<

Історична довідка про знищення пам’ятного знаку-каменю Шевченку в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:24 | 29.01.2016 / Блоги /
Перегляди
3
/ коментарі 3

Півгодинний пікет перед міською радою під гаслом «Шановний тов. Сапожніков! Звертаємось в третій раз дати письмову відповідь – куди дівся пам’ятний знак-камінь Т. Г. Шевченку?» – висвітлив не тільки небажання влади спілкуватися з громадськістю міста, але і незнання молодшим і середнім поколінням мешканців міста – а про який пам’ятний знак іде мова.

Вперше про спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку заговорили на зборах Товариства української мови і осередку Руху на «Оснастці» весною 1989 року. Трохи пізніше у місті утворилась ініціативна група у складі: С. Грабарчук, О, Мельник, П. РАдецький, С. Резвонюк. У травні 1990 року депутат м/р, рухівець Я Федина дарує ініціативній групі «Книгу пожертвувань на пам’ятник Т. Шевченку». Рухівці Ф. Сидорук і В. Бордун начинають у 1990 році приймати у приміщенні КР Руху внески на виготовлення проекту і на сам пам’ятник.

29.05.1990 р. міська рада прийняла Постанову:
1. Спорудити в Нововолинську пам’ятник Т. Г. Шевченку;
2. Затвердити громадський комітет по спорудженню пам’ятника. Голова – М. Якимчук, бухгалтер – О. Мельник.

Довів до логічного кінця 24.08.1995 р. спорудження пам’ятника мер міста, рухівець П. Присяжний.

Але повернемося до пам’ятного знаку, який був безкоштовно виготовлений на МП «Вікторія» (Керівник А. Чирук давно знаходиться за межами міста). Фундамент під пам’ятний знак готовили безкоштовно І. Крищук, П. Дембицький, робітники від будівельного управління на чолі з А. Бідзюрою. На пам’ятному знаку був художньо вирізблений силует поета і був напис: «Тут буде споруджена пам’ятник Т. Г. Шевченку». Освятив 16.09.1990 р. пам’ятний знак і прапор поруч з ним священик з м. Червонограда о. Михайло.

До моменту спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку у 1995 р. біля пам’ятного знаку у день народження поета і в день його перепоховання збиралися шанувальники поета, переважно репресовані або члени їх сімей, звучала поезія поета, звучали пісні на вірші поета. Члени громадського комітету О. Мельник, М. Слабик, М. Вісьтак доповідали присутнім про стан виготовлення пам’ятника у Львові. Пам’ятний знак становився художньою і історичною цінністю для міста. І після 1995 р. пам’ятний знак таємниче зник.

Ми не будемо в цій короткій історичній довідці повідомляти про ті таємничі сили, які були проти встановлення пам’ятника на Майдані Незалежності. Але ця довідка прикладається до «Звернення до начальнику Нововолинського УМВС» відкрити кримінальну справу щодо зникнення пам’ятного знаку каменю.

Untitled-1sdf




коментарів: 3
  1. Ну назву міліції змінили на Поліція – тепер подивимося як вони віднайдуть наш пам’ятний знак-камень.

  2. може знак був з желатину невідомого походження і вийшов срок придатності?

  3. Заяву здали. Мовчання. Мають право на відповідь упродовж 30 календарних днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *