<

Декомунізація по-старочорторийськи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:01 | 11.10.2015 / Блоги /
Перегляди
44
/ коментарів 11

Я. мешканець м. Нововолинська з 1967 р(народився в 1937 р.), уродженець с. Старий Чорторийськ, приїжджаю в село принаймні раз на рік – там стоїть хата моєї матері, там поховані мої батьки. При повороті з Варшавського шосе на дорогу до села проїжджаючи бачу купу цеглу від розваленої стели, яка сповіщала, що дорога ця веде до села Старий Чорторийськ.

Декомунізація почалась – подумав я. І дуже помилився.

В селі я зустрівся із вчителем краєзнавцем, пенсіонером Іваном Григоровичем Чебом, який краще аніж будь хто знає історію села, етимологію назв Черторийськ, Чарторийськ, Чорторийськ, з приставко. Старий і без неї. Все в нього записано в комп’ютері. Виявляється, що сільський голова Микола Михайлович Шулипа самочинно вирішив змінити назву села. Це він підтвердив пізніше в розмові зі мною, яка була неприємна як для мене, так і для нього.

Виявляється назва місцевого монастиря звучить не дуже благородно – Старочорторийський. Якщо прибрати слово «старо» ( а для цього начебто є підстава – немає, начебто, вже станції Новий Чорторийськ) і замінити назву Чорторийськ (в цьому згадується слово чорт) на назву Чарторийськ – це вже інша справа, є прямий зв’язок із князями Чарторийськими.

– Я тисячі гривень вкладав і вкладаю в цей монастир – каже сільський голова мені гордовито.

З одного боку приємно, що запущена в колгоспні часи споруда стала ошатною, хоч і розписана по канонам московського патріархату. Так, цей сільський голова може собі дозволити робити такі вклади – він володіє пилорамою ще з часів появи незалежності України. Але чомусь сільському голові не приходить в голову думка, що частина його тисяч поступає до патріарха Кіріла, а потім в бюджет Росії, і повертаються ці кошти в Україну у вигляд танків і цинкових гробів?

– Для мене є авторитетом покійний народний депутат Єрємєєв. А що доброго зробив для села Антон Бутейко? – питає сільський голова у мене.

І не відомо йому, що Бутейко відмовився від посади посла в Румунії в часи Кучми, став потім нардепом-законодавцем, а ще пізніше заступником Міністра закордонних справ, працював на незалежність України. Вернувся після чергової поїздки з Москви дуже хворим. Посилаюсь на думку Скіпальського – російська ФСБ (колись КДБ) підсипала радіоактивного полонію. Його можна підсипати навіть на дверну ручку – і людина стає недієздатною.

– Чому не декомунізується пам’ятник загиблим у Другій світовій війні біля клубу ? – запитую я.

– Зірку знімемо – відповідає голова. Але я заявляю, що декомунізація цього пам’ятника не повинна закінчитись зняттям тільки зірки.

– Яка доля мощей, які знаходились у підземних приміщеннях монастиря? – запитую я.

– А ми їх повикидали – така відповідь голови.

Господи, думаю я, він жертвує тисячі на монастир, але ні монахів, ні його не цікавить, чиї ж мощі знаходились під монастирем.

Пам’ятаю з дитинства – в селі цю споруду називали костел. Знаю, як створювався монастир. По селі комуністи пустили чутки, що можуть приїхати поляки і забрати споруду. Хоча в селі немає, мабуть, ні одного поляка. Приїхала представниця Маневицької райдержадміністрації Марія Садова, натиснула на попереднього сільського голову, щоб він організував сільський схід, на якому б вирішили передати споруду під монастир. Організація сільського сходу такого великого села – справа кропітка, тому сільський голова сфальсифікував рішення сільського сходу (де юре схід не відбувся). І маємо те, що маємо. Як ченці монастиря заважали появі церкви Київського патріархату на сусідній горі я писав у 2002 р. у статті «Святотацтво освячене вірою». У 2012 р. Владика Михаіл приїздив на 10 річницю поламання хреста.

Уродженець села Сокіл Іван – член УПА, а потім кулеметник у радянській армії, який отримав звання героя Радянського союзу за бої на території Польщі до цього часу не увічнений на Луцькому меморіалі пам’яті. Хакімов і Єршов ( не українці, що загинули під селом Старий Чарторийськ) – увічнені, а українець – Сокол Іван – не увічнений. Але сільському голові за бізнесовими справами ніколи цим займатися .

Наближаються вибори. Хотілося б, аби мешканці села (чи територіальної громади) були більш розсудливими при обранні наступного голови.

М. Нововолинськ, Зосим Колбун, краєзнавець.

P.S. Шановний пане Андрію, оскільки в приймальній Волині Нової не змогли вмотивовано відповісти мені, чому відмовляють в публікації цих нотаток на ї сторінках, прошу розмістити їх на сайті Буг. Моя версія — нещодавно в церковних колах Московського патріархату було відзначено 15-річчя цього монастиря. В нотатках є кілька епізодів, які негативно висвітлюють його діяльність, а це неприйнятно для очільника МП області митрополита Ніфонта. Звідси висновок — “Волинь Нова” не така вже й незалежна “громадсько-політична” газета.
З повагою,




коментарів: 11
  1. Цікаве історичне дослідження. Ще б дослідили питання проходження політичного шляху міським головою Сапожніковим до подій декомунізації і перевтілення мере-комуніста у щирого патріота. Було б цікаве дослідження!

    • хай ще дослідження проведуть чого за совєтів комунальні тарифи за квартири булі копійки а зараз зробили такі великі що майже уся пенсія. І ліки теж саме.На базарі ціни теж. А Порошенко що нам обіцяв з Яценюком? Зараз усі молотять язиками аж гай шумить, а толку немає.Хіба є крім Сапожніковаще хтось щоб можна голосувати?

  2. з монастиря викінули комуністи мощі Адама Кисиля і його жінки, а голосувати треба за Євгена Недищука

    • мощі святих бувають, у них рештки, хоч і Киселі.
      а загалом ця танатологічна мулька не дуже християнська

  3. Фахівці з Українського інституту національної пам’яті пояснили, що для перейменування села Старий Чорторийськ Маневицького району на Чарторийськ чи Черторийськ немає законодовчих підстав.

    Про це йдеться у відповіді УІНП на запит щодо перейменування.

    Відтак, есперти вказують, що перш за все установа дає рекомендації стосовно перейменування об’ктів топонімиіки, назви яких містять згадки про комуністичний режим. Оскільки назві Чорторийська такої згадки не має, то відповідно до законодавства, перейменування можна здійснити лише на підставі Закону України «Про географічні назви». Саме у цьому законі чітко прописаний список підстав для перейменування, який є вичерпним.

    Зокрема, «перейменування географічних об’єктів здійснюється у випадку: повторення назв однорідних географічних об’єктів у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці; необхідності повернення окремим географічним об’єктам їхніх історичних назв; істотної зміни функції або призначення географічного об’єкта; необхідність приведення назви географічного об’єкта у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

    Відтак, згідно з представленими до інституту історичними довідками жодна із зазначених підстав не дає права для перейменування.

    Також у документі звернули увагу на процедуру перейменування, яка прописана у цьому ж законодавчому акті. Відтак, якби підстави були, переназвати населений пункт можна лише з урахуванням думки більшості населення відповідно до закону про референдуми.

    «Згідно з пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення референдумів в Україні визначається виключно законами України. Однак, станом на сьогоднішній день будь-який спеціальний закон, який визначає порядок проведення місцевих референдумів в Україні відсутній. Тому з огляду на відсутність такого закону проведення місцевого референдуму з приводу перейменування села Старий Чорторийськ Маневицького району Волинської області є неможливим», – йдеться у відповіді УІНП.
    https://www.volynpost.com/news/82950-eksperty-poiasnyly-chomu-ne-mozhna-perejmenovuvaty-staryj-chortoryjsk

  4. Я народилася а Старому Чарторийську що і записано в свідоцтві про народження.
    Неприємно знати що такі “законотворці” двієчники.Не знають мови і історії.
    Треба виправляти ці помилки поки не пізно.Лідія Василівна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *