<

Літні роздуми про проблеми педколеджу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:07 | 24.07.2016 / Блоги /
Перегляди
384
/ коментарів 25

Учитель вимірює час свого життя не календарними, а навчальними роками. Тому зараз для освітян вінець року – літня відпустка. Літо для педагога – час не тільки відпочинку, а й можливість зануритись у аналіз прожитого. А прожите – то переважно праця на освітянській ниві. У своєму житті, крім основної роботи педагога, я пробувала себе на різних поприщах – ділові відносини в час, коли не платили вчителям зарплати взагалі або держава обмежувалася мізерією її виплати місяцями, роками, активна громадська діяльність із метою пробудження національної свідомості й активності громадян, краєзнавство (книга «Мистецькі мотиви та математичні завдання для 1-4 класів про Володимир-Волинський»), поезія (більшості відомі мої патріотичні вірші, із якими виступала на мітингах, зібраннях, концертах, хоч пишу на різну тематику), композиторська діяльність, журналістика (громадський журналіст у час Майдану й дотепер), фотографія художня й документальна, навіть кіно (музичний фільм «Привіт, Володимире сивочолий» на основі моєї пісенної поезії)…

20140408_102230

Та в цій статті хочу викласти про наболіле за рік, а точніше за роки роботи в Володимир-Волинському педагогічному коледжі ім. А.Ю. Кримського. У вересні виповниться рівно 30 років, як прийшла працювати в цей освітянський заклад на вакантне місце після виходу на пенсію досвідченого педагога Новицької М.Й., по спадкоємності від якої і викладаю методику навчання математики й основи початкового курсу математики зараз.

Багато хто у наш час говорить, що все слабші та слабші студенти до нас приходять, а особливо з математичної підготовки. І це є правдою. Завжди відзначалась вимогливістю, бо сама закінчила школу з золотою медаллю, а фізмат із червоним дипломом із 3 четвірками в виписці, а решта «5». Але в перші двадцять років своєї педагогічної діяльності навіть не пам’ятаю, щоб ставила негативні оцінки за семестр, а останніми роками посипались двійки…Чому?

20140320_153401

Уявіть собі, які наслідки будуть від того, що в початкову школу потраплять педагоги, які не розв’язують елементарних задач на 2-3 дії, а в минулому році виявила студентку, яка не вміла вибрати крок для розв’язування простої задачі, тобто яка розв’язується однією дією. Чи зможуть такі наші випускники навчити маленьких українців розв’язувати задачі хоча б практичного змісту, які треба вміти застосовувати в повсякденному житті для звичайних розрахунків під час покупок, ремонту, роботи на присадибній ділянці? Більшість моїх колег кажуть, що я одна не зможу нічого зробити. Вони в такому випадку закривають очі і ставлять хоч найнижчу, та позитивну оцінку і не мають клопоту. Їх не чіпають на атестаціях, висувають на підвищення звань і категорій, хвалять на педагогічних і адміністративних радах, їм вручають грамоти за якісну роботу, ними задоволені батьки, бо студенти мають стипендії. Але, подумайте, якщо б всі так «оптимістично» ставили добрі оцінки і боялись показати справжній стан справ, то чи дізнався б хтось про неякісні підручники, які кишать помилками і неправильними методичними підходами? Чи могли б ми тоді намітити правильні шляхи до ефективнішого вивчення предмету, вибору рівня знань по класах і темах, врешті, визначити диференціацію знань, яка певним чином відобразиться на поділі класів на профілі? Звичайно, ні.

20130918_193443
20130905_035659
20130903_214108

Та дирекція коледжу, зокрема, в особі заступників директора, стоїть на шляху окозамилювання наших проблем. Нехай дарують мені за такий вислів. Але це є так. Зокрема, заступник по навчальній частині захищає тих, хто має слабкі знання, мотивуючи це тим, що нібито в такому випадку викладач, ставлячи погані оцінки, відбиває бажання вчитись, бо, мовляв, і йому колись викладач із методики навчання математики й основ початкового курсу математики ставив низькі оцінки, а він їх потім перездавав при комісії, як це буває зараз у наших студентів, бо комісія чомусь (?!) ніколи не може поставити негативну оцінку. Не думайте, що ця комісія в складі голови циклової комісії математичних і комп’ютерних дисциплін і завуча, або директора, така стала сердобольна. Вона якимось чином залежна від таких студентів. Може, вони спонсорують ремонт у кабінетах? А в минулому році цілим коледжем збирали гроші на АТО, за місяць назбиравши на дискотеках, яких так часто по 4, а то й більше за місяць ще ніколи не було за час існування закладу, на різних концертах, ярмарках, тощо аж 180000 (?!) грн, як засвідчила під час останнього концерту-реквієму голова студентського профкому. Цей захід теж до речі відбувався чомусь у сесійний час, саме тоді, коли мав відбуватись захист курсових робіт моїми студентами. Я за допомогу армії, і сама по можливості вкладаю свої внески для матеріальної підтримки АТО, але для студента головне –навчання. Інколи, коли студенти не належно готуються до занять, жартую із сумом: «Україна тупіє – Путін радіє.»

20070209_231124

Маю своїх авторських віршів і пісень, присвячених подіям на Сході, на Майдані, доволі багато. Виставляю їх на сторінках «Фейсбуку», та студентам нашою ж адміністрацією рекомендовано не заглядати на мою сторінку, ба’, навіть блокувати її, бо я там можу висловити свою думку про правдиву участь закладу в майданному процесі, а їм навіюють думку про те, що я хочу, щоб закрили педколедж. І студенти часто піддаються цій маніпуляції незрілої психіки, якось починають дивитись із страхом на таку викладачку, яка хоче їх «знищити» як студентів (хоч багато хто з них потрапив сюди неправедним шляхом). Мені навіть дивно чути про таке, адже в 2014 році сама від імені викладачів і студентів коледжу подавала письмове звернення під час передвиборних перегонів на зустрічі тоді з кандидатом, а тепер із народним депутатом Ігорем Гузем до присутньої на зустрічі пані Лілії Гриневич, яка тоді очолювала комісію з освіти та науки в Верховній Раді, зараз є міністром освіти України, про те, що такий освітній заклад, як наш, не може бути закритий, адже має хороші освітянські традиції, в цьому році 77 років поспіль.

Насправді, педагогічний коледж має існувати і розвиватись, але на якісно новій платформі, із новим керівництвом, вільним від корупції, яка, на жаль просочилась і в наше середовище, як і в усе наше суспільство. Може, мені це хтось заперечуватиме, але як можна пояснити той факт, що поступили на державну форму навчання студенти, які мають слабкі знання з математики, а то й можна сказати і зовсім їх не мають, отримавши при вступі за іспит «7», а сильніші студенти, які стабільно навчаються на «7»-«9», отримали під час вступних екзаменів низькі бали і навчаються в нас на платній формі навчання. Це значить, що ці горе-«державники» ще й отримують можливо державну стипендію, бо, якщо навіть і я поставлю їм за семестр «2», то при перездачі при комісії їм поставлять (уже перевірено роками, навіть тоді, коли не розв’язують елементарної задачі і не знають таблиці множення) позитивну оцінку, вони будуть вчитись так далі, ба’, за брак знань отримуватимуть грошову винагороду (часто, очевидно, як компенсацію за винагороду тим, хто їх «просовував») і врешті матимуть диплом вчителя певної спеціальності чи діловода, і, якщо не стануть юристами, економістами, менеджерами (правда, смішно, аж грішно), то будуть торгувати на базарі і нас ще й обдурюватимуть. Захищаючи нібито студентів, а насправді той брак, який набрали в вигляді абітурієнтів з низьким рівнем знань, директор підвищує більше, як 20 оцінок за ДПА з математики, що абсолютно не відповідає вимогам до оцінювання ДПА, прийнятим у 2015 році, бо насправді ДПА з математики в цьому році в школах не проводилась. І це правильно. Для зменшення корупційних проявів при оцінюванні знань (а по цих оцінках зараховують у ВНЗ вищого рівня акредитації) таки потрібно запроваджувати ЗНО і в школах, і в коледжах із предметів загальноосвітнього рівня.

Уже 2 роки коледжі залишаються в підвішеному стані між ВНЗ і професійними училищами. Педколедж навіть почав штучно нарощувати кадри кандидатів наук (того браку і так уже достатньо наплодили серед тих, хто за звання мав можливість вивалити тисячі доларів), делегуючи на навчання молодших викладачів, щоб залишитись у статусі ВНЗ I-II рівня акредитації.

Та чи якіснішою стане від цього професійна підготовка вчителів? Як показує досвід, єдиним викладачем із кандидатським званням у нашому закладі є той, хто отримував, навчаючись колись і в нашому педучилищі, трійки з профільних математичних предметів, а потім вступив заочно на фізмат. І таких псевдонауковців є ще багато по Україні. Головне, за гроші розміщувати статті в різних наукових виданнях, давати тим заробіток поліграфії. А справжнього науковця хто підтримає? Чому мої знайомі науковці в Києві замість роботи в наукових закладах йдуть у охоронці? Бо там хоч платню можна отримати за свою працю.

У ВВПК ім. А.Ю.Кримського є багато досвідчених викладачів, які, не маючи наукових звань, забезпечують належну підготовку майбутнім освітянам. Врешті, підготовка від цього не погіршає, якщо заклад буде називатись, як і колись, педагогічним училищем. Звичайно, добре було б, якби відразу в нашому закладі студенти здобували звання бакалавра. Та для нашого керівництва важливо одне – зберегти автономність закладу, тобто повну незалежність, щоб керівники залишались повними господарями і матеріальних цінностей, і автономією захищали низький рівень знань – мовляв, як хочемо, так вчимо, що хочемо, те й ставимо. Таким чином, може куратор групи, як це було в цьому році, принести список бажаних оцінок директору, і він для свого популізму не відмовить своїй колишній колезі з третьої школи (щоб обирали керівником далі) і виконає всі забаганки. Так розуміють автономію закладу в ВВПК ім.А.Ю.Кримського.

Згадую роки свого кураторства. Останнє було в 2010-2012 роках. Складна група, спеціально, як для мене підібрана (у нас уміють «підтримати» в складних сімейних умовах – хвора дочка) – на відділі дошкільної освіти, хоч там ніколи не викладала жодного предмету, 7 дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування, двоє з них із шкіл-інтернатів, Володимир-Волинської та Червоноградської, 9 із неповних сімей. Але за те перші вступники по ЗНО. Важко було, але радували коледж цікавими виступами на концертах, та й закінчили успішно – 7 отримали диплом із відзнакою. Не отримала за це ні нагороди хоч у вигляді грамоти, а під час атестації після голосування атестаційної комісії в коледжі половина була за надання звання методиста, половина розділилась на рівні половини – «утримались» і «проти». Так декламувати власні вірші математику, якщо більшість адміністрації філологи… Звання «методист», маючи ще з 2005 року власні методичні розробки і навчаючи по них студентів, так і не отримала, за що й досі болить серце. Допоміг «Фейсбук» у підтримці. Та колегам мої переживання, вилиті на сторінках, не до вподоби. Вирішила притихнути. Нехай стають активними ті, хто заздрив моїй активності. Та якось уже не подобає мовчати, коли стільки кричущих неподобств. Бо КОГО ЗАГАРТУВАВ МАЙДАН, ТОЙ НЕ МОЖЕ БУТИ БАЙДУЖИМ ДО ДОЛІ УКРАЇНИ!

У наш час багато хто вдається до репетиторства. Батьки шукають різні лазійки для вступу. Мої колеги готують до вступу всіх, хто до них звернеться. Та все було б добре, якби далі абітурієнти вступали просто по знаннях. Натомість, багато хто з викладачів коледжів просто розкриває коди тестових завдань, і таким чином на екзаменах студенти отримують оцінки, які не відповідають справжньому їх рівню знань, а під час першої контрольної роботи в вересні-жовтні виявляється абсолютна невідповідність цій оцінці. Тому вже прийшла пора справді ввести ЗНО при вступі в коледжі.

І ще одна думка посеред літа, яка формувалась під час підготовки та проведення ДПА з математики. Оскільки до нас приходять студенти з дуже слабкими математичними знаннями, то ДПА з математики на відділі технологічної освіти слід відмінити взагалі, використавши 30 годин, призначених для оплати письмових екзаменів, які однак оцінюються не по знаннях, а за наперед визначеними оцінками, на оплату підготовки до ЗНО тих студентів, які мають поступати в ВНЗ III-IV рівнів акредитації. Бо кому потрібен фахівець із вищою освітою з низьким рівнем знань із математики? Якщо студент не знає математики, то нічого вибирати факультет технологічної освіти. Нашим же студентам, які слабо вчаться, треба надавати елементарні знання, потрібні для професії та повсякденного життя. Бо завдяки діючим програмам та підручникам та, очевидно, проявам корупції, надто вже знизився рівень математичних знань.

Звертаюсь до абітурієнтів, до їх батьків, до приймальної комісії; НЕ ПРОДУКУЙТЕ БРАКУ НА НИВІ ОСВІТИ, НЕХАЙ ВСТУП БУДЕ БЕЗ ЗНАЙОМСТВ, ПО ЗНАННЯХ. Бо ми нашими спільними діями вже й так довели нашу освіту до надто низького рівня, а ХТО БУДЕ ТВОРИТИ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ?! Неуки, невігласи? Уже і так достатньо їх у нашому суспільстві.

ТВОРІМО СЛАВУ УКРАЇНІ!




коментарів: 25
  1. І як її Савельев тримає?! Такого перекрученого ставлення до оцінювання ще ніколи не чув! Якщо вчитель ставить неуд за два роки навчання – значить він дитину нічому не навчив. Не учень дебіл, а вчитель невіглас у методиці!!!

    • Доки буде правити бал в педусі ця корумпована зграя заробітчан?.В них класно виходить на чергових виборах правлячій партії одне місце насухо вилизувати і заробляти на тому бабки.Пригадайте як було при янику , як потім , с..ки, дружно стали бепепі…дами і вже тут перекрасилися. Вступні для них то просто косовиця.Наберуть за гроші, а потім –вчитель не навчив.Як в тому анекдоті про невістку. Вот і вся суть моралі наставників підростаючого покоління? Шо тут говорити.Розганяти те кодло пора!

  2. А якщо студент знає, що йому і так поставлять позитивну оцінку, при комісії точно, і відверто ігнорує підготовкою до занять? Якщо студент прийшов вчитись у коледж і не може ні поділити, ні помножити, то як він потрапив сюди і здав на позитивну оцінку екзаиен? Як можна навчтити математики і методик, не знаючи азів? І чому саме Савельєв її тримає? Він хіба приймав її на роботу? От треба і справді викладачу ставити позитивні оцінки, і хай собі отримує студент диплом, бо він давно став просто у чергу за ним. А Україна хай отримує таких вчителів. Вони точно вже не невігласи будуть у методиці.))((

  3. Жіночко!!!! Ваша безграмотність і СЛОВОБЛУДСТВО шокує!!!! Пробувала вловити зміст- Ви “за” чи Ви “проти” так і не зрозуміла!!! Одне ясно – Вам потрібно до лікарів!!! Може хтось і допоможе, хоча жовч, яку Ви тут плещете НЕ ВИЛІКОВНА!!!!!!!А Майдан, такими брудними руками як Ваші, гріх чіпати!!!!Підіть в Храм!!! і Бог Вам суддя!!!

  4. Без фоточок в бікінях не буду читати цей матеріал!
    Вимагаю від кандидата в Саганюки фоточки в бікіні на аватарку і не**** !

  5. Едуард, ви жіночка? “Пробувала вловити зміст…” – це ж ваше! ХА-ХА-ХА!!!!))))) Навіть відомо, яка жіночка є Едуардом.))))

  6. Едуард. Ви допустилА 3 синтаксмчні помилки, а вказуєте на безграмотність статті. Едуард! Ви повиннА навчитись ставити коми перед тим, як когось критикувати.))

  7. Шановна! Як ви можете говорити про рівень знань студентів з математики (методики математики), якщо ваші студенти не вміють розібрати елементарну задачу. Це говорить не про низький рівень знань студентів, а про педагогічну майстерність вчителя, який не вміє доступно пояснити. Не з переказів знвю. що ви ще й не володієте методикою викладання математики. Як можна майже цілу пару розбирати домашнє завдання( яке не було пояснене на попередній парі) і тільки за 20 хвилин до закінчення пари пояснювати новий матеріал? Звідки у дітей будуть знання? Хаос. Як вчитель може говорити про справедливість, про високі матерії, якщо він сам упереджено ставиться до студентів? Як така людина може працювати з дітьми, (адже для батьків вони діти)коли собі дозволяє обізвати особистість(саме формується особистість) дебілом, блатніком? Як можна виховати патріота своєї країни, якщо гідність людини принижена? Після ваших пар студенти виходять ,не розуміючи, чи потрібні вони взагалі у суспільстві. Та й зважте, не всім дітям математика дається, і чи взагалі вона їм знадобиться ( косінуси, сінуси, тангенси, інтеграли,квадратні корені…), аби людьми були. А елементарні знання їм і школа дасть. А те що ви кажете, що діти приходять з високими балами, а потім знань нема,ображає в першу чергу ваших колег-математиків і говорить про низький рівень вашої майстерності. І взагалі, як можна гадити своїх колег, своє керівництво, яке дає вам в першу чергу можливість заробити, створює комфортні умови для праці? Подумайти, перегляньте свої вчинки, проаналізуйте дії і будьте трішки людянішими, адже у вас і так біда в хаті. Можливо із-за ображених чужих дітей страждає ваша.

  8. О! Включилась компанія ботів, які захищають корупціонерів. Біда в хаті. Це правда. Біда в хаті, яка називається “Україна”. Де докази того, що дітей викладач називає дебілами і блатніками? Представте їх. А їх не буде. Хіба що буде обмовлення батьками тих, хто й справді в школі не вивчив азів науки, а пробрався на державну форму навчання і беое від держави гроші для навчання, переважно проживаючи в Володимирі. Про методику теж ви не можете судити, бо на заняттях у викладача не були, і фактично й дирекція не була. Якщо дитина викладача хворіє, то ще не значить, що її мати має понуро опустити голову, пропускаючи державний брак. Ці речі не взаємопов’язані. Тепер діти частіше ображають викладача своїм недбальством до вивчення предмету, аніж викладач ображає дітей. Батьки точно не витримали б таких образ від своїх дітей, а тут захищають їх. Чи ви і справді за те, щоб шукати знайомства для вступу? А якщо в батьків немає знайомств і грошей, а діти вчаться добре? Чому ви не думаєте про захист саме таких дітей? У ВВПК ім.А.Ю.Кримського і дійсно може бути пояснення за 20 хв до закінчення заняття, бо 50% цих занять у цьому семестрі по п’ятницях були скорочені – по 50хв.

  9. Закривайте пости! А то у інни складеться враження, що її пасквіль набув “широкого обговорення” у масах :D
    P.S. у час щорічного медичного огляду – статтю читати Пеху ОБОВ’ЯЗКОВО!!!

  10. Кожна тверезомисляча людина скаже, що за керівництва коледжем Савельєва тут порядок, заклад розвивається і забезпечує належний рівень підготовки фахівців. Значно вищий ніж багато аналогічних коледжів. Але є 1 гнида (може дві), яка сама не може ні навчити, ні організувати. Пише свої недолугі вірші. Через захворювання психіки (на жаль офіційно не підтверджені) бачить себе месією і постійно у ту бочку меду капає дьоготь.

  11. Цікаво, кому було першому розголошено про публікацію, що боти захисту корупціонерів так швидко ополчились себе захищати? Це вже теж предмет журналістського розслідування. Коли Савельєв прийшов у коледж, то, може, й був порядок. Але прийшли потім ще “науковці”, які вирішили очолити корупцію… І пішло натравлювання одне на одного. Але цьому піддався і Савельєв.

  12. Поки не пізно тре всім казати, щоб не йшли туди. То ж кодло. Який дурдом в тій п…сі

  13. Лікарям, які будуть проводити щорічний медичний огляд і ставити “допуск” до роботи, читати уважно обов’язково!!!

  14. Думаю, автор обов’язково вислухає всі поради, сформульовані тут, і лікарі поцікавляться цим дописом та й зроблять висновки про здоров’я коментаторів.)(

  15. Якщо буде організовано правильно конкурс публічно, то вирішиться питання, хто буде на чолі закладу. Поки що очевидна активна діяльність захисників установленого більш, як 10 років ладу.

  16. Пожалійте Пеха – психіатра, після такої пацієнтки, йому самому знадобиться допомога. Треба збирати петицію і подавати на суд на примусове лікування всіх долбонутих у нашому місті…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *