<

Збільшення прожиткового мінімум: коли українцям чекати підвищення зарплат та пенсій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:17 | 8.10.2019 / Статті / , , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Уряд заявляє, що прожитковий мінімум вже в 2020 році можуть підняти до понад 4000 гривень, що вдвічі більше, ніж зараз. Розмір прожиткового мінімуму, в свою чергу, має значення для розрахунків мінімальної пенсії і зарплати, а також багатьох інших виплат.

Чи світить українцям підвищення, – дізнавався Апостроф.

У 2020 році в Україні буде збільшено прожитковий мінімум. Власне, в цьому немає ніякої сенсації, так як розмір прожиткового мінімуму систематично індексується двічі на рік – 1 липня і 1 грудня, що незмінно відбивається в держбюджеті. Так буде і в 2020-му.

Згідно з проєктом державного бюджету на майбутній рік (стаття 7), який уряд подав до Верховної Ради 15-го вересня, його розмір “на одну особу в розрахунку на місяць” становить 2027 гривень.

Такий розмір прожиткового мінімуму буде встановлено відповідно до бюджету-2019 з 1-го грудня поточного року. Однак подальша індексація в проєкті бюджету-2020 року, зрозуміло, також передбачена – з 1-го липня він підвищиться до 2118 гривень, з 1-го грудня – до 2189 гривень.

Водночас у проєкті держбюджету на наступний рік (в тій же статті 7) є цікавий пункт: “Кабінету міністрів України здійснити рішучі кроки для наближення в 2020 році розміру прожиткового мінімуму до його реальної величини, яка може становити розрахунково близько 4251 гривні з відповідним коригуванням розміру прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення (для цих груп розмір прожиткового мінімуму відрізняється як в більшу, так і в меншу сторону”.

База для зростання

Цілком зрозуміло, з якої причини він тут з’явився – на початку вересня новопризначений на той час прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що одним із пріоритетів його роботи на посаді глави уряду є істотне збільшення розміру прожиткового мінімуму в Україні, оскільки, “на те, що зараз називають прожитковим мінімумом, вижити неможливо, а, якщо вижити на це неможливо, то це вже не прожитковий мінімум”.

Те, що параметри держбюджету на 2020 рік будуть переглядатися, – далеко не секрет. Документ планують привести у відповідність до програми дій уряду, яку Кабінет міністрів затвердив 29 вересня, після чого відправив для схвалення до Верховної Ради. Втім, текст програми виявився досить обтічним і не дає прямої відповіді на питання, як і коли буде збільшено прожитковий мінімум.

Тим не менше, влада від своїх планів не відмовляється. Представляючи проєкт бюджету-2020 в парламенті 20 вересня, міністр фінансів Оксана Маркарова заявила, що уряд буде працювати над встановленням “реального прожиткового мінімуму”, при цьому не назвавши суми і терміни.

У свою чергу, представник Кабміну в Раді Ірина Верещук зазначила, що прем’єр-міністр “поставив амбітне завдання” збільшити прожитковий мінімум до 4,5 тисячі гривень, додавши, що в Мінфіні знають, як це зробити. Втім, коли це станеться, також нею сказано не було.

4251 гривня і 4500 гривень – трохи різні цифри, але, в будь-якому випадку, це майже вдвічі більше сьогоднішніх.

За словами Верещук, уряд акцентує увагу на показнику прожиткового мінімуму, оскільки саме до нього прив’язані “тарифні сітки і розряди”.

“Зі збільшенням прожиткового мінімуму зростає вся база. Це – той показник, який є фундаментом, і тоді на нього йдуть різні надбавки, нарахування, соціальні пільги, гарантії”, – пояснила вона.

Тобто, очевидно, мова йде про неминуче підвищення, як розміру мінімальної зарплати, так і всіх інших посадових окладів вгору по ланцюжку, що, теоретично, приведе в цілому до зростання доходів українців.

До речі, мінімалка, згідно з проєктом бюджету-2020 року, в наступному році має зрости до 4723 гривень (в 2019 році вона становить 4173 гривні). Чи залишиться вона на цьому рівні в остаточній редакції, чи буде збільшена, також незрозуміло.

Додамо, що до прожиткового мінімуму прив’язана мінімальна пенсія. Вона корегується з розміром прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Його розмір менше прожиткового мінімуму для працездатного населення (і середнього показника) і на сьогодні становить 1638 гривень.

Поспішати не треба

Якщо влада спільними зусиллями зможе в 2020 році довести середній прожитковий мінімум до 4500 або хоча б – до 4250 гривень, його розмір для осіб, які втратили працездатність (і, відповідно, розмір мінімальної пенсії), повинен бути на рівні 4000 гривень або близько того.

Втім, далеко не факт, що в остаточній редакції бюджету буде прописано розмір прожиткового мінімуму на зазначеному рівні – 4251 гривня (у нинішній редакції ця величина названа розрахунковою). Крім того, напевно, його підвищення буде відбуватися поетапно – як це робилося досі, і захопить наступні роки.

Експерти, вважають, що навряд чи варто чекати мінімальної пенсії в 4000 гривень вже найближчим часом. За словами економічного експерта Тараса Козака, озвучені Кабміном цифри – “це якась “хотєлка” із серії “непогано було б так зробити”. Він висловив думку, що, якщо прожитковий мінімум все ж підвищать до рівнів, близьких до тих, що зараз називають в уряді, мінімальна пенсія, швидше за все, становитиме близько 3000 гривень.

Аналітик інвестиційної компанії “Альпарі” Максим Пархоменко також вважає, що мова, в кращому випадку, може йти про 3000 гривень. Він звернув увагу на те, що в цьому випадку зросте і розмір максимальної пенсії, який також прив’язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Згідно із законом максимальна пенсія становить 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, відповідно, якщо він становитиме 3000 гривень, максимальна пенсія зросте до 30 тисяч гривень.

Але проблема в тому, що так чи інакше, пенсії потрібно буде піднімати й іншим громадянам, які вийшли на заслужений відпочинок. 

“Але реалізувати це буде вкрай складно, і за фактом обмежаться невеликим збільшенням”, – прогнозує Максим Пархоменко.

Тарас Козак, в свою чергу, бачить в цьому ризик так званої зрівнялівки, оскільки на сьогодні 3000 гривень – це більше, ніж середня пенсія в Україні. “Людина працювала і сплачувала внески (єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який надходить до Пенсійного фонду), людина не працювала, людина працювала і не сплачувала внески, – все одно всі будуть отримувати 3000 гривень. А це демотивує платити внески – навіщо платити, якщо пенсії всі однакові”, – підкреслив експерт.

Де взяти гроші

Водночас, навіть якщо за підвищенням прожиткового мінімуму не буде стрімкого зростання пенсій і зарплат українців, все одно “від нього йтимуть і збільшення пенсій, соціальної допомоги та інших платежів, які торкнуться дуже великої частини населення”, говорить Максим Пархоменко.

У зв’язку з чим виникає, ймовірно, головне питання: де взяти гроші на всі ці виплати? До речі, це ж питання задає і влада: за словами представника Кабінету міністрів у парламенті Ірини Верещук, справа залишається за малим – знайти для цього гроші і реально побачити їх в бюджеті.

Гроші можуть з’явитися при рефінансуванні держборгу, вважає Максим Пархоменко: “Якщо цей процес пройде успішно, тоді можна буде говорити про додаткові кошти, які підуть на пенсії”.

Але коштів все одно може не вистачити.

“Пенсійний фонд залишається дефіцитним, державний бюджет, згідно з проєктом на наступний рік, фінансує його на 172,5 мільярди гривень (в 2019 році фінансування дефіциту Пенсійного фонду з держбюджету становить 167,5 мільярда гривень), при тому, що в цьому році мінімальна пенсія становить близько 1700 гривень, і, якщо вона виросте до 3000 гривень, то дефіцит Пенсійного фонду подвоїться”, – говорить Тарас Козак. – А таких грошей немає, і немає звідки їх взяти – ми не можемо брати такі кошти в кредит, щоб їх проїдати на пенсії. Тому, гадаю, таких цифр, як 4000 гривень прожиткового мінімуму (в бюджеті-2020) ми не побачимо”.

Остаточні параметри держбюджету на наступний рік, зокрема, прожиткового мінімуму, ми дізнаємося, ймовірно, вже зовсім скоро. Цілком можливо, він залишиться на тому ж рівні, що і зараз (або зміниться незначно). А Кабміну так само буде запропоновано “здійснити рішучі кроки для наближення в 2020 році розміру прожиткового мінімуму до його реальної величини”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *