаді – формування місцевого бюджету за принципом європейського самоуправління та децентралізації – коли місцеві бюджетні кошти та інвестиції лишаються у значній мірі на місцях, не йдучи по бюрократичній драбині “догори”, аби потім спуститися назад до громади. Втім, існує проблема з “очевидністю” певних кодів, яким бракує конкретного  наповнення змістом, тому є небезпека ситуації, коли вихолощуватиметься суть і лишатиметься лише “обгортка”, що траплялося і трапляється у пост-комуністичних країнах.

Втім, набагато більшою небезпекою аніж вихолощення є брак уваги до певних “кодів” як наприклад топоніми – власні назви вулиць, міст еtс. Подібне нехтування питаннями меморіальної політики міста породжує небезпеку ментальної тяглості, яка ускладнює подальше реформування інших сфер діяльності – господарської, житлово-комунальної, аграрної, промислової, освітньої. Адже навіщо змінювати, якщо “краще все одно не буде” – такі коди інертності є найбільш небезпечними чи навіть “отруйними” для здоров’я громади, позаяк заганяють свідомість людини у ментальну пастку – історичну петлю вічного повернення до минулого.

В тому контексті слушною видається увага громади м. Нововолинська до питання перейменування назв вулиць у місті та підтримання закону №317 від 15.05.2015 р., відомого в народі як Закон про декомунізацію комуністичних символів. Пам’ятаючи, що наше місто задумувалось як молоде “соціалістичне” місто, що у недалекому майбутньому мало би стати “комуністичним”, не дивним є підбір назв вулиць. У 1992 р. ще до каденції нинішнього міського голови мала місце хвиля одночасного перейменування понад 20 вулиць. Таке перейменування у значній мірі було не ґрунтовно продуманим, позаяк тогочасні депутати міської ради під час перейменування вулиці Кірова на вулицю Винниченка вочевидь оминули факт причетності Винниченка до драматичних подій під Крутами. А слід було назвати цю вулицю іменем Степана Бандери, а не відрізок автомобільної дороги на 15-му мікрорайоні, що було зроблено при нинішньому міському голові. Вважаємо також приниженням ролі Ананія Рябченюка як громадського діяча назвати у 2007 р. вул. Лазо – заболочену стометрівку – на вулицю Ананія Рябченюка, 85-річчя якого будемо відзначати 21 жовтня цього року.

Вважаємо за недоцільне перейменування вул. Герцена на вул. Ніла Хасевича, при всій повазі до останнього. Але для цього депутатам потрібно було б знати, що Герцен, будучи першим у світі дисидентом, який не зміг стерпіти російської царської цензури, заснував у Лондоні журнал «Колокол», в якому мали можливість Пантелеймон Куліш та Микола Костомаров відстоювати українські позиції. Розглядаючи список російських письменників, які залишились нам у «спадок» від Радянського Союзу – це сім письменників дореволюційних – бачимо одного радянського письменника – Володимира Маяковського, якого старше покоління пам’ятає зі слів “Мы говорим партия – подразумеваем Ленин, мы говорим Ленин – подразумеваем партия…” і інші речі, які він був вимушений писати. Знаємо і інший його вірш “Долг Украине”, який був включений до збірок лише у часи Горбачова.

Говорю себе: товарищ москаль,
на Украину шуток не скаль.
Разучите эту мову на знамёнах —
лексиконах алых, —
эта мова величава и проста:
«Чуєш, сурми заграли,
час розплати настав…»
Разве может быть затрёпанней
да тише слова поистасканного
«Слышишь»?!

Від моменту заснування міста (1950 р.), крізь 80 роки, коли молоде “соціалістичне” місто Нововолинськ мало стати “комуністичним” містом, такі назви вулиць на кшталт Інтернаціональна, Піонерська, Щорса, Ватутіна, Молодогвардійців еtс. мали б конструювати комуністичну ідентичність міста. Нині після низки хвиль пост-радянських революцій, остання з яких була революцією цінностей, слід бути надзвичайно уважними до питань на перший погляд «м’яких», але тільки на перший, адже перспектива ментальної тялгості – це перспектива довжиною в століття. Або ж, як каже історик та громадський діяч Ярослав Грицак – свідомість та цінності є універсальною валютою впродовж століття, адже «цінності мажуться на хліб» – які цінності «посіємо» нині – такий зріст економічного «врожаю» зберемо пізніше.

Відтак, потрібно створити нову комісію з перейменування вулиць, чого не поспішає робити міська влада – виконувати пакет Законів з декомунізації – вочевидь через те що 25 жовтня – місцеві вибори. Слушним видається увічнення у нових назвах вулиць пам’яті про трьох відомих громадських діячів Федора Свідерського, Олександра Бобака, та Степана Борисюка. А також нововолинців – воїнів АТО, що загинули, захищаючи наш спокій, чи радше нашу неуважність, інерційність, небажання вивільнитися від ментальної пастки минулого, які торують дорогу не в заможне і економічно незалежне майбутнє, а назад в USSR.




коментарів: 23
  1. Не треба нам ніяких перейменувань вулиць! Якось обійдемося і без вулиць Бобака та Курилюка і свидерського! Краще хай ціни знизять та пенсії добавлять!А як кому хочеться вулицю імені Курилюка чи Бобака чи ще когось назвати, то хай спочатку нову вулицю збудує, заасфальтує-тоді хай називає як хоче. так що на цю ідею більшисть нововолинців плює

    • По пенсії і зниження цін біжи до Сапожнікова він очолює список партії Порошенка, нехай вибиває від рошена. А також не сунь свого носа туди, в чому не розбираєшся!

  2. Автору респект! Зауваження наведені в статті приймаються, історичні порівняння також заслуговують на підтримку. Дорога Вікторія, у виконкомі вже працює комісія по перейменуванню вулиць. Прошу звернутися в міську раду і надати свої пропозиції. Дякую!!!

  3. Дівчинко, після “Перефразовуючи знаного французького символіста Стефана Маларме можна ствердити, що назвати невдало річ – означає вбити її символічну, історико-культурну, але теж матеріальну сутність. ” у 70% читачів відпаде бажання читати далі.
    А по темі – ну його те перейменування.

  4. Написано абсолютно нечитабельно для повальної більшості читачів. Купа різних термінів, складно вибудовані реченя, дочитуючи які уже забуваєш, про що йшлося на початку. І загалом, по суті, допис “ні про що”. Ні висновку , ні вступу толком.

    • нечитабельно??? не зрозуміло??? WTF??? Шановні люди, Ви смієтеся??? якщо Ви навчалися у вищому навчальному закладі, якщо його закінчили, якщо САМІ писали Роботу, якщо захистилися (бакалавр, спеціаліст, магістр і т.д.), то для Вас це ПОВИННО бути і читабельно, і зрозуміло!!! написано ж, що це полемічні нотатки, а не твір роздум 6 класу. Автору “+”, якщо сама писала. хоча факт лишається – текст не адаптований для того загалу, який завжди буде вимагати “хліба і видовищ” :))) шановні, без образ

  5. Дівчинко, або пиши біль доступно або не пиши взагалі.
    Твоє завдання привабити виборця чи розлякати?
    Ти ж не фільм артхаусний, ти КАНДИДАТ В ДЕПУТАТИ. І подобатись маєш всім ,а не інтелектуалам.

    • Авторка цеї передвиборчої туфти про вулиці висувається у депутатки від “Самонемічі”. подивимося скільки та Самонеміч процетів набере на виборах та потім посміємося з них

  6. Та чого налетіли на дівчину?Вона кандидат історичних наук і в неї трішки інший спосіб викладу теми,а так є зерно логіки у баченні.

  7. Я в приємному шоці. Пишіть далі. Бидлоту не слухайте. Нове дихання є, стилістика чудова, порівняння влучні.Так тримати! Роза, а ти тупа!)))

  8. І вони вважають, що чимось відрізняються від ватніків зі сходу. Фрази в стилі : “нє чітал но осуждаю”, “многа букаф”, “я Лєніна нє відел но я его люблю” ну і обов”язково “дайте грошей, а далі хоч трава не рости”

    • Після майдану жити людям стало гірше, ось люди і злі на усіляку дурню про вулиці

  9. Якщо про перейменування,то скажіть будь-ласка ,скільки треба мати тараканів в голові щоб відрізати 16 будинків від вул.Зеленоі (1-16) та перейменувати в Героів УПА.Невже Зелена настільки пахне комунізмом? Чи то меру треба було з дому на роботу по вул.Героів УПА проіхатись ? Абсолютно нічого не маю проти ГЕРОІВ УПА,більше того- поважаю!Але невже не можна знайти цілу гарну вулицю?

  10. Цілком слушні зауваження висловлені дописувачкою. Щодо назв вулиць завжди точилася суперечка. Всім не догодиш і не заткнеш пельку. Комусь ковбаса а кому зелень в голові, а духовне десь там далеко далеко. Не розуміють деякі,
    що без усвідомлення того хто ми є не прийде і матеріальне благополуччя.
    Ось коли ми всі почнеммммммммммммммммммо замислюватись над тим хто ми : РАБИ чи “……НАРОД ЯКОГО ПРАВДИ СИЛА, НІКИМ ЗВОЙОВАНА ЩЕ НЕ БУЛА…”почнуться справжні переміни в житті нас всіх. І назви вулиць мають відіграти в цьому процесі чималу позитивну ролю.
    Ткма цікава і жде свого обговорення . Я ЗА ПЕРЕІМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *