<

«Борці за справедливість» примусять «слуг народу» виконувати обов’язки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:14 | 20.12.2014 / Статті /
Перегляди
32
/ Коментарі відсутні


Кожна законослухняна людина хоче жити в правовій державі. Право – це те, чим  наділена  кожна  людина від народження, внаслідок того, що вона є Людина. Всі   люди, незалежно від статків і стану здоров’я  мають рівні  права. Права потрібні людині, для  того, щоб  захищати  і зберігати   людську  сутність кожного, щоб забезпечити  кожній  людині гідне  життя.

Коли одна частина українців боронить Батьківщину на сході, інша займається правовою просвітою, прагне змінити на краще все, що потребує кардинальних змін на місцях. Краще буде тоді, коли кожен почне наводити порядок у своєму домі, в своїй родині, щоб не допустити поширення біди на нашій землі. Тому у Володимирі-Волинському успішно розпочала роботу нова громадська ініціатива – сучасна правозахисна структура – відокремлений підрозділ у Волинській області громадської організації «З’єднання борців «За справедливість», створеної у 1999 році на Хмельниччині відомим в Україні захисником мало захищених Анатолієм Войтком.

Downloads_00002

За декілька місяців місто та околиці облетіли незвична звістка: громада міста почала єднатися навколо загальнолюдських та християнських цінностей, з метою жити за законами держави, гуртуючись навколо молодих та прогресивних земляків, які не змирилися з проявами беззаконня, у владних структурах.   Найперше «Борці за справедливість» відстояли право на соціальний захист родини померлого пенсіонера, колишнього працівника Володимир-Волинського лісомисливського господарства і виграли справу стосовно судді  Львівського апеляційного суду.

Ні для кого не секрет, що багато років «княже» місто жило і живе своєрідним подвійним життям.  Як і в країні, у жителів  міста, району, області назбиралося багато запитань, на які важко знайти  чи отримати відповідь від чиновників. Так було зі справою захисту прав громадян від здирництва при отриманні закордонних паспортів. Першим, кому вказали на порушення був начальник Вол.-Волинського міськрайонного відділу внутрішніх справ  п. В.П.Здомищук. Справу щодо  не внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань виграли «борці». Нині є рішення, щодо правомірності вимоги жителів міста сплачувати за закордонний паспорт 170грн. Хоча ДМС подали на апеляцію – ну ніяк не можуть відмовитися, від ласого шматка.

Downloads_00004

Події Революції гідності лише розпочали змінювати державу. Аж надто часто нам трапляються непорядні чиновники – люди, яких вибирали ви, шановна наша громадо. Біда в людському правовому нігілізмі, несвідомості, боязні сказати правду, чи звернутись із письмовою заявою. За час «стабільності» зневіра у торжество істини, права і справедливості глибоко проникла в душі людей.  На часі створювати нове демократичне суспільство, що буде основним рушієм змін і опорою нового, чесного і прогресивного. Правову просвітницьку роботу розпочали борці із закладів освіти.  Листи із намірами про співпрацю та друковані матеріали, щодо захисту прав дітей  направлені до Володимир–Волинського та Нововолинського міських управлінь освіти, Володимир-Волинського районного відділу освіти.  Приємно спілкуватись із начальниками п. Здіховським Д.А. Є бажання співпраці з Управлінням освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради під керівництвом Остапюка М. П. Про відповідальність свідчать стенди в коридорах влади і щире бажання керівника освітян Нововолинська реально змінювати світ навколо дітей та освітян в правовому полі.

Багато запитань виникає щодо правових знань та правового захисту  школярів у Вол.-Волинському районі. Не секрет:  тут «Борців» зустрічають з пересторогою, а офіційне звернення громадської організації секретар реєструє лише після наполегливого звертання активістів – та «дзвінка» керівнику п. А.Р.Мельник.  Напевно не все тут ідеально, раз правозахисники не бажані гості у районі. Варто усім задуматись хто і як навчає та виховує майбутнє покоління  в районі.  А батьків та учнів правозахисники запрошують до активного спілкування.

Оскільки права людей починаються з прав дитини, приємно, що дирекція Володимир-Волинської школи-гімназії першими в місті запросила активістів громадської організації на зустріч з учнями 7-8 класів. Презентували «захисники» основні громадянські права гарантовані Конституцією та основними законами України, Декларацією, а з 1991року і Конвенцією прав дитини, до якої приєдналася Україна. Учні уважно слухали виступаючих, дивувались з невідомих фактів, ставили запитання до правозахисника, проявляли ініціативу. Не забули нагадати школярам і про обов’язки та відповідальність. На прощання кожен учень отримав пам’ятку-перелік основних прав дитини; контактні телефони та адресу організації, де при потребі можна отримати безкоштовну консультацію чи вчасну правову допомогу.

У нашому краї назбиралось багато проблем із дотриманням роботодавцями прав найманих працівників. При опитуванні, громадян найбільше турбують наявність постійної роботи, розмір і вчасність виплати заробітної плати. Так  15 працівників Володимир-Волинської ДЕД змушені були мовчки терпіти затримку оплати праці по 3-4 місяці. А коли один з працівників відкрито виступив на захист законних прав та проти незаконних дій керівництва, адміністрація швидко розправилась і незаконно звільнила людину. «Борці за справедливість» зуміли вчасно надати правову допомогу. Досягли зменшення заборгованості по зарплаті. Так що, чиновники, начувайтесь: зло, неправда і правопорушення завжди будуть покарані!

Downloads_00003

Багато питань та відсутність чітких відповідей викликає сьогодні у жителів краю робота ЖЕКів та служб тепло-, енерго-, водопостачання та водовідведення. Не видно реальних кроків щодо економії природних та енергоресурсів, підготовки комунікацій, державного житлового фонду до опалювального сезону. Дивує пасивна і бездумна позиція громадян: відчинені в мороз двері під’їздів, вибиті шибки вікон, бруд та сміття в ліфтах, на дитячих площадках, на вулицях. Невже ми хочемо йти в Європу через ями і болото, світло в ліхтарях в денну пору, та з одностайним вибором депутата за пакунок гречки?

Ми дивуємося хаосу і нечесності у вищих ешелонах влади… А чи завжди наші місцеві чиновники, служби, що покликані надавати нам якісні послуги працюють так, що хочеться подякувати? Ми місяцями  і роками чекаємо відповіді на звернення та скарги, підписуємо папірці невідомого походження без відповідних реєстраційних номерів і думаємо, що справа сама зрушить з місця? На що ми надіємося, коли мовчимо, як ображають і принижують неповно справних, учасників воєн, ветеранів; коли рвемо одяг в недолуго переобладнаних маршрутках; коли зонтами і сумками відбиваємось від собак на вулицях, на ринках, біля лікарні і міськради; коли даємо «подяку» чи гроші в кишеню лікарю, вчителю, чиновнику! Значить ми стаємо такими як і вони?   То ж чи не краще жити всім нам за законами країни, людям різного віку створювати громадські об’єднання, разом відстоювати свій дім, своє робоче місце, свої умови людського життя і соціальний захист.

Кожен, від малого до старого, має задуматися і вимагати до себе поваги скрізь, в обмін на кожну виписану квитанцію, квиток. А кожну чиновницьку пику треба закрити букетом витягів із Конституції та законів України.  Будемо разом доводити свою правоту в органах   влади та судах використовуючи лише законні засоби: словами на мітингах, заявами, а не мовчанням та терпінням змінюймо власне ставлення до системи. Тоненька отака книжечка під назвою Конституція нехай буде найголовнішою нашою примхою. Ефект буде кращим ніж електрошок. Пани-чиновники самі сповзуть з такої каруселі. Корумпована нахабна та ледача влада сама втече, якщо українці почнуть ставитись до неї, як до прислуги. Бюрократію треба брати та перевертати, як годинник, догори ногами. Мрії свої подаваймо владі як скаргу, занурюймо байдикувальників в океан їх бюрократичної роботи. Розтлумачимо слузі народному, як саме він має дбати про людей. Аби зійшло навесні лише все добре, а в Україну прийшов мир  та злагода. Адже, зі слів Арістотеля (IVст. до н.е.): «Ніде нема так мало єдності і є так багато розбіжностей, як серед рабів».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *