<

Як рахуватиметься вступний бал у 2015 році: особливості та нововведення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:25 | 1.07.2015 / Статті /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

У 2015 році вступ до вищих навчальних закладів проходитиме за дещо іншою процедурою. Хоча загальна структура конкурсного відбору не змінюється, на майбутніх абітурієнтів чекає ряд особливостей.

Конкурсний бал абітурієнта буде формуватися з результатів зовнішнього незалежного оцінювання, результатів творчих чи фізичних випробувань та балу атестату. Будуть також враховуватися і додаткові бали за перемогу у Всеукраїнській олімпіаді чи у конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук. Також вступникам нараховуватимуться бали за довузівську підготовку, пише oporaua.org.

Щодо нововведень під часу вступу-2015, то до кожної зі складових конкурсного балу застосовуватимуться вагові коефіцієнти, які є показниками того, який з компонентів загального конкурсного балу є найважливішим при вступі до конкретного вищого навчального закладу.

Читайте також: Стали відомі особливості проведення дворівневого ЗНО

Сертифікат ЗНО, як вже повідомлялося, тепер діятиме лише один рік.
Результати усіх творчих та фізичних випробувань обраховуватимуться як середнє арифметичне за всі етапи, яких не може бути більше трьох. Таким чином, сума балів за творчі конкурси не буде перевищувати 200.

Бал атестату зі школи під часу вступу-2015 також враховуватимуть. Варто зазначити, що знову переводуть у двохсотбальну шкалу Однак, вага атестату є значно меншою, аніж решта складових конкурсного балу.

Детальніше, як рахуватимуться бали при вступі, можна побачити в інфографіці нижче:

vstup-2015_infografika

Наприклад, абітурієнт вступає на напрям підготовки, де немає ні творчих, ні фізичних випробувань. У такому випадку основний конкурсний бал складатимуть результати ЗНО з трьох-чотирьох предметів та додаток до атестату. Сертифікат з української мови та літератури є обов’язковим для всіх напрямів, решту предметів виш визначає самостійно.

Максимальний результат з кожного предмету ЗНО – 200, стільки ж можна отримати за атестат. Якби не було вагових коефіцієнтів – загальний конкурсний бал обраховувався як сума усіх складових і міг становити 800 або 1000 балів залежно від кількості предметів ЗНО. Однак тепер ситуація змінилась.

Так, у виші повинні визначити, який із цих компонентів є найважливішим для навчання майбутнього студента і присвоїти йому найбільшу вагу. При цьому сума вагових коефіцієнтів завжди має дорівнювати одиниці.

В інфографіці показані допустимі значення коефіцієнтів для результатів ЗНО та атестату. Як видно, вага останнього складає не більше 10%, тобто максимум 20 балів із загальних 200.

Щодо результатів ЗНО, то виш самостійно визначає вагу кожного предмету, однак вона не може бути меншою 0,2.

Дізнайтеся: Де скачати тести ЗНО в зручному форматі?

Як і раніше, абітурієнти можуть отримати до 10 додаткових балів, що становить до 5% основного конкурсного балу та дорівнює коефіцієнту 0,05.

У порівнянні з минулими роками їхній розмір зменшився вдвічі. Так, відповідно до умов прийому додаткові бали можуть бути нараховані лише призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів, або призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Також додаткові бали можна отримати за успішне закінчення підготовчих курсів при ВНЗ, обсяг навчальних аудиторних годин яких складає не менше 150, а термін навчання – не менше трьох місяців. Варто пам’ятати, що ці бали можуть бути нараховані лише при вступі на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності. Сумарно, абітурієнтові може бути нараховано лише до 10 додаткових балів.

Остаточну кількість балів окремо за особливі успіхи у навчанні та за підготовчі курси визначатиме кожен ВНЗ самостійно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *