<

Як захистити платіжну картку від шахраїв: прості правила, що збережуть ваші гроші

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:42 | 13.10.2019 / Статті / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Гроші перекочували з гаманців у платіжні картки, проте це не зупинило злодіїв: вони, як і раніше, намагаються вкрасти чуже. Що слід пам’ятати, аби їм завадити?

Які ж є основні шахрайські схеми щодо карток і як цим схемам протистояти пише Економічна правда.

У травні 2019 року киянка Ганна полетіла відпочивати за кордон. Вночі їй на телефон почали надходити повідомлення. Вранці вона виявила, що хтось “зламав” її телефонну картку, увійшов до пошти та акаунтів у соцмережах і почав знімати гроші з банківських рахунків.

За ніч жінка втратила 285 тис грн.

У 2018 році статистика збитків вкладників українських банків від незаконних дій з платіжними картками вперше за три роки погіршилася. У 2017 році було 77,6 тис шахрайських спроб, а у 2018 році — 105,5 тис. Динаміка, відверто кажучи, не радує.

У травні 2018 року учасники опитування щодо системних ризиків фінансового сектору включили шахрайство та кіберзагрози у п’ятірку головних ризиків ринку.

Соціальна інженерія

Основний вид шахрайства з платіжними картками ніяк не пов’язаний з новими технологіями або хакерами, а базується на зловживанні людською довірою та чесністю. Такий вид шахрайства називається соціальною інженерією.

Конкретний приклад наводить голова правління Української асоціації фінтех- та інноваційних компаній Ростислав Дюк: “Зловмисники під виглядом співробітників банку або покупців на OLX намагаються дізнатися повні реквізити картки включно з терміном дії та секретним CVV-номером”.

Головна порада — нікому не повідомляти дані карток, навіть працівникам банку. Щоб переказати гроші на картку, людині досить знати її номер — 16 цифр. Також не варто довіряти будь-кому одноразові коди, що приходять у вигляді смс в банківському додатку.

Зазвичай шахраї намагаються за допомогою повідомлень або телефонних дзвінків отримати саме цю інформацію.

“Справжні працівники банку не будуть просити вас надати інформацію про вашу картку. Все логічно — вони можуть бачити майже все і без вас”, — пояснює експерт Школи цифрової безпеки Павло Бєлоусов.

Що у такому разі можна робити? 

Перший варіант — встановити мінімальний ліміт для інтернет-оплати.

Другий варіант — завести картку для оплати в інтернеті та переказувати на неї необхідну суму перед оплатою. Навіть якщо шахраї дізнаються дані картки, вони не зможуть вкрасти велику суму.

Третій варіант — деякі банки пропонують функцію динамічного секретного CVV-коду. Йдеться про тризначний код, який зазвичай написаний на звороті картки. Після підключення функції код буде змінюватися щогодини. Побачити його можна буде тільки у банківському додатку на смартфоні. Бєлоусов радить користуватися цією функцією.

Крім цього, платіжна система Visa радить підключити смс-банкінг для оперативного контролю операцій, переписати номер картки і телефон “гарячої лінії” центру обслуговування, щоб швидко зателефонувати туди і заблокувати картку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *