<

Нововолинці платять за повітря, бо газ «бадяжать»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:37 | 1.02.2017 / Блоги /
Перегляди
4
/ коментарів 8

Сьогодні лише ледачий не висловлюється щодо низької якості природного газу, який надходить до помешкань нововолинців. Лунають скарги, що газ на плиті горить не синім, а жовтим чи червоним полум’ям, а лічильник крутиться, як скажений. Люди нарікають, що довгий час неможливо набрати у ванну гарячої води, щоб помитися, бо вентиль на колонці накручено на максимум, а вода все рівно холодна.

Ви скажете, що в мене погана колонка, яка потребує профілактики. Але ввечері відкривши кран із гарячою водою, підставив спокійно руки, адже звик, що з нього тече ледве тепла вода, й обпікся! Вранці знову вода була гарячою, аж до тієї пори, поки на дворі стояли морози. Дивним є те, що така ситуація з газом склалася тільки нещодавно, тобто після різдвяних свят.

«Народний контроль» вирішив з’ясувати, у чому ж причина і почав консультуватися з фахівцями. Нам розповіли, що причина проблеми прихована не в побутовому пристрої, а в якості блакитного палива та тиску газу в газопроводі.

Виявляється, нам подають низькокалорійний газ, споживання якого збільшується в кілька разів, а коефіцієнт корисної дії дуже низький. Але платимо ми за кубічні метри споживання, а не за тепло, яке отримуємо. Лічильник показує збільшення кількості спожитого газу, але тепліше нам від цього показника не стає. А ще буває, що газ горить червоним полум’ям, а не блакитним. Тобто женуть конденсат, лічильник крутить, а тепла немає. Тому населення платить за «брудний» газ, який ледве горить. Це наслідки використання так званого «мокрого» газу з додавання в нього азоту.

Більшість країн Європи практикує продаж газу не тільки за обсягом, але й за якістю, як це відбувається з бензином. Лічильники визначають тільки обсяг, а не якість та тиск газу в газопроводі.

А ми ж, в свою чергу, хочемо почути відповідь від газопостачальників на питання: Чому так різко впала якість газу (калорійність) та тиск газу в газопроводі нашого міста? Хто нововолинцям відшкодує за неякісно надані послуги та поверне гроші за спожиті зайві кубометри газу, які вони змушені були взяти для своїх потреб? Якщо з нововолинців «стягують» європейську ринкову ціну за природний газ, то ми маємо право вимагати, щоб товар відповідав європейським стандартам якості.




коментарів: 8
  1. Хороша тема, актуальна. Калорійність (теплотворна здатність) 1 м.куб. природного газу має складати 8500 – 9100 К\кал. Згідно ДСТУ. Маємо набагато менше. Скільки? Хто зна. Можу сказати лише одне: на кожній спожитій населенням 1000 м. куб. газу – сидить шахрай. Проте, нововолинці, А ЧИ ВОНО ВАМ ТРЕБА? У Польщі контрабас, що перевозиться нашими громадянами, із початку 2017 року подорожчав. То й заплатять ті, хто возить його,за газ та інші компослуги. А ось, як бути злиденним пенсіонерам, які фізично чи із причин честі та гідності не бажають “із повротем”, човникувати? Субсидії це ще не все!

    • Питання підняте автором правильне, але бадяжать тільки в Новіку? В Іваничах або по всій Україні не бадяжать? Може з інших газопроводів туди газ качають? Так вже і той збодяжений газ із сьогодня рішенням народного уряду Гройсмана і Порошенка подорожчав для підприємців до майже 10 000 грн. за 1 тис. кубів. Смачного!

  2. Доброго дня! ПАТ “Волиньгаз” готовий публічно продемонструвати усім споживачам Волинської області, якої якості газ надходить до їх домівок, розповісти про герметичність системи та можливість або неможливість втручання у неї для закачки інших речовин, а також пропонує взяти участь представників ЗМІ та громадських активістів у публічному заході із відбору газу. Відбір палива проводитиметься на трьох об”єктах: ГРС ДП “Укртрансгаз”, ГРП ПАТ “Волиньгаз” та у квартирі кінцевого споживача (за рахунок “Волиньгазу”) аналіз досліджень проводитиметься у трьох лабораторіях, у тому числі у незалежній лаборатораторії, представник якої відбере проби газу для аналізу у домівці споживача. За детальною інформацію про час проведення заходу та акредитацією контактуйте із прес-секретарем “Волиньгазу”, контакти вказано на офіційному сайті компанії.

    • «Укргазвидобування», «Укртрансгаз» і облгази стверджують, що газ у системі відповідає всім нормативам. Ось тільки ці нормативи були прийняті в 1987 році, й уніфіковані під всю територію Радянського Союзу. В Україні якість газу контролює той, хто його і постачає − облгаз. Він перевіряє якість там, де сам вирішить, проводить забір газу там, де хоче, перевіряє у власних лабораторіях. Тобто виходить сам себе конролюю і перевіряю, це ж смішно. Монополіст він і у Африці монополіст! У тій же Польщі є Інститут якості газу, у Великобританії є Державна комісія, які можуть не тільки проводити забір, контролювати тиск, перевіряти якість, а й накладати штрафи на постачальників. Українські газовики з подібними ініціативами в жодні держоргани офіційно не звертаються. Зате регулярно акцентують увагу на тому, що основна проблема − це старе обладнання, або ж обладнання, яке не підходить для нашого газу. Сумно!

      • Леоніде Івановичу, щодо контролю якості газу “монополістами” які його і постачають: до публічного заходу із відбору проб газу залучатиметься незалежна лабораторія, яка не має жодного відношення до постачання, розподілу чи продажу ресурсу. Також хотілося б пояснити, що уся система по якій рухається газ є герметичною і у неї неможлве стороннє втручання для закачки інших компонентів, для цього необхідні не малі станції, жодної подібної установки не існує ні на Волині, ні в Україні загалом, а транспортування і розподіл газу – це безперервний процес, який не можна припинити аби у якийсь окремий день чи момент “вкачати” щось у трубу”. Калорійність газу в Україні хоч і відповідає нормам, як Ви кажете, застарілого ГОСТу, але можете порівняти калорійність газу, яку отримують споживачі зараз в Україні і який є у споживачів Європи. паспорти доступні у мережі і показують що газ, який отримують українці не поступається тому, що в Європі. Але ми також повинні враховувати маршрути газу, вони відрізняються і за цими маршрутами якість газу також коливається. Але ще ні разу не була нижчою допустимої норми. Якщо маєте таке бажання – незалежна лабораторія відбере газ із вашої домівки, але водночас пропонуємо і проінспектуваші Ваші газові прилади – у більшості випадків “жовтий” вогник або повільне закипання води, пов”язане саме із роботою приладів в оселі, також можуть бути питання до тиску в мережі… наприклад, коли в вечірній час збільшується навантаження на мережі через те, що усі споживачі вмикають безліч приладів. Аби дізнатись більше, пропоную взяти учамть у публічному заході

  3. Помітив, що полум’я змінюється з блакитного на червонуватий після завершення робочого дня, а також на вихідні.

  4. Є багато способів “бадяжити” метан, що надходить у наші домівки. Один із них – вологість. І ще три способи. Розповідати про нібито “незалежну лабораторію”, не варто. Якщо її оберуть самі споживачі та за рахунок приватного “Волиньгазу” – інша справа. І, взагалі-то, всі облгази потрібно націоналізувати, як і обленерго. Вони створюють пряму загрозу суверенітету України.

    • Ви, Анатоль_ як якийсь акадємік чи вчений розсуждаєте. Молодець. За це Вам людська шана та повага!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *