<

«Залізний купол» у дії: чим Ізраїль захищає своє небо та чи варто Україні перейняти його досвід

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:43 | 13.05.2021 / Статті / , /
Перегляди
1126
/ коментарі 2

В Ізраїлі протягом кількох днів триває загострення, армія цієї країни обмінюється ракетними ударами з палестинськими воєнізованими угрупованнями. 

Палестинські ракети перехоплює «Залізний купол» — новітня ізраїльська система протиповітряної оборони. Її розробники стверджують, що вона надійно захищає ізраїльське небо та має ефективність у 90%. Водночас відомо, що кілька ракет змогли подолати «Залізний купол», загинули шестеро людей.

Що собою являє ця «футуристична» зброя, чи справді вона така ефективна й чи варто Україні, яка вже 7 років перебуває у стані війни, перейняти досвід Ізраїлю — розбиралося Громадське.

90% ефективності та $50 тисяч за постріл

Мобільна система протиповітряної оборони «Залізний купол» — розробка приватної ізраїльської компанії Rafael Advanced Defense Systems. Вартість однієї батареї складає близько 100 мільйонів доларів. Кожна окрема ракета — 50 тисяч доларів.

У 2017-му систему модернізували, і тепер вона здатна перехоплювати мінометні снаряди калібром 120 і 160 мм. Наступний етап, про який заявляють розробники, надасть можливість «полювання» на снайперів і дрони на відстані до 10 км.

«У цій системі працює балістичний обчислювач, який визначає за траєкторією ракети, куди вона впаде. І збивають не всі, а тільки ті ракети, які видаються небезпечними, які можуть впасти на певний район. За моєю інформацією, одна ракета — це $40 тисяч. Для порівняння: ракета „Граду“ коштує $1,5-2 тисячі», — каже військовий оглядач Михайло Жирохов у коментарі hromadske.

За його словами, батареї прикривають тільки Тель-Авів.

«Південь Ізраїлю прикрити неможливо, тому що будь-яка протиракетна система має час реагування. Там у кожному будинку є окреме бомбосховище, відбуваються постійні тренування, щоби місцеве населення вже за дві хвилини після сигналу було в цій кімнаті», — розповідає експерт.

The Washington Post стверджує, що система не така ефективна, як заведено вважати.

«Представники Ізраїлю і компанії-розробника заявили, що система зупинила тисячі ракет і артилерійських снарядів із ефективністю у більш як 90%. А втім, деякі експерти з озброєння ставлять під сумнів ці цифри, стверджуючи, що ХАМАС і “Ісламський джихад”, які обстрілюють Ізраїль ракетами й артилерією, навчились обходити систему», — стверджує американське видання.

За інформацією Жирохова з неофіційних джерел, «Залізний купол» перехоплює 75% ракет.

«ХАМАС й інші структури шукають якусь протидію, — каже Жирохов. — Перше — це використання тих ракет, які є, тобто „Градів“, масово. І друге — вони почали використовувати ракети, курс яких „Купол“ не може передбачити. У нього закладена інформація про декілька типів ракет, які використовує ХАМАС. Система отримує інформацію про старт і прораховує, куди вона впаде. І якщо вони почнуть використовувати новий тип ракет, то потрібно вносити зміни у прогнозування того, куди ця ракета може впасти».

Ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху (праворуч) слухає солдата, який стоїть біля військово-морської оборонної системи «Залізний купол», встановленої на корветі ВМС Ізраїлю, у північному порту Хайфи, Ізраїль, 12 лютого 2019 року
Ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху (праворуч) слухає солдата, який стоїть біля військово-морської оборонної системи «Залізний купол», встановленої на корветі ВМС Ізраїлю, у північному порту Хайфи, Ізраїль, 12 лютого 2019 року

«У пропагандистських роликах ХАМАСу йдеться про те, що вони почали використовувати ракети з дальністю польоту 120 км („Град“ літає максимум на 20 км). І вони зараз загрожують ледь не Єрусалим обстріляти», — додає Жирохов.

Нові типи ракет Палестина, на його думку, може отримувати від кількох постачальників.

«По-перше, це Іран. По-друге, чорний ринок озброєння в Сирії, де зброю продають всі — від Асада до курдів. І завдання ізраїльської розвідки — знаходити та знищувати канали постачання. Тому регулярно завдають бомбових ударів по іранським складам у Сирії», — каже військовий оглядач.

Чи потрібен Україні «Залізний купол»?

Та чи потрібен Україні свій «Залізний купол» з огляду на специфіку бойових дій на сході?

«В України є системи й обʼєктової протиповітряної оборони, і ППО сухопутних військ, але це все ще радянські розробки. Це С-300ПМ, «Бук», С-300В1. Вони розраховані на дальність максимум у 150-200 км на висоті близько 35 км. До того ж системи ближньої дії — здебільшого „Оса“, дальність дії якої 12 км», — розповідає директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Тор» під час репетиції параду до Дня Незалежності України на Хрещатику, в Києві, 20 серпня 2018 року
Зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Тор» під час репетиції параду до Дня Незалежності України на Хрещатику, в Києві, 20 серпня 2018 року

Щоби проілюструвати застарілість і неефективність цієї системи, Сунгуровський розповідає про тактичний зенітно-ракетний комплекс «Тор».

«Вона, в принципі, могла б збивати дрони чи ракети типу «Урагану», але він для цього не призначений. Свого часу, коли його випробовували на полігоні, він збивав ракети зі старих радянських „Катюш“. До того ж у будь-який бік, тобто свої снаряди він збивав теж», — сміється Сунгуровський.

У 2019-му «Тор» повернули на озброєння Збройних сил України. Раніше його зняли з озброєння як застарілу систему.

«Були заяви, що ми придбаємо сучасну систему протиповітряної оборони у США — але якщо і придбаємо, то нескоро. Памʼятаєте, скільки тривала епопея з отриманням катерів „Айленд“? А система протиповітряної оборони значно складніша, її складніше привести у стан бойової готовності. Якщо американці й продаватимуть їх нам, то зі складів. Тобто їх треба зняти з консервації, привести в бойовий чи експлуатаційний стан, потім навчити обчисленням — лише це забере мінімум пів року», — каже директор військових програм Центру Разумкова.

Для війни на сході в її теперішньому стані такі системи будуть мало придатні, вважає експерт.

«Проти мінометного вогню й артилерії використовують системи придушення вогню на землі. Грубо кажучи, артилерія проти артилерії. Система захисту Південної Кореї побудована саме за таким принципом. Там в один цикл завʼязані протиракетні наземні засоби та протиповітряні засоби. Це вже система наступного покоління», — розповідає Сунгуровський.

Непотрібною за нинішніх умов цю систему вважає і військовий оглядач Михайло Жирохов.

«Таких терористичних атак, до яких вдається ХАМАС, у нас немає. Після лютого 2015 року використання „Градів“ можна порахувати на пальцях однієї руки. Ця система могла б знадобитися нам у січні 2015-го, коли Маріуполь обстріляли. Але ніхто не думав, що хтось буде розстрілювати ціле місто з „Градів“. Тож її можна було б використовувати для прикриття прифронтових міст — але це суто теоретично, якби були гроші. А грошей у нас навіть на переозброєння, на жаль, немає», — констатує експерт.

Що відбувається в Ізраїлі?

Ракетні обстріли тривають із 10-го травня. Приводом для них стали кілька днів ескалації в Єрусалимі. Спершу ізраїльський суд ухвалив виселити кілька мусульманських сімей зі східної частини міста, яку Палестина вважає столицею своєї частково визнаної держави.

А 10 травня, у День Єрусалима, відбулися сутички між ізраїльськими силами безпеки й мусульманами на Храмовій горі, зокрема поблизу мечеті Аль-Акса, яка відіграє важливу роль в ісламі. На цьому тлі палестинські воєнізовані угруповання почали обстріли із Сектору Гази.

Ізраїль і палестинські воєнізовані угруповання 12-го травня обмінялися черговою серією ракетних ударів. Ізраїльська сторона заявила, що внаслідок обстрілу загинула шестирічна дитина; палестинська сторона підтвердила вбивство кількох командирів ХАМАС.

Обстріли тривали протягом дня. З боку Сектору Гази по ізраїльській території були випущені 130 ракет, одна з яких поцілила в житловий будинок у місті Сдерот. Унаслідок обстрілу загинула 6-річна дитина і ще п’ятеро зазнали поранень, пише The Jerusalem Post.

Ще раніше, за даними видання, ХАМАС нібито застосував російський протитанковий ракетний комплекс «Корнет», обстрілявши автобус у поселенні Натив ха-Асара на кордоні із Сектором Гази. Загинув 21-річний військовий, ще троє зазнали поранень, повідомило The Times of Israel.

Станом на зараз загалом загинули шестеро ізраїльтян, точна кількість постраждалих не відома.

Ще одне воєнізоване угруповання в Секторі Гази — «Ісламський джихад» — заявило про наміри здійснити масований ракетний обстріл о 21:00 за місцевим часом, пообіцявши «жахливу смерть». У Тель-Авіві, в центрі й на півдні Ізраїля звучать сигнали тривоги.

У місті Лод, де раніше оголосили надзвичайну ситуацію через заворушення між ізраїльським та арабським населенням, ситуація залишається напруженою. Мер міста Яїр Ревіво запровадив комендантську годину з 20:00, сподіваючись, що це зупинить насилля, але воно триває й надалі.

Заворушення між ізраїльським та арабським населенням спостерігається і в інших містах Ізраїлю, зокрема в Хайфі та Акрі, передає The Times of Israel.

Своєю чергою, в Ізраїлі заявили про ліквідацію 16 представників верхівки ХАМАСу, зокрема й військового командира, який відповідав за обстріли із Сектору Гази. Цю інформацію підтвердили й у ХАМАСі, додавши, що «протистояння з ворогом відкрите», пише Reuters.

Із вечора 11 травня Армія оборони Ізраїлю також почала направляти ракети на житлові будинки, де, за її інформацією, перебувають бойовики — але починає обстріли з попереджувальних запусків. Станом на вечір 12 травня було знищено три багатоповерхівки в Секторі Газа.

Останньою впала багатоповерхівка Аль-Шурук у Газі. За інформацією телеканалу Al-Arabiya, унаслідок обстрілів будівлі загинули три людини. Загалом міністерство охорони здоров’я Палестини нарахувало 56 убитих у Секторі Гази, зокрема 14 дітей, і понад три сотні поранених.

На дипломатичному фронті ситуація поки виглядає невтішно. Друге за останні три дні закрите засідання Ради Безпеки ООН, присвячене ескалації між Ізраїлем та Палестиною, завершилося без ухвалення спільної заяви, пише The Times of Israel.

Тоді як прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що ракетні обстріли Сектору Гази будуть тривати до досягнення країною своїх цілей, заступник голови політбюро ХАМАСу Муса Абу-Марзук у розмові з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим запевнив, що угруповання «готове зупинити будь-які воєнні дії проти Ізраїлю».

Перемовини з Нетаньягу телефоном також провів Державний секретар США Ентоні Блінкен. Він закликав до деескалації на тлі оголошеного ним раніше скерування високопоставленого американського дипломата на Близький Схід. Той має спробувати врегулювати напруження між Ізраїлем і Палестиною.




коментарів: 2
  1. “Буг” со слов великого “військового оглядача Михайла Жирохова” утверждает, что “„Град“ літає максимум на 20 км”.
    Ха-ха… Даже “Википедия” знает, что максимальная дальность для некоторых типов снарядов к “Граду” доходит до 40 и даже 42 км.

  2. Від ракетного обстрілу ХАМАС за два дні загинуло більше ізраїльтян, ніж під час попереднього двомісячного конфлікту сім років тому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *