<

Як правильно мити руки і скільки часу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:54 | 11.03.2020 / Статті / /
Перегляди
130
/ Коментарі відсутні

Захищеність рук протягом дня залежить не лише від частоти миття, насамперед – від якості цього процесу. Адже кілька секунд під протоком води без мила не в силі очистити шкіру від шкідливих бактерій.

Щоб визначити, як правильно мити руки для захисту організму, журналістка The Daily Mail Дженні Ег провела експеримент з використанням ультрафіолетової лампи та гелю, що імітує прилипання бактерій на шкірі, – інформує Українська правда.

Оскільки рідина містить частинки аналогічні бактеріям, вона проявляється під ультрафіолетовим світлом білим кольором. Це дає розуміння того, наскільки ефективною є техніка миття рук.

Миття водою без використання рушника

Коли поруч немає мила, ми просто полощемо руки під потоком води.А за відчутності рушника – обтрушуємо руки, щоб вони швидше висохли. Як показує дослідження, такий метод не приносить ефективного результату.

Після трьох секундного миття рук під водою, вони залишаються повністю вкритими бактеріями. Невелика кількість забруднення змилась з боків пальців, а найбільше гелю залишилось біля кутикули.

“Швидкого полоскання ніколи не буває достатньо. Кожен повинен правильно мити руки, особливо після відвідування туалету”, – підтверджує докторка Ліза Екерлі, провідний фахівець з гігієни, професор Університету Солфорда.

Результат після миття водою без використання рушника.

Шість секунд миття водою без мила

В дослідженні зазначається, що 6 секунд – середній час, який люди витрачають на миття рук.

Але цього також недостатньо для ефективного видалення бактерій, хоч результат виявився кращим, ніж попередній. Велика концентрація бактерій залишилась на верхній частині руки, навколо обручки, під нігтями і кутикулою.

Цього разу кількість бактерій зменшилась також через використання рушника.

Національна служба здоров’я Великої Британії рекомендує мити руки мінімум 15 секунд. Приблизно стільки ж часу потрібно витратити на те, щоб двічі заспівати Happy Birthday.

При цьому потрібно протирати руки долонями до долоні, а потім чергувати пальці при чищенні, щоб забезпечити чистоту всіх ділянок.

Більшість людей, як правило, пропускають області між пальцями, навколо нігтів, кутикули і великого пальця.

Результат після шести секунд миття під водою без мила.

Шість секунд миття водою з милом

Мило – це найважливіший компонент при митті рук.

“Мило не вбиває бактерій, а позбавляється від них.Це тому, що один кінець молекули мила приєднується до води, а другий – до бруду. Отже, під час полоскання рук з милом, вода знімає мило, беручи з собою бруд”, – пояснює доктор Вал Кертіс, фахівець з гігієни та охорони здоров’я Лондонської школи гігієни та тропічної медицини.

Використання мила також підсилює дію тертя під час миття. Це пояснює зменшення кількості гелю, після шести секунд миття рук з милом. Результат після шести секунд миття під водою з милом.

15 секунд миття водою з милом

Дослідники Мічиганського державного університету виявили, що лише 5% респондентів миють руки протягом 15 секунд. За цей час людина миє ті ділянки рук, на які зазвичай не звертає уваги, наприклад, зап’ястя.

Після 15 секунд миття рук, забруднення стало набагато менше.Єдині білі частини – це півмісяці навколо кутикули, пляма на поверхні великого пальця і мізинці.

Результат після 15 секунд миття під водою з милом.

30 секунд миття водою з милом

Ця техніка миття рук виявилась найбільш дієвою, але тривала незвично довго.

Варто зазначити, що з рук не зникли абсолютно всі бактерії.Наприклад, забруднення залишилось навколо кутикули. У Центрі контролю та профілактики захворювань в США зазначають, що для видалення шкідливих бактерій достатньо 15-30 секунд миття.

Результат після 30 секунд миття під водою з милом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *