<

Як правильно зберігати зимовий одяг та взуття в міжсезоння?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:41 | 24.03.2019 / Статті / /
Перегляди
412
/ Коментарі відсутні

Слідом за зимою неминуче приходить весна. І з першими теплими променями сонця ми поспішаємо зняти з себе такий обридлий зимовий одяг. Ось тільки, часом, замінивши зимові куртки, дублянки і пальта легкими весняними нарядами, ми забуваємо про них до настання холодів. Але ж, щоб завжди добре виглядати, потрібно дбати не тільки про свою зовнішність, але й про свій одяг. До того ж правильне зберігання теплих речей продовжує термін їх життя, а нам дозволяє економити чималі гроші. Як же правильно зберігати зимові речі в міжсезоння, дізнаємось у цьому матеріалі.

Прості поради та рекомендації допоможуть зберегти ваші теплі речі в хорошому стані не один сезон, – пише сайт Господарочка.

Чистимо та перемо

Навесні, влітку і ранньої осені основна загроза для нашого теплого одягу, особливо з вовни, пуху та хутра – невеликі метелики, що час від часу випурхували з різних куточків квартири. А точніше не самі ці ледь помітні літаючі комахи, яких ми намагаємося зловити і знищити (що часто вдається), а те, що залишається невидимим до пори до часу для нашого ока – це яйця, які вони відкладають, і з яких згодом з’являються хробачки, які безжально розправляються з нашими речами.

Тому, перед тим, як сховати теплі речі на тривале зберігання, рекомендується уважно оглянути і очистити одяг від плям, бруду і неприємних запахів. Чистий одяг навряд чи приверне до себе увагу всюдисущої ненажерливої молі, і ваші речі будуть врятовані від знищення. А тому те, що можна попрати у пральній машині – перемо з використанням спеціальних програм дбайливого прання. Що неможливо випрати – чистимо вручну або, на худий кінець, при сильному забрудненні здаємо в хімчистку.

Якщо це можливо, зимовий одяг з хутра та вовни бажано просушити на сонці (яйця, відкладені міллю, гинуть при сонячному світлі). Така профілактика допомагає не тільки зберегти речі від комах, але і запобігти появі на тканині жовтих плям, які можуть з часом проступити на брудному одязі.


Що неможливо випрати – чистимо вручну, при сильному забрудненні здаємо в хімчистку.

Ремонтуємо, зашиваємо, пришиваємо

Перед пакуванням зимового одягу, бажано перевірити всі кишені і прибрати з них сміття, що накопичилось там за зиму, таке як, використані квитки на транспорт, обгортки від цукерок, а також забуті хусточки, рукавички, тощо. А також перевірити, чи на місці всі ґудзики і заклепки, чи добре працює блискавка. У разі несправності – все полагодити, пришити і відремонтувати.

Що знадобиться для зберігання теплих речей?

Для зберігання зимових речей нам можуть знадобитись всілякі пакети і контейнери. Це можуть бути великі пакети з нетканого матеріалу, які добре пропускають повітря, захищають від пилу, вологи і молі, не пропускають світло і охороняють одяг від вицвітання.

Інший варіант – вакуумні пакети (мішки з поліетилену на блискавці і з отвором для відкачування повітря). Ці пакети хороші тим, що запакований в них одяг займає мало місця в шафі (об’єм одягу зменшується через викачане повітря), а також їх можна використовувати в поїздках і подорожах.

Для більш дрібних теплих речей підійдуть будь-які картонні коробки. Їх недоліки – нестійкість до вологи і доступність для комах. Також можна використовувати для зберігання зимових речей великі пластикові сумки на блискавці (захищають і від вологи, і від молі) і дорожні валізи (якщо не плануєте користуватися ними в міжсезоння).

Досить непоганими для зберігання теплих речей є пластикові контейнери різного розміру. Вони захищають від вологи, герметичні, і їх можна розмістити в будь-якому місці. Єдине, якщо в такий контейнер покласти речі на які уже потрапили яйця молі, то такі речі можуть бути безнадійно зіпсовані. А тому обов’язково необхідно укладати речі чистими і додатково додавати засоби від комах.

Пакети з поліетилену також можна використовувати для зберігання речей і захисту від вологи. Але все-таки для тривалого зберігання одягу такі пакети не дуже підходять.

При зберіганні речей у пластикових або целофанових пакетах іноді використовується безкислотний цигарковий папір. Ним можна викладати дно коробки або пластикового контейнера, загортати в нього вовняні речі. Знайти такий папір можна в магазинах з продажу канцелярських товарів.


Вакуумні пакети хороші тим, що запакований в них одяг займає мало місця в шафі .

Засоби від молі і неприємних запахів

Для позбавлення від молі зовсім необов’язково користуватися нафталіном. Стверджують, що це засіб ефективний, але, правда, своєрідний і неприємний запах, який набувають речі після його використання, багатьох дратує і асоціюється з чимось древнім і дуже старим (зовсім не в позитивному сенсі). До того ж нафталін у великих кількостях токсичний, а надмірна його кількість може просто-напросто нашкодити деяким речам. Відомо, що при попаданні нафталіну на хутро, воно втрачає свій первісний блиск.

Зараз багато хто використовує популярний засіб – кору або дерев’яні брусочки з кедра. Цей аромат відлякує шкідників і зберігає свіжість одягу. У магазинах продаються також спеціальні вішалки з деревини натурального кедра, які призначені для зберігання одягу. Такі вішалки постійно виділяють хвойний аромат, який не тільки освіжає і дезінфікує повітря, але і рятує речі з вовни та хутра від молі.

Крім того відомо чимало народних засобів з бабусиного арсеналу. Наприклад, часто в місця зберігання одягу кладуть махорку, сушені гілочки полину, м’яти, сухі апельсинові кірки, мішечки з квітами лаванди, (до речі, цей компонент часто використовується і в сучасних аерозолях, що відлякують комах), пижма, ромашки, свіжі газети (запах типографської фарби відлякує моль). Навряд чи ці «бабусині» засоби вб’ють вже народжені личинки, але відлякати літаючу моль зможуть.

Хімічні засоби досить ефективно знищують личинки молі. Але при розпиленні хімічних аерозолів потрібно намагатися уникати попадання безпосередньо на одяг, оскільки це може призвести до утворення плям і пошкодження тканини.

Сортуємо і складаємо

Очищені від бруду і підготовлені речі перед закладкою в пакети потрібно розсортувати. Верхній зимовий одяг, запакований в пакети, найкраще повісити на плічках (якщо достатньо місця в гардеробній кімнаті або в шафах), так щоб одяг висів вільно, до нього був доступ повітря, і він не м’явся.

Решта теплих речей: невеликі та дитячі куртки, шапки, рукавиці, рукавички, шкарпетки, светри, теплі колготки, теплі штани потрібно скласти стопкою окремо. І потім все це укласти в підготовлену упаковку, об’єднавши або за належністю кому-небуть з членів сім’ї (для кожного краще визначити окрему коробку для дрібних зимових речей), або за призначенням одягу. Наприклад, в одну коробку скласти тільки шапки і шарфи або рукавички і так далі. Так простіше потім знаходити речі при настанні нового зимового сезону.

Теплі речі з трикотажу (светри, сукні) не варто зберігати на вішалці (вони можуть деформуватися). Їх найкраще скласти, але так, щоб по центру не утворювалися заломи. А зберігати їх можна в спеціальному мішку або в контейнері. На дно контейнера потрібно складати найважчі речі, а зверху – більш легкі речі з трикотажу. Таке вкладання допоможе повітрю вільно циркулювати в контейнері навіть при тривалому зберіганні.


Теплі речі з трикотажу найкраще скласти, але так, щоб по центру не утворювалися заломи.

Сортуючи теплі речі, перед тим, як заховати їх на зберігання, ми можемо одночасно відсіяти той одяг, який вже довго не носимо (і ймовірність того, що будемо носити, дуже мала), або, навпаки, довго носили, і він вже прийшов у непридатність. І в першому, і в другому випадку від нього вже потрібно позбутися.

Під час такого сортування завжди відкидається дуже багато дитячого одягу, з якого діти вже виросли. Є сенс розкласти весь відбракований одяг на дві купки: «віддати» та «викинути». Якусь частину дитячих речей, при бажанні, можна продати. Ну а якщо такого бажання немає, завжди можна знайти тих, кому цей одяг ще може придатися. А у вашій шафі, нарешті, стане просторіше і з’явиться вільне місце для нових речей. Та й зберігати речі, що залишаться, ви будете вже в кращих умовах: більше простору, більше повітря.

Зимове взуття, очищене від бруду, вимите, добре просушене, змащене кремом або спеціальним засобом для догляду, складаємо окремо від одягу в «рідні» коробки, в тканинні мішечки або пластикові контейнери, які найкраще розміщати подалі від вологи та сонячних променів. Попередньо у взуття бажано вставити спеціальні колодки щоб уникнути деформації або, в крайньому випадку, набити папером. Для усунення неприємного запаху взуття рекомендують обробити перекисом водню або слабким розчином марганцівки.

Шкіряне взуття і чоботи з високою халявою найкраще зберігати в коробках відповідного розміру, щоб не було необхідності її згинати (це може призвести до утворення заломів). У високі чоботи для підтримки форми можна покласти рулони з паперу або валик з рушника.

Куди скласти спаковані речі?

Якщо місця в шафі і вбиральні достатньо, то коробки, контейнери і пакети із запакованим одягом та взуттям можна розмістити на верхніх полицях, тобто в місцях, які не використовуються для щоденного зберігання речей. Можна розкласти частину одягу в ящики, які є у диванах, ліжках, кріслах, пуфиках, або просто засунути під ліжко.

Перед тим, як заховати на зберігання зимовий одяг, варто провітрити, промити і просушити шафи і контейнери, де будуть зберігатися зимові речі. З усіх щілин потрібно видалити пил. Пластикові контейнери промити миючим засобом. А якщо в місцях зберігання була помічена моль, краще обробити поверхню полиць і ящиків засобом від комах.

Те ж стосується і мішків з тканини, які раніше використовувалися для зберігання одягу. Їх бажано попередньо випрати і пропрасувати (якщо це можливо). Не рекомендується зберігати одяг, навіть недовго, в поліетиленових мішках з хімчистки, оскільки в них зберігається волога і це може призвести до пожовтіння тканини.

Трохи про зберігання верхнього зимового одягу

Зимові пальта, шуби, куртки та дублянки найкраще, зрозуміло, зберігати в чохлах на вішалці в шафі (вбиральні) в розправленому вигляді, застебнутими на всі ґудзики. Притому, щоб речі не пом’ялися, вони повинні висіти вільно. Одяг з хутра, шкіри та замші вимагає особливої обробки перед тим, як прибрати ці речі на зберігання.

Шубки з хутра бажано зберігати тільки у вертикальному положенні в чохлах з тканини. Причому для них потрібно підбирати великі міцні широкі вішалки. Для зберігання найкраще підійде темна, прохолодна, провітрювана шафа або приміщення. Хутро потрібно розчесати і пригладити рідким гребінцем. І, якщо є необхідність, шубу можна попередньо почистити в спеціалізованій хімчистці.

Рекомендується декілька разів протягом літа перетрушувати хутряні речі, ну і, звичайно, не забувати використовувати засоби для боротьби з головним шкідником хутра – міллю.


Зимові пальта, шуби, куртки та дублянки найкраще, зрозуміло, зберігати в чохлах на вішалці в шафі (вбиральні) в розправленому вигляді, застебнутими на всі ґудзики.

Загальні правила зберігання теплих речей

Для зберігання дорогих шуб за кордоном та, мабуть, у наших великих містах є спеціальні сховища з потрібним температурним режимом, але більшості з нас це недоступно. А тому, навіть якщо просто дотримуватися цих простих правил, можна зберегти свою улюблену річ в хорошому стані не один рік.

  • Речі зі шкіри, замші, нубуку та велюру перед пакуванням також рекомендується обробити спеціальним засобом для догляду за цими матеріалами. Це захистить шкіру і замшу від пересихання за час зберігання і збереже речі м’якими і приємними на дотик.
  • Для одягу зі шкіри найкраще підійдуть м’які та широкі вішалки, які не дозволять одягу витягуватися та деформуватися.
  • Вироби зі шкіри, так само як і з хутра, не варто запаковувати в пластикові мішки, оскільки шкіра повинна «дихати».
  • Куртки з пуху і синтепону, безумовно, також краще зберігати на плічках в чохлі з тканини. Але якщо такої можливості немає, їх можна зберігати і в згорнутому вигляді в матерчатому мішку або провітрюваній коробці (контейнері).
  • Якщо згортаєте пальто або куртку, зробити це потрібно в наступній послідовності: зігнути на передню частину пальто рукава і акуратно скласти його навпіл так, щоб зверху виявилася частина пальто зі спини. Акуратно покласти в ящик, відповідний за розміром, так, щоб пальто в складеному вигляді знаходилося в розправленому стані і не мнулось.

Все це просто, доступно та цілком реалізовується. А це означає, що, дотримуючись цих порад, Ви зможете носити свій одяг довго. Що в свою чергу заощадить Вам чимало коштів і гарантує, що Ваш одяг буде виглядати доглянутим і красивим.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *