<

Нацгвардія у Нововолинську. Новий етап чи новий беркут?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:33 | 3.04.2015 / Блоги /
Перегляди
4
/ коментарів 38

Всі ми пам’ятаємо події, що сталися нещодавно в Нововолинську за участі нововолинської міліції, Нацгвардії та мешканців міста. Тоді всі дружно стали на захист правоохоронців, воно і не дивно, адже «системні хулігани» вступили в конфлікт з працівниками МВС при виконанні і чинили злісний опір. Саме так подали цю історію більшість міських ЗМІ, начальники міської та обласної міліції, навіть наш мер проводив зустріч з силовиками міста щодо вище згаданої ситуації.

Я жодним чином не хочу стати на захист цих людей, але ніхто не написав про причини, що призвели до тієї ситуації, про низький рівень підготовки працівників МВС як у сфері знання і дотримання Законодавства України, так і у відсутності простих моральних і людських якостей. Я вже не кажу про вкрай низький рівень довіри до працівників МВС (за останніми даними близько 2%).

Новостворене формування у структурі МВС, знане нами як Національна гвардія України, покликане змінити цю жалюгідну ситуацію. Багато хто з нацгвардійців захищав і захищає нашу країну в зоні проведення АТО і бренд «Нацгвардія» асоціювався у мене з людьми, які є прикладом для наслідування.

Що ж спричинило таку бурхливу реакцію молоді Нововолинська на дії працівників МВС? Таке питання не давало мені спокою довгий час. Вчора відповідь знайшлася…

Мешканець Нововолинська повертався додому по вулиці Ковпака о 23-30. В районі міського ринку його зупинив наряд працівників МВС у складі Оксентюка Романа Петровича, Грюзнова Олександра Івановича і ще одного нацгвардійця, який не представився. Для початку я розшифрую поняття «зупинив»: в момент, коли мешканець порівнявся з вищевказаними посадовими особами, один з нацгвардійців (Грюзнов О.І.) одразу схопив його за руку і за верхній одяг з криками: «Покажи документи!». Я наголошую: без привітання, без представлення, без вказання своєї посади, без вказання свого звання, без вказання мети і причини звернення він ОДРАЗУ СХОПИВ ЗА РУКУ ТА ВЕРХНІЙ ОДЯГ І ПОЧАВ ТЯГНУТИ З КРИКАМИ ПОКАЖИ ДОКУМЕНТИ!!!

(За секунду до цієї «зупинки» правоохоронці неквапливо курили і викинули недопалки безпосередньо перед «зупинкою»).

Мешканець міста хотів дістати телефон для проведення відеофіксації, але працівники МВС забороняли йому це робити вириваючи телефон з рук і мотивуючи це тим, що він є обмеженим у своїх правах. На вимогу громадянина України представитись вони не відреагували належним чином – просто цього не зробили. Після вимоги показати свої службові посвідчення (що вони зробили з виглядом надання явної послуги) патрульні почали погрожувати доставленням в міськвідділ міліції для встановлення особи і перевірки вмісту його кишень. Застосовували фізичну силу, зверніть увагу – без офіційного оголошення йому законодавчо-встановлених причин затримання.

Потім доблесні захисники правопорядку світили ліхтарем в обличчя протягом довгого часу. На зауваження прибрати ліхтарик не реагували. Дійшло до того, що цей наряд провів незаконний особистий огляд громадянина порушуючи ст. 264 КУпАП без вказання правових підстав, з порушенням процедури і без складання протоколу.

Вище вказані працівники протягом «приємної» бесіди весь час опускались до звертання на «ти», поводили себе зверхньо, грубо та зухвало. Поводили себе так, ніби слова «гопніки, бариги, бики» і т.д. – це про них.

Порівняння з сумнозвісним підрозділом «Беркут» не є випадковим. Манера спілкування, відчуття власної недоторканності, незнання основних Законів, ці викрики «Нацгвардія!!!» і впевненість у тому, що його не можна притягнути до відповідальності прокладають очевидні паралелі. Зважаючи на інтелектуальний рівень і професійну освіченість вище згаданих працівників (як Нацгвардії, так і Міськвідділу міліції), мене не полишає думка – де гарантія того, що якщо цим правоохоронцям нададуть відверто протизаконний наказ і зверху ще накинуть пару доларів, то вони опустять свої забрала і спокійно підуть відбивати голови усім, на кого їм вкажуть?

Отже, давайте кожен з нас ще раз озирнеться на останніх півтора року, проаналізує все те, що призвело до теперішньої ситуації в Країні і зробить для себе певні висновки. І, якщо ти носиш почесне звання «міліціонера» чи «нацгвардійця», «прокурора» чи «судді», то ти повинен бути взірцем для усіх щодо знання і виконання законів, щодо моральних і людських цінностей, щодо своєї поведінки як в робочий, так і у вільний час.

Ось аудіо-запис розмови. Висновки про компетентність працівників МВС кожен може зробити для себе сам.

П.С. Якщо хтось захоче знову стати на захист МВС-ників уявіть на місці мого знайомого себе, чи свого близького. Маючи вичерпний запас знань про свої права і обов”язки міліції він не зміг себе захистити від незаконних дій міліції.




коментарів: 38
  1. Люди добрі продовжуйте паплюжити правоохоронні органи далі, дійде до того, що Вас, Ваших дітей батьків на вулицях серед білого дня будуть грабувати, гвалтуати і вбивати ота блатота яку Ви захищаєте, продавати Вашим дітям наркотики, прикриваючись майданом, прикриваючись тим що вони великі патріоти

    • Мені здається, що Ви неуважно прочитали і продивились дану статтю.. Якби Ви це зробили уважно, то б зрозуміли, що правоохоронні органи “паплюжать” себе самі.
      Термін “правоохоронець” походить від словосполучення “охороняти право”. І якщо ці працівники за 15хв спілкування порушили 7-10 норм закону, який регулює їхню діяльність – то в топку таких працівників.
      Автор намагається донести Вам, що в органах мають працювати розумні, освічені і правильні люди, а не такі от “правоохоронці”. Тому що, якщо ці екземпляри продовжать так працювати, то на наших вулицях і надалі будуть “серед білого дня грабувати, гвалтувати, вбивати, продавати наркотики”©

      • То напишіть конкретно які норми порушили ці працівники мілыції з наведенням цих норм з посиланням на статті закону

      • Є сигнали, що дехто із босяків, за гроші їздив “тітушками” на Майдан зі всіма подальшими наслідками. І очевидно, нацгвардійці та міліція про це знають.

  2. За вашою ватною логікою вам простіше щоб вас “грабували, гвалтуали і вбивали ота блатота яку Ви захищаєте, підкидали Вашим дітям наркотики, прикриваючись корочкою міліції?”
    Закон один для всіх і його потрібно дотримуватись.

  3. З появою відеорегістраторів інспектори ДАІ навчились поводитись себе достойно.. Такі відео з міліціонерами, як це, навчить те саме робити зі всіма працівниками УМВС

  4. І на рахунок “ПЯТКИ”. Не так давно, менше місяця назад, зявилась новина “На Волині судять правоохоронців за рекетирство”. Цитата :”Розіграли та ще на цьому й заробили. У Нововолинську затримали двох правоохоронців, трьох їхніх друзів та колишнього засудженого за те, що вони організували затримання чоловіка, який ніби то торгував марихуаною. Потім йому пропонували заплатити за не притягнення його до кримінальної відповідальності і таким чином «збрили» з нього понад 300 000 гривень.” Ссилка на повну статтю https://p-p.com.ua/articles/65962/

  5. Андрію, з дебютом!
    Знаючи Твою активну громадську позицію, ми, читачі БУГа, будемо чекати від Тебе актуальних, гострих і суттєвих блогів.

    А щодо матеріалу – апофігей((( Ніззя так… Правоохоронні органи повинні виконувати роботу свою, а не займатись ******** . У місті що, нема проблем?!

    До речі, громадяни! Прості перехожі! Знайте свої права!!!

  6. Знаєте, Андрію, коли вас грабонуть, або іще щось гірше, то ви куди звертатимесь? Правильно. У міліцію. Я вам пораджу не йти туди, а звернутись до нововолинських відморозків. Вони вам дуже “допоможуть”. Публікація, м’яко кажучи написана у площині неповаги і ворожості до правоохоронців. А на ваше питання чому склалась така ситуація у Нововолинську, відповім так: місцева влада намагалась зробити пияцтво і наркоманію частиною культури мешканців міста, всі ці 25років незалежності. Особливор посеред молоді. І частково, їй це вдалось.

    • Все правильно написали: основне завдання міліції – захист громадян. Але не можна під час 10-ти хвилинної розмови порушити близько 10-ти норм чинного законодавства! В такому випадку міліціянти стають такими самими “відморозками” тільки зі ксивою і зброєю. Допомоги від неї також навряд дочекаєшся.
      Я за ефективну і професійну міліцію. Коли вона буде хоча б намагатися щось змінити в кращу сторону відношення змінитися.
      П. С. Уважно ще раз перегляньте відео і запитайте себе, чи ви хочете такого відношення до себе з боку правоохоронних органів. Нічого окрім ворожості і неповаги такі міліціонери не заслуговують по відношенню до себе.

    • Вашу думку (“коли вас грабонуть, або іще щось гірше, то ви куди звертатимесь? Правильно. У міліцію”) зазвичай висловлюють міліціонери, коли виправдовують свої протизаконні і асоціальні дії. І чув я цю думку не один раз.
      Як на мене, то стаття написана в площині, яка найкраще підходить для реакції на грубе порушення законів зі сторони правоохоронців. А вибір площини в подальшому повністю залежить від самих працівників органів.
      І що це за порада така – звертатись до відморозків за допомогою?

  7. Цікаво скільки блатота заплатила автору статті за паплюження правовоохоронців?

  8. Стаття бредова до абсурду,Андрію (автор),був про тебе кращої думки.Бачу твоя мета на цьому сайті “чмирити ментів”.Ганьба тобі….

    • Я радий, що в людей цей допис викликав якісь емоції та роздуми.
      Для всіх коментуючих “Аля, це зрада”, “чмирити ментів”, “скільки заплатили” поясню ще раз:
      – “чмирити ментів” не треба, треба їм допомогти стати цивілізованою службою на захисті громадян. Всім буде краще, в т.ч. і самій міліції, коли в діях правоохоронців буде трішки більше професіоналізму, компетенції і ПОВАГИ ДО ГРОМАДЯН.
      – щодо “паплюження правовоохоронців” від дописувача “енгшщзх”. На даний момент їх немає смислу паплюжити, вони це роблять і без нас. Як я писав пунктом вище головна мета – привернути увагу на проблеми фаховості міліціонерів і дотримання закону.

      На кінець процитую останній абзац статті:
      “П.С. Якщо хтось захоче знову стати на захист МВС-ників уявіть на місці мого знайомого себе, чи свого близького. Маючи вичерпний запас знань про свої права і обов”язки міліції він не зміг себе захистити від незаконних дій міліції.”

    • І ще одне люди, які називають себе “сепаратист” зазвичай є прихильниками “міліцейських держав” та повною відсутністю захисту від незаконних дій міліції (поліції). Я є потивником таакого стану речей. Як казав Аваков: “Замість «карати й кришувати» МВС повинно «служити і захищати»”. А наша з вами задача всіляко допомагати їм поміняти свою концепцію.

  9. Шикарна порада – звернутись у міліцію.
    Не заперечую, для статистики. Де гарантія, що Вашу сумку-машину-велосипед хоч будуть шукати?
    Що знайдуть того, хто намагався вдертись у Ваш офіс?

  10. Олександр,якщо ви вже так вирішили контролювати діяльність правоохоронних органів ,то скажіть що краще:
    -вас зупинила Нацгвардія і провела перевірку документів і поверхневий огляд?
    -вас зупинила гопота ,яка звичайно не буде перевіряти ваші документи?

    • Знаю, що питали не мене, але все ж таки скажу. Особисто я за посилені патрулі, за боротьбу із злочинністю (не на ппапері, а реальну боротьбу), за те, що міліціонери отримували достойну зарплату за свою роботу (щоб не виникало навіть думки брати хабар), бо робота дійсно місцями дуже небезпечна і нелегка. Силовиками, які зараз є, чи були фронті честь і хвала, їхніми іменами слід називати вулиці в їхніх рідних містах.
      Але в своїй діяльності міліціонер повинен діяти в рамках закону, бо в іншому випадку він перекреслює всі зусилля, направлені на зміну ситуації в кращу сторону.

    • Відповідь на ваш комент:
      – я не вирішував когось контролювати – для цього є відповідні структури. Звідки взагалі така думка??
      – чому я маю вибирати з двох зол менше зло? – це прерогатива вати;
      – якщо тебе зупиняє гопота, яка порушує твої права чи принижує твою гідність, то ти завжди можеш поставити її на місце (спосіб кожен обирає сам). Якщо тебе зупиняє гопота в погонах (а ці троє були саме такими), то ти обмежений в способах – ксиви, звання, зброя…

  11. Яне розумію одного чого ти їх боїшся якшо в тебе в карманах немає забороненеих речей!(просто сам гопота!!!)

    • за вашою логікою виходить наступне: якщо в тебе в кишенях немає нічого забороненого, то тебе сміло можуть шарпати, тягнути і погрожувати тобі???????
      Є вичерпний перелік випадків, коли працівники міліції можуть перевіряти твої документи і, тим більше, кишені. Причини “просто, бо мені так хочеться, бо ми всіх тут перевіряємо” НЕМАЄ!!! Зрозумійте нарешті вже це!
      А на рахунок ваших образ – залиште їх при собі..

  12. Цілковито підтримую Abrams ,якщо нічого протизаконного не робиш чи не маєш ,тоді не має чого і боятися.

    • Якщо я нічого протизаконного не роблю і не маю – я не боюсь.
      Якщо правоохоронець робить щось протизаконне – варто боятись.

  13. Не захищаю міліцію – там теж є непорядні люди. Але, нарахунок непрофесійної поведінки міліціонерів і нацгвардіців 21.03. – язик повертається??? Люди приїхали зі Сходу,після пережитого і побаченого змогли знайти в собі сили і терпіння не поприбивати те бидлоття на місці ж. Вона могли, відповідно до законодавства чинного застосуватизаходи фізичного впливу, але свідомо не зробили цього, щоб загасити конфлікт. А оці уроди, які бухали, гуляли і обдолбувались в той час, поки ці хлопців захищали батьківщину, дозволили собі мат, хамство, влаштували цирк з оголбванням, скакали до них… соромно. І правоохоронці мали повне право влупити чим поважче (читай – спецзасобом – гумовою палицею) по голові, аби заспокоїлось.

    • В статті немає жодної згадки про непрофесійну поведінку міліціонерів та нацгвардійців під час подій 21.03.2015 року.
      Зате там купа прикладів їхньої непрофесійної і асоціальної поведінки 02.04.2015 року.

      • “Я жодним чином не хочу стати на захист цих людей, але ніхто не написав про причини, що призвели до тієї ситуації, про низький рівень підготовки працівників МВС як у сфері знання і дотримання Законодавства України, так і у відсутності простих моральних і людських якостей. Я вже не кажу про вкрай низький рівень довіри до працівників МВС (за останніми даними близько 2%).” – а це що??? очі роззуй

        • Як на мене, то очі розувати потрібно вам, та ще й вмити їх з милом…
          По-перше – автор привів загальну плачевну ситуацію в МВС, а не конкретних осіб під час виконання своїх обовязків 21.03.2015. (чи ви думаєте, що автор був там і визначав 2% довіри до правоохоронців 21 березня вночі на площі????).
          По-друге – в своїх дописах ви вперто ігноруєте порушення закону правоохоронцями.
          По-третє – дайте мені відповідь на просте питання: закон один для всіх?

        • І ще одне:
          коли вас, вашу дитину (батька, брата, друга) шарпає гопнік на вулиці – уявіть свою реакцію….
          Але, за вашою логікою, якщо це робить міліціонер – то все норм, він же міліціонер.
          Отака ваша логіка.

  14. Вважаю, що дуже часто міліціонери молодці, але не вцьому випадку. Я згідний, що вони повинні захищати наші права. Знаю порядних міліціонерів, але знаю і не дуже. Таких потрібно звільняти або давати роботу, яка не пов’язана з охороною прав людини.

  15. “Я жодним чином не хочу стати на захист цих людей, але ніхто не написав про причини, що призвели до тієї ситуації, про низький рівень підготовки працівників МВС як у сфері знання і дотримання Законодавства України, так і у відсутності простих моральних і людських якостей.” – ясно написано – ТІЄЇ ситуації, ТІЄЇ. Автор говорить про конкретний випадок. Я не ігнорую будь яких порушень закону, просто вконкретному випадку 21.03.2015 – порушень із боку міліції НЕ БУЛО!!! Дам відповідь на ваше питання. Закон – один для всіх. Друге діло, що закон – різний. І те, на що має право пересічний громадянин і працівник міліції при виконанні службових обов”язків різні речі. І не треба зараз кидатись в крайнощі – типу, вседозволеність в лавах МВС і т.д., я маю наувазі, що в силу своїм прав і ОБОВ”ЯЗКІВ міліції повинна так, як діяла 21.03.2015. а нарахунок відео – вилами по воді, знаєте.

  16. Ви бачите тільки те, що хочете бачити: автор гнобить правоохоронців.
    Можливо в нас вийде ДІАЛОГ, якщо ми будемо розбиратися по пунктам:

    1. У статті ясно написано, що автор не стає на захист людей, які спровокували ситуацію 21.03. – він вказує на те, що обєктивних причин нам ніхто не озвучив (принаймні всебічно). Автор НЕ КАЖЕ, що 21.03. правоохоронці порушували закон – його там не було, так само як і мене.

    2. Автор каже, що правоохоронці порушували закон 02.04. Вночі, по тихому, щоб ніхто не бачив і не чув. Можливо, якби хтось ще бачив цю ситуацію, то вони б і діяли згідно законодавства.

    3. ЗАКОН ОДИН ДЛЯ ВСІХ. Без всяких “закон різний”.
    Стаття 19 Конституції України: Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    4. Всі ваші доводи зводяться до одного: “така ситуація в країні.. схід.. як так можна.. працівник при виконанні..”.
    Як я це бачу – в РФ, після другої Чеченської кампанії та подальших терористичних актів по всій країні і до цього часу, КОЛОСАЛЬНІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ пояснювали тим, що потрібно не допустити до схожого в майбутньому. Це, в свою чергу, досягалось з допомогою безмежних можливостей правоохоронців: незаконні затримання, обшуки, доступ до профілів в соцмережах та до електронних поштових скриньок, люди просто пропадали на вулицях і їх ніколи ніхто вже не бачив. І найголовніше – правоохоронцям, які порушували закон НІЧОГО НЕ БУЛО.
    “Ну як ми можемо покарати міліціонера при виконанні, який порушує закон якщо все це він робить для вашої безпеки” – загальна суть відмазок ось така. І люди це “хавали”.
    А зараз дійшло до того, що за пост або репост в умовному Фейсбуці в тебе вдома проводять обшук, викликають на допити в ФСБ. Або звільняють з роботи, або відраховують з університету, або на твоє підприємство приходять з перевірками, або позбавляють ліцензії, або відмовляють в оренді, або бульдозером зносять будинок твоїх батьків… Список довжелезний.
    Як наслідок – аморфна маса, яка в злочинних діях правоохоронців не бачить нічого поганого.. “Це ж для їхнього блага”.
    І я не хочу, щоб наш великий народ перетворили на стадо, якому куди скажуть – туди він і піде.

    • 1. Автор ясно написав – “Я жодним чином не хочу стати на захист цих людей, але ніхто не написав про причини, що призвели до ТІЄЇ ситуації, про низький рівень підготовки працівників МВС як у сфері знання і дотримання Законодавства України, так і у відсутності простих моральних і людських якостей.” тобто він каже, що в ситуації 21.03. правоохоронці діяли не професійно і порушували закон.
      2. Про випадок 02.04. я сперечатися не буду, але відношуюсь до цієї інформації як до простого “вкиду” – критично.
      3. От в цих повноваженнях і є різниця. Я чи ви не можем підійти до людини і попросити документи для перевірки. А працівник МВС при виконання службових обов”язків може.
      Нарахунок іншого – треба бачити різницю між діями в межах повноважень і відповідно до законодавства і перевищенням повноважень. З останнім необхідно боротися, це ясно. Але не шляхом постійних нападок на правоохоронців. Міліція буде краще працювати якщо їй помагати, а не робити рожу кірпічом і мукати, коли питають, чи нічого не чули і не бачили в випадку якогось ЧП. Бачите щось підозріле – 102. А не “моя хата з краю”. Бездіяльність породжує бездіяльність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *