<

Чому українці масово виїжджають за кордон. Суб’єктивний погляд

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:39 | 3.02.2017 / Блоги /
Перегляди
362
/ коментарів 8

З кожним роком усе більше українців залишають країну. Хтось їде на заробітки, хтось — на навчання, інші — просто в пошуках кращого життя. Що ж спонукає наших земляків покидати рідні краї? 

Ця тема надзвичайно актуальна сьогодні, адже за останні декілька років нічого в Україні принципово не змінилось. Не зважаючи на гучні заяви нових, “прогресивних” чиновників про лібералізацію та реформи, нам українцям досі багато чого не можна.

Не можна купити автомобіль за адекватну ціну, обрати комерційний пенсійний фонд, який запропонує значно кращі умови, ніж державний, взяти адекватний кредит, я не говорю вже про запровадження інновацій чи ведення бізнесу.

Складається таке враження, що державним керманичам не лише не хочеться привабити в Україну інвесторів чи просто перспективну молодь, а й байдуже на тих, хто вже живе і працює в своїй країні.

При цьому керівництво інших країн активно запрошує українців до себе. Так, уряд Чехії затвердив програму, яка дозволяє в прискореному режимі прийняти на роботу півтисячі фахівців з України. Понад усе чехи зацікавлені в будівельних інженерах, фахівцях з інформаційних технологій, проектантах, електротехніках, медиках. А ось поляки активно запрошують на сезонні роботи – збирання ягід, овочів, будівництво. Також наші сусіди значно спростили умови отримання Карти поляка і навіть готові платити протягом року українцям, які отримають цей документ і вирішать отримати польське громадянство.

А в Україні в цей час планують заборонити спрощену систему оподаткування, ту на якій тримається весь малий бізнес. “Скажено” піднімають тарифи, ніби навмисно, щоб подивитись, а як відреагує терплячий українець на ще більші обмеження.

Сумно. Дуже сумно, коли з країни їдуть люди, сповненi сил i надiї. Опитування свiдчать: 65% українцiв у вiцi 14 – 35 рокiв хочуть виїхати за кордон тимчасово або назавжди, – пише газета “Експрес”.

І все це стосується не лише держави вцілому. Проблеми на місцях теж додають стимулу переїхати за кордон. Корупція, “криворукі” підрядники, які не можуть зробити два кілометри дороги, відсутність роботи, знахабнілі бюрократи, а головне, що ніяких перспектив особливо в Західних регіонах нашої країни. Там, де більшість мешканців була за кордоном і бачила, як це жити нормально.

Позиція противників еміграції проста: якщо не ми, то хто тут все змінить; у Європі висока конкуренція і там важче досягти успіху; нам варто не їхати до Німеччини, а створити умови в Україні, як в Німеччині.

Все це так, але 90% українців не мають політичних амбіцій і не хочуть боротись за зміни в країні, в якій її лідери не мають волі щось змінити. Стосовно конкуренції, то це не актуально, адже коли тобі адекватно платять та створюють належні умови для праці, ти автоматично перетворюєшся на трудоголіка. І навіть, якщо ти звичайний офіціант без амбіцій, в тій самій Німеччині ти більше собі дозволиш, ніж менеджер середньої ланки в Україні.

В будь якому випадку, українці готові ризикнути, щоб спробувати нового життя, я не кажу легшого. Але, як людина, яка неодноразово була за кордоном з самого дитинства, можу з впевненістю стверджувати, що спокійнішого та стабільнішого, ніж в Україні. І не в грошах справа. Як на мене, головна причина еміграції – втома, від постійної брехні та корупції, відсутності правової та правоохоронної системи, які повинні охороняти наш спокій та захищати від несправедливості, а натомість працюють виключно в інтересах “обраних”.




коментарів: 8
  1. з всім , що Ви зазначили погоджуюсь на всі 100 , але починати треба з себе , з будинку , з підприємства де ми працюємо з міста і не на словах а активною позицією в справах . Давайте як приклад візьмемо наше місто , внаслідок так званої приватизації зникли і порізані на металобрухт майже всі промислові підприємства , місцева влада не вела розяснювальну роботу , що буде якщо люди за копійки продадуть свої акції і не нічого не зробила для створення нових підприємств в місті , в результаті місто стало депресивним , роботи немає . перспектив немає і що робити молоді і всім іншим нібито добре , знову і знову вибирають цю саму владу , цього ж мера , правда тільки 40 відсотків від тих що прийшли , або менше 20 відсотків від всього населення міста , а чого так , а тому що четвертої гілки влади в
    нашому місті практично немає , всі мас – медія в місті кимось контролюються а раз контролюються , то висвітлюють тільки те , що треба хазяїну , більшість населення міста практично не знає як дерибаняться та неефективно витрачаються гроші платників в нашому місті , основні проблемні питання міста замовчуються , де ті круглі столи на телебаченнні , в інтернет -ресурсах . в пресі майже кругом тільки точка зору влади , а де інші альтернативні погляди , що мають бути оприлюднені в першу чергу журналістами , так що давайте не тільки говорити а і починати з себе , звичайно це не просто , а особливо в нашому місті , можна попасти під прес влади ,поліції , загубити роботу і не кожному це під силу …

    • виключай шарманку! До чого цей примитивний антипіар діючої місьуої влади до важливого питання масового бажання українців про виїзд до Європи?

      • чому піар ?.. ось Томашевський гарно роздумує , так ось послухайте владу з верху до самого низу -до Володимира , всі гарно виступають , всі гарно все розуміють , а результат де – по рівню життя Україна десь там серед країн АФрики , а Володимир- завжди останній серед міст обласного значення і це триває вже більше 20 років , а ось пане Томашевський а давай те но хоч зробіть щось саме проведемо маленьке організуйте опитування опитуванн людей на своєму сайті на таку тему – Чи ви повинен достроково скласти свої повноваження мер Саганюк – перший варіант відповіді так , другий – ні , чи може слабо…, ну тоді подивимся чи активні люди Володимира чи ні , ну і чи Томашевський чогось вартий …

        • Мене на слабо не беріть не вийде. я не політик, я не хочу у владу, а значить і не хочу переходити у коло людей, які беруть на себе величезну відповідальнвсь по керуванню містом, країною. Я погоджуюсь, що проблема у владі, яка все просрала, але ви бачите зараз, чи хоча б на обрії нові сили, які не просруть. І більшість людей не хочуть займатись реформами і політичною діяльністю вони просто хочуть нормального ставлення, про це і блог. А доводити комусь чи вартий я чогось чи ні я явно буду не невідомому під ніком, спочатку покажіть чого ви варті

          • як для мене Ваша позиція зрозуміла , без пафосу і я надіюсь , що вона щира , а час покаже чи це так.

  2. Був я в тих кнедлів чешських, ненормований робочий день по 16-18 годин, сама тяжка і низькооплачувана робота=траншеі в скалі рити і копать с утра до вечера, а потім при очікуванній оплаті- допобачення наскледано і добру цесту без зарплати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *