<

Як підготувати тіло до пірнання в ополонку на Водохреще: поради лікаря

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:41 | 18.01.2019 / Статті / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Пірнати у ополонку з нагоди свята Водохреще збираються тисячі українців. Заради збереження власного здоров’я та гарного самопочуття слід ретельно дбати про дотримання правил безпечного пірнання у відкриті водойми в зимовий період.

Чому це не підходить всім та як потрібно до цього готуватися. “Українська правда. Життя” розпитала лікаря-дієтолога Оксану Скиталінську, головного лікаря Київського міського Центру здоров’я Отто Стойка та рятувальників.

Позитивна дія крижаної води є короткочасним стресом, який добре впливає на організм людини, зміцнюючи природній імунітет:

  • різко зростає виробництво імунних клітин, знижується ризик вірусних інфекцій;
  • активізується кровообіг, зокрема, в найдрібніших судинах – капілярах;
  • краще починають працювати внутрішні органи, посилюється детоксикаційна функція печінки;
  • збільшується виробництво енергії, ендорфінів (“гормонів щастя”), з’являється відчуття радості;
  • покращується робота системи терморегуляції тіла;
  • організм омолоджується.

Але це відбувається за умови швидкого занурення та виходу з води.

Загартовуватися потрібно поступово: починати з обтирань, пізніше – обливань (спочатку кінцівки, потім вище), ще пізніше – контрастного душу.

Негативний ефект. Тривале перебування у холоді (понад 10 хв) виснажує резерви захисту організму і може бути зворотній ефект, переохолодження, організм стає беззахисним перед інфекціями.

“Купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання, – попереджає Отто Стойко.

Безумовно, при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не лише небажані, а й неприпустимі”.

Не варто занурюватися в крижану воду тим, у кого проблеми із серцем та судинами головного мозку, перенесений інфаркт або інсульт, аритмії, запальні захворювання статевої сфери та нирок.

Напередодні варто вживати їжу, яка:

  • посилює виробництво енергії, в першу чергу ту, яка багата вітамінами групи В (вони “запускають” процес утворення АТФ – енергетичної “валюти” організму): каші (вівсяна, герчана) з вівсяними висівками; горіхи грецькі та мигдаль; курячі яйця, зварені нам’яко; нежирне м’ясо; капуста, шпинат тощо.
  • має протизапальну дію і багата фітонцидами, що пригнічують розмноження вірусів та хвороботворних бактерій: порошок куркуми (додавати у страви), корінь імбиру (напої, страви), часник, цибуля;
  •  зміцнює кишковий імунітет: пребіотики – напій із цикорію (багатий цінною речовиною інуліном), банани, квашені овочі; та пробіотики – кисломолочні напої з вмістом біфідо- та лактобактерій;
  • посилює щільність капілярів і захищає від проникнення хвороботворних вірусів, бактерій та продуктів їх життєдіяльності потрапити в кров: різнокольорові ягоди (особливо чорноплідна горобина, смородина, обліпиха), зелений чай, каркаде. Ягоди можна розморозити та додавати в чай.

Раціон “моржа”:

Після сну – склянка теплої води з декількома краплями соку лимона.

Сніданок: запарені вівсяні пластівці, висівки вівсяні, насіння льону, з розмороженими ягодами та чайною ложкою меду; варене нам’яко яйце, чашка какао.

Обід: суп з різних овочів з додаванням куркуми, парова м’ясна тефтеля, гречана каша, вінегрет з оливковою олією, чай чорний або зелений з лимоном.

Вечеря: овочі парові (броколі, морква, корінь селери, гарбуз), варена риба (короп/хек/скумбрія), салат із кисломолочного сиру із часником та тертим квашеним огірком, кава з цикорію.

Перед сном: склянка кефіру або ацидофіліну.

Рятувальники попереджають, що вживати алкогольні напої та курити перед купанням категорично протипоказано.

Алкоголь розширює периферійні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння ж істотно порушує кровообіг, чим збільшує охолодження. Наприклад, викурювання лише 1 сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Обов’язково купайтеся у знайомому місці або місці, що пристосоване для зимового купання з облаштованим заходом у воду.

Приходьте на ополонку з супроводжуючим.Беріть із собою туристичну ковдру або навіть просто газету, щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.

Купання треба проводити швидко. 

Перебування в ополонці для початківців, в залежності від температури води, триває в середньому 10-20 секунд, а для моржів зі стажем – не довше 1,5 – 2 хвилин.

Якщо ж рішення зануритись в холодну воду 19 січня на свято Водохреща прийнято разово, то рятувальники рядять перебувати у воді не довше 3-5 секунд.

“Важливо перед зануренням розігрітися рухом: швидше походити, злегка побігати, поприсідати, пострибати”, – наголошує лікар Оксана Скіталінська.

Після розминки заходьте в воду поступово, спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию та пливіть.

“Моржі” з досвідом, зазвичай, не пірнають з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

При низькій температурі повітря після виходу з води людина відчуває велике холодове навантаження, особливо, якщо є вітер та підвищена вологість повітря. Необхідно зняти мокрий одяг, швидко розтертись рушником і одягнутись в теплі речі.

Одяг та взуття повинні бути просторими та максимально зручними, з мінімальною кількістю ґудзиків, застібок та шнурівок.

При онімінні пальців рук – слід потримати їх на шиї або животі декілька секунд, зігріти подихом і продовжувати одягатися.

“Безпосередньо після запливів в ополонці відзначається, зокрема, збільшення в крові лейкоцитів і лімфоцитів. Це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин”, – пояснює Отто Стойко.

Після ополонки корисно випити гарячий нежирний бульйон з курки або індички, зварений з великою кількістю овочів (корінь селери, петрушка, пастернак, морква, гарбуз, броколі, зелень).

“Такий напій є джерелом всіх амінокислот у легкозасвоюваному вигляді, який дасть відчуття енергії та тепла в організмі, посилить імунітет”, – уточнює Оксана Скіталінська.

Чому не можна алкоголь. Щоб зберегти тепло у організм спрацьовує захисна реакція – звуження судин. Алкоголь цей захист руйнує, судини розширюються, і на якийсь короткий час людині стає тепліше, оскільки кров зігріває шкіру, але буквально за декілька хвилин охолоджена кров омиває всі внутрішні органи.

“Тому “зігрів” алкоголем на морозі – це ризикований самообман, наслідком якого може бути не лише застуда, але і пневмонії, обмороження тощо”, – пояснює лікарка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *