<

Інформаційні війни у конфлікті Шавлака та волинських «активістів»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:54 | 21.04.2016 / Блоги / , , , /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Ще з середини березня триває конфлікт між виконувачем обов’язків керівника Волинської митниці Олександром Шавлаком та керівником ДФС Романом Насіровим з одного боку і частиною колективу митниці, який підтримують впливові волинські підприємці й місцеві олігархи, з іншого.

Цю тему активно висвітлюють у медіа. І цікаво, що журналісти й власники видань фактично займають в конфлікті дві протилежні позиції.

Перша позиція яскраво висвітлена у матеріалах видань «Волинське агентство розслідувань», ВолиньPost, «Кордон».

Узагальнений меседж цих видань звучить приблизно так: «Шавлак, звичайно, поганий, але проти нього протестують спеціально привезені пацани, які стоять за гроші, не знають, чому прийшли, а організовують їх люди із сумнівною репутацією. Тому ще невідомо, що краще, він, чи людина, вигідна саме волинським олігархам і контрабандистам».

Ось приклади таких матеріалів:

ВАР: «Намети, суперечки і пошук здорового глузду: як пікетують Волинську митницю»
«Патріоти», «небайдужі» і «тітушки»: хто й чому пікетував Волинську митницю»

ВолиньPost: Пікет митниці: кому незручний новий керівник. ФОТО. ВІДЕО

А взагалі краще почитати спецтему у цьому виданні про конфлікт під заголовком: «Волинська митниця: як «виживають неугодних». «Неугодний» тут Шавлак, якщо хтось не зрозумів.

Кордон: «На Любомльщині перекрили трасу й підпалили там шини», «Микитюк замовив протести на Волинській митниці».

Наявність таких матеріалів свідчить, що частина волинських журналістів, а також людей, які впливають на видання, підтримують людину, що бореться проти волинської митної кругової поруки. Хоча репутація Шавлака свідчить про те, що він міг бути елементом чернігівської кругової поруки.

Проте він отримав певну підтримку впливових людей на Волині. У соцмережі чернігівського керівника частково підтримав нардеп Ігор Лапін. Також його, очевидно, підтримує власник ВолиньPost Володимир Пащенко, який має безпосередній стосунок до митниці.

А ще Шавлак поки має підтримку глави ДФС Роман Насіров. Той сподівається, що «чужий» керівник зупинить корупцію на митниці: «Шавлак може бути там три місяці, 12 чи постійно, це рішення остаточно ще не ухвалене. Але нам потрібно було зупинити зловживання на Волинській митниці».

Кардинальну іншу позицію щодо Шавлака зайняла команда Ігоря Палиці, їх видання «Волинські новини», а ще видання «Волинська правда», що, на жаль, часто розміщує «джинсу».

Дуже важливим моментом у цьому контексті стало те, що Ігор Палиця заявив: на Волині має бути волинський керівник митниці. Для читачів поясню, що така заява лідера – це пряма вказівка до дій всьому апарату журналістів, «піарщиків», політтехнологів, масовиків-«затєйніків», які працюють на нинішнього голову облради. Зокрема на акціях засвітився приналежний до останньої категорії Олександр Волянюк.

Весь цей апарат фактично працює на те, щоб добитися проведення конкурсу, на якому проштовхнути зручного для себе начальника Волинської митниці. Чи погано це? Є думка, що ні. Бо зручний керівник – зручно для бізнесу, а тому волинські підприємці стануть багатшими. Але на жаль, далеко не всі із протестувальників проти Шавлака працюють повністю прозоро.

Мої джерела повідомляють, що Шавлак встиг перейти дорогу впливовим Роману Микитюку, групі компаній «Континіум», Юрію Матчуку та Ігорю Палиці, про якого я вже згадував. Хто із них не чесний, розписувати тут не буду, бо 1) забагато тексту 2) немає часу на ґрунтовні розслідування. Волинь – область маленька, всі знають, хто чим «дихає».

Цікаву, як на мене, позицію в конфлікті зайняв голова ОДА Володимир Гунчик. Бо у 2014-2015 роках, коли був схожий конфлікт між Юрієм Матчуком і виконувачем обов’язків начальника митниці Андрієм Андрейківим, Гунчик підтримав посадовця.

Нагадаю суть: Андрейків заявляв, що Матчук та інші підприємці намагаються «проштовхнути» нечесні схеми розмитнення авто. Тобто нібито розмитнювати авто за ціною кузовів. Натомість Матчук спільно із іншими «гонщиками» створили спеціальну асоціацію автоімпортерів та громадську раду при ДФС, які б боротися проти «тиску» Андрейківа.

Тоді голова ОДА публічно підтримав в.о. начальника митниці. Нині він зайняв протилежну позицію. Це може бути зумовлено 1)тим, що Гунчик справді патріот свого краю та вважає, що на Волині є достойні митники для прозорого конкурсу; 2) тим, що Гунчик дружить із місцевими бізнес-групами, яким перейшов дорогу Шавлак.

Приклади публікацій на підтримку позиції цієї групи:

ВН: «Як реформи керівників-«гастролерів» на Волинській митниці спричинили кризу», «Шавлак хоче «осідлати» Волинську митницю», Волинська правда: «Хазяїн чорних копалень очолить Волинську митницю?».

Треба визнати, що політики,журналісти та активісти з обох боків допускають упередження. Однак мене особисто хвилює те, що проти роботи Шавлака справді організували штучний мітинг, який відверто дискредитує і організаторів, і сам принцип протесту проти призначення якогось посадовця. Саме через цю акцію протистояння остаточно скочується у «розборки» місцевих та не місцевих «ділків».

Чи стане виходом відкритий конкурс? Можливо. Та практика подібних конкурсів у інших фінансово важливих відомствах доводить, що і тут знаходяться шпарини для призначення вигідних людей. Наразі я не маю підстав надто довіряти Олександру Шавлаку, однак, схоже, ідея призначити керівником митниці людину, не втягнуту у місцеві схеми, виглядає непогано. Відносно позитивний досвід ми бачимо на Одещині, де митників очолює Юлія Марушевська – член команди Михеіла Саакашвілі.

Її інтерв’ю можна почитати тут. 

Тому, думаю, головним завданням для прогресивних людей Волині у цій справі є контроль за проведенням конкурсу, аби посаду отримала людина зі схожими підходами до роботи.




один коментар
  1. Лапін кришуе бурштин і йому треба канал контрабанди до Польщі тому він і підтримуе того хто йому вигідний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *