<

Зі стін Волинської облради – під кулі. Євгеній Недищук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:24 | 7.09.2015 / Статті /
Перегляди
8
/ коментарі 32


Його знають як лікаря, мецената, політика і просто свідомого українця, який при різних обставинах не зраджує національній ідеї. Одного з перших, хто почав допомагати 51-й окремій механізованій бригаді під час військових дій на Сході. Після революції на Майдані Євген Недищук твердо постановив поповнити ряди української армії і з березня місяця до цього часу перебував під Маріуполем у складі полку “Азов”. А нещодавно депутат облради приїхав із візитом у рідне місто Нововолинськ.

Топ-3 причини вступу на службу в добровольчий полк «Азов» Євгена Недищука.

1.Добровольчих полків є багато, але «Азов» – це єдина військова структура, бійці якої мають націоналістичну ідею. Зараз я заступник командира по роботі з особовим складом, часто доводиться спілкуватися з бійцями. Знаю точно: там збираються національно свідомі хлопці. Різні за характерами та віковими категоріями, але об’єднані спільною метою. Тому свій вибір зупинив саме на цьому добровольчому полку спеціального призначення.

2.За стратегією полку, людина отримує відповідно до того, що вона вклала у захист держави. Ніякого рівноправ’я, як за радянських часів. Така філософія.

3.«Азов» будує свою структуру не тільки як військова організація. У полку є цивільний корпус. На людей, які беруть участь в АТО у складі полку, покладаються надії, що коли вони повернуться додому, будуть розбудовувати країну. Там вчать не тільки воювати за державу, а й дають можливість вийти на політичну арену, приймаючи участь у виборах різного рівня.

_DSC0046

 Із корабля на бал: перші враження від війни.

Приїхав на Схід 20-го березня, одразу отримав зброю. Так сталося, що в перший день викликали за тривогою. Тоді якраз полк «Азов» стояв на позиціях в Широкиному. Того ж вечора попав під обстріл. Це з часом звикаєш, що небезпека на тебе постійно чатує, а перший раз було тривожно. Траплялися випадки, коли йдеш у розвідку і згадуєш рідних. Снується в голові, що їх більше не побачиш. Відчуваєш, що це хвилина в твоєму житті може бути остання.

Одна з мотивацій піти в АТО – моїх два сини. Краще я буду воювати, ніж вони. В нашому полку є багато молоді, і ми стараємось їх оберігати, не наражати на небезпеку. Є розуміння того, що захищаємо своїх рідних, які знаходяться тут, на Заході. Територію України обороняємо, як кажуть, до останнього метра. Хто, як не ми, і коли, як не зараз?

Війна друзів дарує, війна друзів забирає.

Ніщо так не ріднить людей, як небезпека. Бойове братерство – це назавжди. У нас в підрозділі є різні люди за національністю. В «Азові» більше 30-ти хорватів, є англійці, американці, німці, поляки, білоруси, норвежці, серби, чеченці. Останнім, коли кажеш, що і по той бік з Чечні воюють, вони заперечують – це “кадирівці”. Завжди відчутна підтримка бойових побратимів. У добровольчому полку практично 80% людей пройшли Майдан. Часом збираємося біля багаття, спілкуємося. Нам є про що поговорити.

_DSC0075

Бракує Володі Пушкарука. Він був мені як брат, я хрестив його доньку. Людина неординарна. Спортсмен, активіст. Його життя закінчилося під Донецьком від осколку міни. Хлопці розповідали, біг відв’язувати собаку під час обстрілу. Це говорили очевидці. Коли його привезли, я з друзями їздив забирати тіло з Луцька. У нього було поранення не від снайперської кулі, як казали, а від осколка.

Удвох ми записувалися в добровольці. Мене не записали через вік – тоді у військо брали чоловіків до 50-ти років. Володя поїхав з Іваном Ганею, з тих пір часто спілкувалися по телефону. Загинули обоє. Недавно в Нововолинську попрощалися із другим героєм.

_DSC0021

«На 90% добровольчі батальйони тримаються на допомозі волонтерів».

Волонтери їдуть навіть з Америки. Нас забезпечує необхідними речами емігрант з України, колишній афганець. Два тижні перед тим, як повернувся додому, привезли монокль, теплі речі. Дуже багато везуть з Києва. Купили два позашляховики, забезпечують продуктами.

У даний час від держави хотілося б навіть не підтримки, а, насамперед, розуміння. Всі ми готові захищати Україну, але дайте можливість стримувати напади противника. По нас стріляють, а ми маємо наказ не відповідати і при цьому не пускати ворога далі. Так не може тривати вічно. Хлопці повертають кошти за втрачене військове майно, а де ж тоді відповідальність генералів, які довели до смерті військових, і тих, хто віддавав злочинні накази? Людське життя не можна зрівняти з матеріальними цінностями. «Азов» теж був під Іловайськом. Нашим військовим пощастило більше: командир Андрій Білецький дав команду виходити і бійці за 10-12 годин до “котла” покинули територію.

Хлопці пішли воювати, не відкупилися, а їх ще й судять. Таке враження, що хочуть відбити бажання йти захищати країну. Мирні Мінські угоди – це айсберг, і ми бачимо тільки верхню його частину. Впевнений, що є якісь секретні домовленості, про які ми не чули.

_DSC0050

Історія одного броньовика.

Зараз в Широкиному немає людей. Після чотирьох місяців обстрілів там не лишилось жодного будинку, що вцілів. Шукали підвали, щоб сховатися, весь час ходили туди у розвідку, тому добре знаю цю місцевість. Зазвичай “сепари”, коли є спостерігачі ОБСЄ, стріляють зі стрілкової зброї, як тільки вони їдуть, починають “гатити” з важкої артилерії.

Мінімальна відстань між нами і сепаратистами була 500 метрів. Нас розділяла дорога. Одного разу заїхали на їхню територію. Заблукали, пропустили поворот. Ті почали стріляти. Наші хлопці в’їхали в болото і погрузли, вибратися так і не змогли. Ось так і подарували броньовика «Спартан» сепаратистам. Правда, його кілька днів по тому через Інтернет знайшли уже в Ростові. З часом броньовик знову попав в руки “сепарам”, та наші хлопці його розбили. Не лишили нікому.

Траплялися різні курйози. Коли планували якусь операцію і не попереджували Генштаб, нам все вдавалося, і навпаки, як тільки повідомляли про свої плани, нас там вже чекали. Одного разу нас обстріляли свої. Пережили все достойно і далі в такому ж дусі будемо нести службу. Єдине, нам треба порядку, щоб закони діяли, ну а решту ми зможемо зробити спільними зусиллями.

_DSC0009

Якби Євген Недищук був президентом, то…

Треба було б Європі і світу сказати чітко: “Ми не даємо ради самі це зробити, допоможіть нам”. І дотримуватися тих умов, що від нас хоче Європа. Я не розумію, чому ми не використовуємо авіацію. Якщо вже захищаємо свою територію, нам має бути “по цимбалах” на чиїсь поставлені умови. І якщо Росія каже, що це внутрішній конфлікт, що сепаратисти танки в українців відвоювали, то що б вони сказали про російські літаки, які точно з’явилися б на нашому горизонті?

_DSC0061

Перша служба проходила у… Москві.

Служив у Москві в інженерних військах, (спортрота). Грав у футбол за московський воєнний округ. Мені дали три роки відстрочки через хворобу, але я задумав йти в армію, не чекати. Пройшов військову підготовку і поїхав у Ташкент. Разом з хлопцями нас мали відправляти в Афганістан, але в останній момент вирішили, що ми, як працівники військового заводу, можемо видати військову таємницю, і повернули. Що за таємниця, до цих пір не знаю… Це був 81-й рік, і тоді я гадки не мав, що прийдеться воювати з Росією – “братнім, дружнім народом”, як вони себе представляли. А тут нежданно і негадано такий от парадокс.

Як прийшов з армії, дуже хотів виїхати з Радянського Союзу. Шукав адресу родички в Канаді, потім написав їй листа. Однак, не склалося. Тому зараз хочеться, щоб мої діти не шукали чогось кращого і жили в нормальній країні. Хоча, чесно кажучи, побувавши на Сході, я не бачу швидкої перспективи закінчення війни. Залишається надіятися, що невдовзі наступить мирний час і будемо будувати єдину країну спільно.

Юлія Ховайло, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 32
  1. Це не противага “беззмінному меру”, а в якійсь мірі підтримка. Як то кажуть: “не б’є не лає”. І не варто ті світлини рекламувати.

  2. Правда річ вперта. А правда така-на виборах переможе Сапожніков.Добре це чи погано, але Недищику нічого не світить. Кому цікаво хай познайомиться із вдумливою аналітичною статтею Н.Камишникової від 28 жовтня 2010 року у газеті “Наше місто”. Це було напередодні минулих виборів, зараз ситуація у місті така ж сама.

    • А чи не Сапожніков особисто пише під цим ніком?

      • Під різними ніками пише тільки “весела незалежна журналістка”. Сапожнікову немає жодного сенсу писати будь що під цим ніком.Абсолютна більшість свідомих та патріотично налаштованих нововолинців підтримує шановного Віктора Борисовича Сапожнікова, і наступні вибори це наочно прдемонструють! Слава Україні!

  3. Я теж не довіряю Євгенію Недищуку. По-перше у нього немає ні освіти, ні досвіду управлінця. . Зуби, можливо і може полікувати, а господарювати містом він не зможе. Містом управляти має чоловік-кремінь, який хоче добробуту для мешканців, а не торгувати землею та майном громади.Не боягуз і не “слизняк”, який при найменших проблемах та тиску прогнеться під систему. Недищук не така людина. А ще, вважаю неприпустимим викладати такі світлини в інтернет,важкий осад та відраза до такої людини.

    • По-перше про освіту Жені можна прочитати в його біографії, а відносно чоловіка-кременя, то ви вважаєте, що він відпочиває на курорті на Сході? Чому ж по вашому мер і в одній особі викладач Нововолинського ТНЕУ (з такоо ОСВІТОЮ!!!) не пішов воювати, а сидить у своєму кріслі 20 років і дерибанить місто.

  4. Звісно, що недобре, якщо знову переможе Сапожніков та лідерів або просто достойних кандидатів на мера на превеликій жаль у місті Нововолинську немає. Це дуже сумно. Одні йолопи та піарщики. Достойних на пушечний постріл не підпустять до посади мера.(((

  5. Недищук неправильно тримає зброю в руках.
    Нехорошо

    • Так то єдиний момент коли він ту зброю бачив. Фу. Гидко коли якесь опудало піариться на війні. Ганьба. А ще в мери захотів. А йди воюй, чого ж. Хіба вже виграли? Хіба вже хлопцям підтримки не потрібно? Та де там. Вибори на носі. “И пусть весь мир подождет”

      • Хочу відписати тобі холую, ти назвав людину опудалом через те, що він допомагає нашим хлопцям, не спить вдома з дружиною, а в бліндажах на Сході. Особисто зверталася до Жені допомогти придбати снайперський приціл для снайпера з 51 і він одразу допоміг з придбанням приладу, а також, віддав цьому хлопчині свій особистий новий кевларовий шолом (хоча сам збирався в АТО), а скільки допомоги для хлопців він привіз з Голандії, Німеччини і не піарився на цьому, а просто допомагав. А ти падлюко, як смієш так писати про людину яка старається зміни феодальний клан у нашому місті!?

      • Сам ти опудало, хлопці які з ним воювали це скоро підтвердять, а тобі можливо, якщо є совість буде соромно, хіба що ти не магдисюк вікторія або проплачені тролі від тогож мера

    • По чому ви судити про людину!? Що ви розмінюєтеся на другорядне……………

  6. Які ж ви люди підлі…

    мали б повагу до старшої людини і її вибору, ви у всьому бачите піар.

    гидко!

    а ваш господарник уже коріння пустив.
    і всім так добре)
    бо кожен з вас ніби і хоче змін але і боїться їх.

    • Вірно ви написали, складається враження, що то сапога дуполиз сидять і гадять його опонентів.

      • Складається враження,Алло, що пан Віктор Сапожніков впевнено переможе завдяки широкій підтримці нашої громади на виборах в жовтні. Пан Недищук також отримає свої пару відсотків голосів виборців! Це демократія! Перемога завжди на боці більшості громадян!

        • Не кажи гоп, поки не перескочиш. Народна мудрість. Яник теж думав-гадав, що Бога за бороду вхопив, але тепер далеко… Сапожніков не дуже впевнений у перемозі, якщо дозволяє собі такі випади проти конкурентів. Голосування за мера на цих виборах буде не стільки “за”, як “проти”.

          • напередодні минулих виборів такі як ти теж не казали гоп і не перескочили. Зараз підтримка діючого мера сильніша за минулі вибори

  7. Алло, а Вам не здається, щоу інших людей може бути своя думка. Вашого шанованого Є.Недищука я особисто знаю по не гарних, м’яко кажучи, вчинках. Та маю клепку в голові тут про це не писати.

  8. Я от який раз переглядаю назву стартопика…не можу зрозуміти на яких стінах облради сидів Недищук, що мусив злізти, цитую: “ЗІ СТІН ОБЛРАДИ…”?

  9. Коли планували якусь операцію і не попереджували Генштаб, нам все вдавалося, і навпаки, як тільки повідомляли про свої плани, нас там вже чекали.

    /і напрошується ой не дуже хороший висновок/

  10. Він буде достойним мером

    • “достойним” мером … свого зубного кабінету

  11. Я підтримую цю людину! Не давно особисто спілкувався з Евгеном і дуже гарне враження від цієї людини! Бажаю вам перемоги!

  12. Нам свого перманентного Сапожнікова вже по саме не хочу вистачає.

  13. шановна мешканка міста, цей як ви виразились “пансіонат”знаходиться на Сході за 5-7 км від Широкино,що біля Маріуполя, це колишня дача Януковича, а зараз база полку Азов, тому є бруківка і ліс і все інше, а що хлопці чисті, так фото ж зроблене на свято до дня Незалежності України то в чому ж їм бути як не в чистому одязі та не вишиванках? так і поранень не має і слава Богу, що живі та здорові і таки не голодні, бо волонтери знають свою справу. а взагалі, ЛЮДИ на що ви звертаєте увагу???? на одяг??? йому що лахміття вдягнути, щоб вам очі не муляло??? ну пробачте що волонтери добре забезпечили наших захисників. ви дивитесь на те як хтось неправильно тримає автомат, а те що у вас під носом розкрадаються мільйони ви не бачите??? що місто все погрузло в корупції бандитизмі, наркоманії то все нормально???? проблеманашого міста тільки в тому що Недищук не так тримає той автомат і що не той одяг вдів що вам подобається??? і ще одне хтось там вельми розумний писав, що то просто фото для піара, шановний ви мабуть про військові частини взагалі нічого не знаєте, спробуйте зайдіть в якусь частину, як простий цмвільний і пофотографуйтесь, як ви думаєте вас хтось туди взагалі пропустить?? тим більше ризикніть в Азов просто поїхати попіаритись, хочу це бачити)))

    • во-во поїдьте ризикніть запишіться в полк азов та піартесь досхочу

  14. Сором за таких “жительок міста” – відчувається що вчителька-орденоносець(заслужила) ! Вічні РАБИ ,ХОЛУЇ і БЕЗДАРІ ! Якщо вас не цікавить майбутнє міста та України, то хочаб подбайте про майбутнє своїх дітей та онуків. Бо саме їм прийдеться розплачуватися за ваші “хороші” вчинки!!!!! І знайте,що БІЛЬШІСТЬ нововолинців вдячні Недищуку,що він дає місту шанс змінити ваше “СТАБІЛЬНЕ БОЛОТО” ! Здоровий глузд П Е Р Е М О Ж Е!!!!!!!!!!!!!!!…………

    • Вічні РАБИ ,ХОЛУЇ і БЕЗДАРІ

  15. мешканка міста, здається на “ти ” ми не переходили,для початку навчіться спілкуватись з людьми, своїми дописами ви звинувачуєте весь полк Азов, так як він весь базується на тій дачі, і взагалі ви можете щось конкретне по ділу писати, а не бризгати тут ядом, брудними словами, обзиваннями, жаль дуже жаль що у нас є такі мешканки міста, які окрім зависті та злості нічого в серці не мають. а ваша манера спілкування перш за все свідчить про ваше виховання, та манеру спілкування з людьми. І маю до вас пропозицію пропоную всій вашій сім”ї відсидітися на тій дачі, квиток в одну сторону куплю,побудете там, тоді щось будете коментувати, а то так пусті слова, нічим не підтверджені

Коментування вимкнено, але є можливість надіслати нам повідомлення на пошту - bugorgua@gmail.com