<

За Романа Насірова корупція серед податківців і митників розцвіла з новою силою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:33 | 28.06.2016 / Статті /
Перегляди
22
/ Коментарі відсутні

Махінації з ПДВ, хабарі на кордоні, контрабанда — все це нагадує вітчизняним бізнесменам про найгірші для них часи Віктора Януковича і Олександра Клименка

Іван Верстюк

10 червня на президентському сайті з’явилася петиція з ініціативою звільнити Романа Насірова, голову Держфіскальної служби (ДФС), яка об’єднує податкове і митне відомства. “З призначенням Насірова на посаду голови ДФС ситуація із взаємодії платників податків і держави змінилася тільки в негативний бік”,— сказано в петиції. Під нею — 1,8 тис. підписів, – пише Новое Время.

Поява такого звернення до президента зріло давно: у бізнесу накопичилося багато претензій до 37‑річного головиі ДФС, вихідця з фракції Блоку Петра Порошенка (БПП).

За даними офісу бізнес-омбудсмена, більше половини отриманих ними скарг стосуються ДФС. Юліанна Ревюк, податковий експерт офісу, в розмові з НВ пояснює: корупція у фіскальному відомстві простежується на найвищому рівні.

Багато учасників ринку скаржаться, що сьогодні у підприємців навіть більше проблем, ніж за часів екс-президента Віктора Януковича, коли діяло сумно відоме Міністерство доходів і зборів Олександра Клименка.

Про це, наприклад, говорить Петро Рондяк, гендиректор компанії Віннер Імпортс Україна, яка заснована на гроші американського інвестора і торгує автомобілями. Всі 24 роки на ринку України вона працювала “по білому”, платила усі податки. Але раптово у інспекторів ДФС з’явилися претензії до Віннера. “Їм би [владі] розуміти, що ми є партнерами України, а не її ворогом,— каже Рондяк.— Це [податкова практика] змінилося на гірше. Розчаровують”.

Список претензій бізнесу до ДФС довгий: необґрунтовані податкові перевірки і штрафи, корупція на митниці, махінації з податком на додану вартість (ПДВ), спроби “вибити” податки наперед.

Проти Насірова повстали вже навіть його власні підлеглі. “За вашого керівництва фіскальною службою в системі не змінилося нічого”,— написала на його адресу на своїй Фейсбук-сторінці Юлія Марушевська, голова Одеської митниці. Вона давно конфліктує з головою ДФС. І вважає причиною протистояння те, що керована нею структура намагається працювати максимально прозоро, заохочуючи чесних бізнесменів. А Насірову, мовляв, прикро, що “общак”, який роками розподілявся з Одеської митниці в центр, тут більше не збирається.

Марушевська відзвітувала про скорочення часу оформлення імпорту втричі і зростання надходжень від штрафів також майже втричі. Але підкреслила: “Цього ми досягли в період постійної боротьби вашої системи проти наших змін”.

“Насіров повинен нести відповідальність за все, що відбувається у відомстві”,— вважає Андрій Журжій, перший заступник голови парламентського комітету з податкової і митної політики. Повинен, але не несе: на думку того ж Журжія, а також низки інших політиків і експертів, причина “стійкості” нинішнього голови ДФС у тому, що він зручний для мільйонерів, пов’язаних з БПП і депутатськими групами Воля народу і Відродження.

Відкрито критикувати Насірова і Ко поки небагато хто наважується. “Звісно, претензії до ДФС є, але розповіді про них караються”,— зізнається власник кількох великих ресторанів у Києві, попросивши про анонімність.

З усіх держструктур бізнесмени найчастіше мають проблеми саме з ДФС. З 139 скарг, отриманих офісом бізнес-омбудсмена в першому кварталі 2016-го, 84 стосувалися відомства Насірова. На другому місці лише з шістьма скаргами виявилося Міністерство екології.

Набрався сміливості випустити кілька критичних стріл на адресу Насірова Євген Уткін, голова технологічного холдингу KM Core. “Податки і ті, хто їх збирає,— частина загальної сумної картини сьогоднішнього дня”,— зауважив бізнесмен, порівнявши спроби реформувати ДФС з лікуванням карієсу в онкохворого.

А ось телеком-гіганту Київстар пощастило менше. Генпрокуратура у відповідь на скаргу ДФС звинуватила компанію в несплаті 2,3 млрд грн податків. “Нас хочуть змусити заплатити податки другий раз з тих доходів, з яких вони вже були сплачені у 2013‑му та першому кварталі 2014 року”,— розповідає Петро Чернишов, голова Київстару. У розмові з НВ він назвав ситуацію дуже серйозною і утримався від детальних коментарів саме з цієї причини.

Інцидент з Київстаром — відлуння минулого, приклад спроб команди Клименка пустити грошовий потік в потрібну кишеню, розповідає Максим Мокляк, який виконував обов’язки голови ДФС до приходу Насірова. Фінансисти Януковича змусили телеком-гіганта вставити в схему реалізації карток поповнення рахунку фіктивного посередника — компанію Ельбрус, пов’язану з младоолігархом Сергієм Курченком. Фактично Ельбрус реалізовував картки роздрібним продавцям і повинен був платити ПДВ, але за паперами — рухав товар далі по ланцюжку, передаючи і борг по ПДВ. Ось його і хочуть тепер змусити заплатити Київстар, хоча повністю звинувачувати мобільного оператора в цьому складно, підсумовує Мокляк.

Однією з головних корупційних сфер у відомстві Насірова залишається ПДВ. Експортери, просячи про анонімність розповідають: досі до них приходять співробітники ДФС і без зайвої скромності називають суму, якою потрібно поділитися, щоб отримати передбачене законом відшкодування цього податку.

Про це ж свідчать і дані офісу бізнес-омбудсмена. “Ми просто запитуємо тих, хто до нас звертається, чи пропонували їм у ДФС дати хабар,— розповідає Ревюк.— І такі випадки є”.

Але є бізнесмени, до яких фіскали надзвичайно прихильні. Так, компанія Авангард — “яєчний” актив аграрного магната Олега Бахматюка — відзвітувала про консолідовану виручку за минулий рік на рівні $230 млн., що за курсом НБУ на кінець 2015‑го складало 5,3 млрд грн. Обсяг, що підлягає відшкодуванню ПДВ на таку суму — приблизно 1,1 млрд грн. При цьому одному лише підрозділу Авангарду — фірмі Імперово Фудз, що спеціалізується на яєчному порошку,— повернули ПДВ на 1,5 млрд грн. Подібні суми без особистої санкції керівника податкового відомства не відшкодовують.

Бахматюк близький до БПП, до якого перед призначенням у ДФС належав Насіров: у списку цього блоку на останніх виборах була сестра власника Авангарду Наталія Василюк, голова наглядової ради компанії. Сам бізнесмен визнає свої близькі зв’язки з депутатом БПП Леонідом Козаченком, відомим агролобістом.

23-jajcia_site_ukr

На ПДВ паразитують і конвертаційні центри, які розквітли за часів Клименка. Вони “проганяють” товари через ланцюжок фіктивних компаній, допомагаючи клієнтам уникнути сплати податку, і беруть за свої послуги 10-15% від “зекономленого”. Журжій з податкового комітету каже: при Насірові подібні структури переживають ренесанс. “Замість того щоб боротися з ними, податкова йде і тисне реальний сектор”,— зазначає депутат.

Махінації з ПДВ неможливі без відома головного фіскала країни, вважає Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції. “Навіть якщо ми уявимо, що бідний керівник ДФС не розуміє, що робиться у нього під носом, то його точно треба гнати в шию”,— додає експерт.

Колишній високопоставлений співробітник ДФС навіть називає ім’я куратора “ручного” відшкодування ПДВ — Андрій Видиборець. Він був звільнений з податкової 2015‑го по люстрації, оскільки працював на керівних посадах у Міндоходів Клименка. Але не залишив стіни офісу на Львівській площі, просто в штаті вже не числиться. За словами джерела НВ, це не заважає йому вирішувати питання з ПДВ.

Розповідає колишній податківець і про те, як під завісу 2015 року деякі компанії, передчуваючи кінець пільг для аграріїв, подали фіктивні звіти і задекларували до відшкодування близько 15 млрд грн ПДВ. І неважливо, що власне ці компанії ніколи сільським господарством не займалися — ДФС їх не перевіряла.

Не менше проблем і на митниці.

Про те, як вона працює, можна судити на прикладі норвезьких морепродуктів,— на цю країну припадає половина всієї імпортної риби в Україні.

В березні 2016‑го, за даними Київської обласної митниці, які є в розпорядженніНВ, велика вітчизняна компанія Флагман Сифуд завезла в країну 145 т норвезького лосося за ціною $4,62 за кг. Для порівняння: Метро Кеш енд Кері, провідний український ритейлер німецького походження, декларував на митниці ціну на цей товар в $7,6, тобто на 65% вище.

Низька ціна лосося допомогла Флагман Сифуд заощадити тільки в березні на ПДВ 1,8 млн грн. Компанія завозила за заниженою ціною ще й форель.

У Флагман Сифуд від коментарів відмовилися. Реєстр юридичних осіб вказує її кінцевим бенефіціаром Роджера Беайно, жителя офшору Беліз.

Раніше ця фірма входила в структуру Міжнародної групи морепродуктів, яка заборгувала 737,3 млн грн державному Укрексімбанку. Компанія надала в заставу рибну продукцію, але зрештою і кредит не повернула, і рибу розпродала. Справою займається поліція.

Норвезьку рибу за низькою ціною в той же період завозила і Юніверсал Фіш Компані, яка також працювала через Київську обласну митницю. Структура власності компанії веде в Естонію.

Економія на ПДВ, яку отримали обидва експортери норвезької риби, стала можливою, на думку експертів, лише при змові з митниками.

Спочатку риба закуповується у Норвегії за ринковою ціною — близько $6-7 за 1 кг. Лосось — біржовий товар, ціна на який формується прозоро і до вартості якого треба додати ще доставку. Однак документ з реальною ціною обрані імпортери не показують на митниці. Натомість риба везеться або на поромі до Польщі, а звідти їде безпосередньо в Україну, або на автотранспорті через Прибалтику і Білорусь. У Польщі, Естонії чи Литві на неї видають нові документи із заниженими цінами. Продавцем вказується вже фіктивна юрособа, яка зареєстрована в офшорній юрисдикції. Так, у документах Флагман Сифуд частина норвезької риби нібито поставляється з Великобританії, що має кілька офшорних територій.

Фіскальна служба відмовилася надати НВ дані про імпорт лосося, написавши лист на трьох сторінках з поясненнями, чому це неможливо. Учасники ринку своєю чергою говорять про 15‑відсоткові відкати від суми зекономленого ПДВ для митників.

23-losos_site_ukr

Співробітники ДФС не зацікавлені в тому, щоб визначити реальну ціну товару — 85% розмитнення йде за вказаною в контракті заниженою, яку ніхто не перевіряє, каже Дмитро Загуменний, директор Асоціації українських імпортерів риби.

НВ попросило Ойвінда Сетрена, контролера великої норвезької рибної компанії Pelagia, пояснити, як українці ввозять лосось за ціною $4,62. “Найвірогідніше, це корупція,— коментує Сетрен.— Адже в 2016‑му ціна на лосось не опускалася нижче $6″.

Його компанія також поставляє рибу в Україну і неодноразово стикалася з цим явищем на митниці, в податковій і ветеринарній службах.

фото3

На посаді головного податківця Насірова супроводжують і скандали, пов’язані з його способом життя. Наприклад, у нього виявилася незадекларована нерухомість в Лондоні — квартира в центрі вартістю 275 тис. фунтів, дані про яку оприлюднив звільнений заступник голови ДФС Костянтин Лікарчук.

Згодом журналісти сайту Наші гроші знайшли в британській столиці ще одну квартиру Насірова: апартаменти на три кімнати ціною в 241 тис. фунтів, а також незадекларований британський бізнес його дружини.

Держкомісія, що розслідувала всі ці факти, порушень закону у них не побачила.

Крім того, за даними Держприкордонслужби, Насіров у червні 2015‑го літав чартерним рейсом в Баку. В цей час в Азербайджані відкривалися Міжнародні спортивні ігри. Переліт здійснювався розкішним літаком Gulfstream-550, що належить австрійській авіакомпанії MJet GmbH. Заявку на політ подавала кіпрська компанія ITP Avia Group. Один такий політ чартером коштує €50 тис.

Вал критики на адресу голови ДФС і його відомства змусив депутатів порушити питання про його звільнення. Та ба: за відповідний проект рішення в профільному комітеті проголосували лише чотири нардепа з 32, розповідає Журжій. “Більшість у комітеті складають депутати Народного фронту Арсенія Яценюка і БПП, для них збереження Насірова стало розмінною монетою за призначення Юрія Луценка генпрокурором”,— говорить він. І пояснює: так влада повернула борг групам Воля народу і Відродження, які своєю підтримкою зробили Луценка головою Генпрокуратури. Для обох груп Насіров — ідеальний голова ДФС.

Воля народу лобіює інтереси холдингу Континіум, що працює на енергетичному ринку. Загиблий майже рік тому акціонер Континіуму Ігор Єремєєв був лідером цієї депутатської групи. Самі податківці констатували, що група WOG, що входить в холдинг, сумнівно оптимізувала зобов’язання з ПДВ більш ніж на 100 млн грн. Прикриття в особі ДФС групі необхідно.

У Волю народу входить і газовий олігарх Олександр Онищенко. Його компанії в 2015‑му не заплатили до бюджету 1,4 млрд грн ренти. Така велика справа зацікавила Національне антикорупційне бюро, в той час як ДФС надала компаніям Онищенка розстрочку зі сплати боргу. Зараз депутата-бізнесмена підозрюють у розкраданні грошей держкомпанії Укргазвидобування, за що йому загрожує 12 років в’язниці.

Лідер групи Відродження Віталій Хомутиннік партнерствує з дніпропетровським мільярдером Ігорем Коломойським у бізнесі та політиці. У Коломойського як міноритарного акціонера компанії Укрнафта можуть виникнути проблеми, якщо держоргани агресивно займуться розслідуванням за підозрою в несплаті податків на більш ніж 11 млрд грн. “Роль Насірова в суперечці щодо Укрнафти досить суттєва,— підкреслює Журжій.— А коли Насіров ще тільки керував комітетом з питань податкової та митної політики за квотою БПП, Хомутиннік не вилазив з його кабінету”.

До податкового комітету Ради постійно звертаються бізнесмени, які розповідають, як до них приходять люди від Хомутинніка і кажуть, скільки потрібно заплатити за відшкодування ПДВ.

Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль стверджував, що контроль над митницею очолюваного ним регіону теж став частиною плати Хомутинніку за голоси в парламенті на підтримку Луценка і при голосуванні за прем’єра Володимира Гройсмана. Мовляв, різко відправили на лікарняний Володимира Колесникова, який раніше очолював Закарпатську митницю, а виконувачем обов’язків директора став Олександр Гребьонкін. Ось його Москаль і вважав людиною Хомутинніка на митниці, відомої величезними розмірами контрабанди сигарет.

Пізніше Москаль вибачився за свої слова. Але висловлювання губернатора підтвердило НВ джерело в групі Відродження, додавши: влада віддала під контроль Хомутинніку і львівську митницю.

Не менш показовим є відмова міністра інфраструктури Володимира Омеляна призначити Юрія Солончука, який пройшов конкурс, директором аеропорту Бориспіль, головного авіахабу країни. Буквально напередодні голосування за генпрокурора, коли в Раді йшли торги, Омелян взагалі оголосив: буде проведено новий конкурс, а поки що аеропортом продовжить керувати Євген Дихне. Той цілком зручний для Коломойського, найбільшого акціонера локального авіаперевізника МАУ і партнера Хомутинніка. Саме при Дихне МАУ отримали у своє розпорядження на 10 років ангар в Борисполі, а це дуже прибутковий актив. Крім того, аеропорт надає авіакомпанії Коломойського 15-відсоткову знижку на операційні сервіси, незважаючи на фактичний монополізм МАУ на ринку.

Але річ не тільки в інтересах двох депутатських груп — за словами експертів, Насіров користується прихильністю влади. Саме їй він зобов’язаний своїм призначенням на пост голови ДФС.

Опинитися в офісі служби на київській Львівській площі в травні 2015‑го Насірову допомогла комісія з дев’яти чоловік на чолі з тодішнім міністром фінансів Наталією Яресько.

Ігор Петрашко, заступник гендиректора великого агрохолдингу Ukrlandfarming, розповів НВ: п’ять з дев’яти членів комісії проголосували за самого Петрашка як майбутнього голову ДФС. Але таке рішення не влаштовувало верхи: за Насірова твердо виступав на той момент прем’єр Яценюк, його підтримував і президент.

Врешті замінили одного з членів комісії, і повторне голосування вже віддало першість Насірову. Щодо Яресько, то відразу кілька джерел розповіли НВ: вона Насірова не контролювала.

НВ направило шість різних запитів у ДФС з проханням прокоментувати інформацію про роботу служби та її шефа. Всі відповіді були куцими і зводилися до того, що “ми не можемо вам нічого розповісти”.

Яресько вже немає в Мінфіні, а Насіров все ще живіший за всіх живих: нещодавно новий міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що звільняти голову ДФС не збирається.

У підготовці статті брав участь Сергій Лещенко




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *