<

Якщо Росія піде в наступ в Україні – де її зупинять?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:02 | 14.03.2015 / Статті / , , , /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Експерти Stratfor не виключають навіть сценарію спроби окупації Лівобережжя, але кажуть: НАТО і США воюватимуть, а українці масово підуть в партизани.

Експерти американської аналітично-дослідницької установи Stratfor намалювали кілька сценаріїв, як можуть розвиватися події на тлі агресії Росії проти України і які можливі варіанти розвитку подій якщо Кремль захоче здійснити подальше широке вторгнення, – пише Радіо Свобода.

Сценарії ці наразі теоретичні і не мають сприйматися як прогнози, зауважують американські експерти. Але все ж таки, де можуть, на їхню думку, зупинитися російські війська в разі посилення агресії, і які фактори впливатимуть на це? Фахівці Stratfor, однак, зауважують, що наразі Кремль вже платить високу ціну за агресію в Україні при незначних політичних вигодах, які отримує.

На думку американських аналітиків, нині російські війська перебувають в дуже невигідному у військову плані становищі. І взагалі політична ціна, яку платить Кремль, є високою, а політичний зиск незначним.

«Крим – стратегічний бастіон і його можна захищати, якби він був островом, але він може наразитися на потенційну ізоляцію. Позиція сепаратистів та їхніх російських покровителів на Сході України є, власне, великою пухлиною, яка потребуватиме великих військових інвестицій для безпеки і яка не конче допомогла Москві досягти своїх ширших цілей щодо створення оборонних ліній, – пише Stratfor.

От, власне, проблемність Криму та незначні успіхи на Донбасі та невисока здатність утримати завойоване, на думку експертів, ставлять під сумнів бажання Росії вдатися до подальших військових дій і просуватися далі в Україні.

Міст суходолом до Криму

Одним з найбільш обговорюваних можливих негативних сценаріїв розвитку подій є створення Росією коридору від окупованих районів Донбасу до Криму уздовж узбережжя Азовського моря. За такого сценарію, на думку американських експертів, росіяни спробують взяти під контроль також і водогони, які подають прісну воду з Дніпра до Криму, де вода – страшенний дефіцит.

В разі такого сценарію, російські війська змушені будуть пройти 400 кілометрів і створити понад 450 кілометрів нових укріплених ліній оборони, а також упокорити 2 мільйони українців, які проживають на територіях, які потрібно взяти під контроль для сухопутного мосту до Криму.

На думку експертів, росіяни для такої операції змушені будуть залучити 24–36 тисяч вояків і триватиме це до двох тижнів.

За такого сценарію існує ймовірність того, що НАТО прийде на допомогу Україні. Якщо б це сталося, то Росії треба було б збільшити чисельність свого контингенту для утримання цих територій до 40–55 тисяч вояків.

Також, на думку експертів, росіяни мають взяти до уваги потенційний повстанський рух серед місцевого населення, яке є менш проросійським, порівняно з мешканцями Донбасу. І тоді росіянам доведеться значно збільшити свій окупаційний контингент для утримання контролю над коридором, якщо місцеве населення сформує повстанські партизанські загони.

Окупація цілого узбережжя і більше

Американські аналітики розглядають також і сценарій окупації цілого узбережжя – і Азовського, і Чорного морів – аж включно з півднем Одеської області і до Придністров’я, де дислокуються російські війська, вдаючи з себе миротворців.

«Логіка тут така, що це б зробило б Київ кульгавим, відрізавши його від доступу до Чорного моря, і забезпечило б усі російські інтереси в регіоні в нерозривній арці», – пише Stratfor.

За такого сценарію, йшлося б про подвоєння потрібних ресурсів – в часовому плані – до місяця, а в кількісному вимірі потребувало б 80 –112 тисяч вояків регулярної армії. Перешкодою тут було б складне й небезпечне подолання Дніпра. Населення підкорених регіонів становитиме тоді 6 мільйонів людей і потребуватиме великих сил для придушення руху опору серед місцевих.

Ще одним – найжахливішим! – сценарієм була б спроба окупації всього Лівобережжя України і використання росіянами Дніпра як природньої оборонної лінії. «Однак, такі дії були б колосальною військовою операцією», – вважають американські експерти.

Йшлося б про підкорення території у майже 223 тисяч квадратних кілометрів, що потребувало б 91–135 тисяч вояків і просування аж на понад 400 кілометрів вглиб України. Для утримання оборонної лінії – Дніпра – потрібно було б стільки ж війська як і для цілої наступальної операції.

Однак, як зауважують експерти, з населенням на цих територіях у 13 мільйонів людей, Кремлю знадобиться для упокорення і подолання спротиву й придушення партизанської війни ще від 30 тисяч до чверті мільйона вояків. А в російській армії усього 280 тисяч піхоти – що відволікло б величезний ресурс.

«Активний повстанський рух міг би загрожувати здатності Росії окупувати таку територію, навіть якщо б вона дислокувала там усі свої сухопутні війська», – вказує Stratfor.

За цього сценарію, тривалість операції становила б до двох тижнів – хоча й окупувати довелось би значно більші терени, аніж на Півдні України. «Росія могла б використовувати кілька напрямків (наступу). З іншого боку, операція потребувала б таких широких мобілізаційних зусиль і перенаправлення російських сил, що наміри Москви були б викриті і занепокоїли б Європу та США ще на ранній стадії», – вказують аналітики.

Серед менш масштабних сценаріїв можливими називаються просто незначне розширення нинішніх теренів, які перебувають під контролем сепаратистів на Донбасі або взяття під контроль цілих Донецької та Луганської областей. «Обидві ці операції цілком здійсненні, але мало що дають у великій грі», – вважають аналітики.

Останній варіант – Росія здійснює малі вторгнення уздовж цілого українсько-російського кордону з метою розтягнути українські сили на максимальну відстань і зменшити оборонний потенціал України. Це також, як вважають експерти США, відволікало б увагу Києва і створювало відчуття небезпеки і змушувало б українців думати, що Росія вдасться до повномасштабного вторгнення, якщо Київ не піде на поступки.

Росія має взяти до уваги США і НАТО

Можливе розширення дій Росії в Україні не відбувалося б у вакуумі. На додаток до спротиву з боку українських сил, російське військо має взяти до уваги потенційну відповідь з боку США та коаліції країн-членів НАТО.

«Чи захочуть чи ні США розпочати війну через вторгнення в Україну, Росія не може ігнорувати можливість, коли опрацьовуватиме варіанти своїх дій і повинна оцінити їхній шанс на успіх», – пишуть американські експерти.

На їхню думку, США та/або НАТО найшвидшим варіантом відповіді вважали б перекидання своїх сил авіашляхом.

І хоча НАТО та США мають значні сухопутні сили для передислокації до Східної Європи і України, однак перекидання таких сил та озброєнь транспортною авіацією зайняло б багато часу.

А щодо бойової авіації, то США могли б перекинути ескадрони винищувачів F-15 та F-16 з авіабаз в Британії, Італії та Німеччині протягом 48 годин.

Назагал, як вважають експерти Stratfor, будь-які російські здобутки можуть бути такими, які не втримати, а західна перевага в повітрі може знищити бойову ефективність російських підрозділів, розташованих в Україні. Окрім того, в разі перекидання значних наземних сил США та НАТО в Україну, Росія не втримає під контролем захоплені українські території. «Російські стратеги мають взяти до уваги усі ризики», – вважають американські аналітики.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *