<

Деякі пам`ятні дати з історії незалежницьких подій в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:20 | 3.12.2016 / Блоги /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Шановний редакторе газети «Волинь-Нова». Прочитав спогади «Незабутні: 20-років без Полікарпа Шафети», написані не Вами, а ведучою рубрики. Але редактором нинішньої «Волині» є Ви.

Я також вирішив вдатись в спогади. Я став ново волинцем у 1967 р. у 30-річному віці, і з тих пір читаю, спочатку «Радянську Волинь», тепер «Волинь-нову». У мене зберігається в моєму архіві статті П. Шафети під рубрикою «Правда про націоналізм». Я не став їх шукати, я зняв з полки збірку «Відповідь «землякам» (1988 р. Київ «Радянський письменник») і ще раз пробіжав очима коротеньку повість П. Шафети «Чорний легіон». Я розумію, чому ця повість появилась у цій збірці – наближався розвал Радянського Союзу і потрібна була така збірка. Раджу і Вам її переглянути.

І ще я роблю подібні спогади, коли Ваша газета співає дифірамби наступному редактору Степану Сачуку. Я находжу в архіві серію його хвалебних статей «Бізнесмен із Нововолинська» – це про останнього парторга з «Остнастки» Віктора Литвинюка. Я 18 років працював на «Оснастці» і знаю якими шахрайськими способами він входив у бізнес з початку 90-х років.

Я знаю, що такі особистості як Стус, Сверстюк, Ліна Костенко – їх завжди одиниці. Інші – їх десятки, сотні… Даруйте, що нагадую неприємні для Вас речі.

P. S. Я не буду заперечувати, якщо Ваша газета опублікує мої спогади.

ДЕЯКІ ПАМ`ЯТНІ ДАТИ З ІСТОРІЇ НЕЗАЛЕЖНИЦЬКИХ ПОДІЙ В НОВОВОЛИНСЬКУ
листопад-грудень

01.12.1991 року – вибори першого Президента України Нововолинськ віддав за В’ячеслава Чорновола 50,3% голосів. Мені невідомий інший населений пункт в Україні, який би так проголосував за нього. Український народ тоді в 1991 році не дозрів, щоб обрати Президентом В. Чорновола. Обраним був Л. Кравчук, секретар ЦК КПУ по ідеології. У 1999 році В. Чорновіл уже міг бути обраним Президентом, але тодішній режим Л. Кучми і В. Литвина прибрав його.

09.12.1931 року – родився Олександр Каліщук, поет, композитор, керівник вокального ансамблю «Райдуга» з ВО «Остнастка», один із творчих організаторів свята «Наш родовід» 16 вересня 1990 р. коли освятили пам’ятний знак-камінь Т. Г. Шевченку.

01.12.2014 р. – друга річниця, коли відійшов у вічність Євген Сверстюк, горохівчанин, дисидент, в’язень мордовських таборів. Його неприємності з комуністичною владою почалися у 1965 році на обласні конференції вчителів, що проходила в Нововолинську.

08.11.1958 р. – родився один із організаторів Нововолинського Руху Іван Лобик, який трагічно загинув 14.06.1991 року на роботі (шахта № 1).
Це була перша непоправна рухівська втрата.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *