<

Нововолинськ: бунт «гопників» чи «свавілля» міліції?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:59 | 23.03.2015 / Блоги /
Перегляди
105
/ коментарів 5

Масові заворушення у Нововолинську в ніч з 21 на 22 березня фактично стали топ-новиною вихідних на Волині. Десятки молодиків, які оточують автозак із міліціонерами – картина часів Майдану або сепаратистських заворушень на Сході. Все в даному випадку залежить від того, «з народом» міліція чи ні. А ще від того, хто себе іменує «народом».

Для тих, хто перегляне відео із місця подій на сайтах місцевих ЗМІ, стає очевидно, що кидали пляшки у автозак та провокували міліціонерів не завзяті революціонери, що борються за демократію, а особи, які скоріше нагадують «гопників».

Мене як людину, яка не живе постійно у Нововолинську, здивувало те, що на масову акцію у досить невеликому місті пізно увечері вдалося зібрати стільки молодиків. Ще більше запитань виникає, якщо згадати причину заворушень – затримання для складання адмінпротоколу трьох не надто законослухняних у минулому осіб.

Згадаємо послідовність подій. 21 березня близько 21:00 біля магазину «Рубін» у центрі міста міліціонери та бійці Нацгвардії виявили трьох осіб, які, на їх думку, були «підозрілими». Йдеться про громадян України Іванов Д. І., Солоненко В. В. та Бабуркін С. А. Претензії до чоловіків виникли через те, що вони нібито голосно матюкалися.

Причину того, чому нацгвардійці патрулювали вулиці Нововолинська, назвав виданню «Буг» начальник міськвідділу міліції Ярослав Соломонюк. За його словами, у місті посилено борються із поширенням зброї та наркотиків, а тому на підмогу звичайним міліціонерам залучили Нацгвардію.

Головний міліціонер Нововолинська каже, що це дало свій ефект: 3 випадки виявлення наркотиків, які люди носили на вулицях Нововолинська за останні 3 дні. Можна припустити, що носили вони їх не лише для власного споживання.

Отож один із таких змішаних патрулів у суботу вечері виявив згаданих трьох чоловіків. На зауваження, що не можна голосно матюкатися в громадському місці, міліціонери почули погрози та образи на свою адресу.

Правоохоронці вирішили затримати хамовитих нововолинців та вдягнути на них наручники. Один із чоловіків намагався втекти та заховатися в найближчому кафе, де, мовляв, до цього «тихо, мирно» відпочивав. Однак звідти його витягнули силоміць. Інформацію про те, що чоловік втікав, щоб встигнути «скинути» наркотики, наразі не підтвердили.

Пізніше затримані скаржилися, що під час затримання їм завдали легких тілесних ушкоджень, однак пройти огляд у медичному закладі після інциденту вони відмовилися.

Свідками затримання були інші молодики, що в цей час були на бульварі Шевченка («стометровка»). Очевидно, що саме вони почали «збирати братву», тобто інших активістів, які б могли «підтягнутися» за Іванова, Солоненка та Бабуркіна.

Зважаючи на ситуацію міліціонери, викликали автозак, щоб доправити імовірних порушників у міськвідділ для складання протоколу. Однак натовп заблокував автомобіль та близько 20 правоохоронців, які біля нього знаходилися. Вони намагалися не піддаватися на провокації молодиків, але таки застосували сльозогінний газ.

Як зазначив «Нововолинську діловому» заступник начальника міськвідділу В’ячеслав Мартинюк, міліціонери могли діяти значно жорсткіше.

Натомість у них та в автомобіль полетіли пляшки та потік лайки від місцевих «гопників». У цей час в автозаку оформляли адміністративне порушення трьох затриманих.

Як повідомляють джерела у правоохоронних органах, Іванову, Бабуркіну та Солоненку інкримінують «дрібне хуліганство» (стаття 173 Кодексу про адмінпорушення) та «злісну непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця» (стаття 185 КУпАП).

У автозаку затримані поскаржилися на погане самопочуття, тому їм викликали швидку. Після трьох годин затримання (максимальний час при адмінпорушенні) чоловіків відпустили.

А «гопникам», які намагалися їх відбити у міліції, обіцяють профілактичні бесіди та, можливо, оформлення протоколів про адмінпорушення.

Вже 23 березня згадані Солоненко, Іванов та Бабуркін разом із кількома десятками «друзів» прийшли пікетувати прокуратуру Нововолинська. Основна вимога – притягнути до відповідальності міліціонерів та нацгвардійців за «безпідставне» затримання та перевищення повноважень.

У коментарі виданню «Буг» учасники нічних заворушень скаржаться на «свавілля» окремих міліціонерів і прокуратурі міста.

Будемо сподіватися, що прокуратура дасть відповідну оцінку діям силовиків, а суд винесе справедливе рішення у справі про адмінпорушення.

За словами В’ячеслава Мартинюка, героїв даної справи раніше вже притягали до відповідальності, а тому законослухняними їх назвати важко.

Ну а його керівник, Ярослав Соломонюк обіцяє, що вулиці патрулюватимуть ще активніше, залучивши до цього громадські формування.

Дивує інше. Чому у 2015 році у центі Нововолинська відбуваються «розборки» на рівні 90-х років? Наркотики, «гопники» і матюки на вулицях поширені не лише у цьому місті. Але чи не вперше за останній час представники цієї групи здійснили спробу показати міліції, «хто господар». Масла у вогонь підливає і те, що молодики порівнюють себе із майданівцями.

А тим часом на вулицях Нововолинська досить легко знайти шприц, який імовірно використовували наркомани. (Ця фотографія роблена у 2014 році, але знайти інші , на жаль, не проблема).

Антон Бугайчук (для інтернет-видання «Буг»)




коментарів: 5
  1. Організовані злочинні угрупування. Декотрих із них зафіксували біля міськради, коли люди прийшли скидати Сапожнікова у лютому 2014 року. Хто розвів оту гидоту? Відповідь очевидна.

  2. Бідні, нещасні. Тихо спокійно сиділи в кафе і тут заходить міліція і починає їх бити. Це просто капець. І є ж такі люди,які вірять цим “законослухняним громадянам”. І нехай комусь іншому порозказує,що не знає хто такий “барига”.Гопота, гопоту захищає. Бандитизм зашкалює. Порозводилось всякого…

  3. Люди, тим хлопцям потрібна допомога, це цвіт нашої нації, наше майбутнє… І яке воно обдвігане скаче, доказуючи само нерозуміючи що.. Сумно, деградація повна. Хоча і в міліції є цікаві індивідуми… Але порядок має бути. Міліція має заслужити довіру громадян, а на показуху залежних людей крутити не треба, їх треба лікувати. А ще скажу більше наркоманія ще ніколи не існувала без підтримки міліціонерів!!!!!! Така правда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *