<

Як обрати бас-гітару для новачків і професіоналів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:16 | 3.08.2022 / Статті / /
Перегляди
78
/ Коментарі відсутні

Бас-гітара – практично незамінний інструмент для виконавців сучасної музики. Використовується для гри в басовому діапазоні. Відрізняється простою конструкцією, легким корпусом, глибоким звучанням і широкими можливостями налаштування звуку.

Вибір басового інструмента

На музичному ринку бас-гітари представлені широким асортиментом. В Україні можна придбати акустичні, електричні, ладові і безладові інструменти на 4, 5 та 6 струн. Слід враховувати, що для початківців більше підійдуть 4-струнні моделі, а легкі контролери допоможуть сконцентруватися на грі.

Басова партія частіше використовується для того, щоб підтримувати і задавати ритм. Обираючи бас-гітару, звертають увагу на наступні характеристики:

  • серія і модель;
  • країна-виробник;
  • вид корпусу;
  • якість збирання.

Можна знайти якісний варіант серед інструментів будь-якої категорії, з різними типами корпуса і переліком доступних можливостей. Попередньо визначаються з цілями покупки:

  • освоєння нового музичного інструменту;
  • здобуття досвіду і розвиток професійних навичок;
  • концертна діяльність, студійні записи.

Залежно від поставлених завдань формують перелік вимог до зовнішнього вигляду музичного інструменту, якості звучання і ефектів.

Музиканти з досвідом звертають увагу на комфортні у використанні моделі з якісною деревиною і електронікою, стильним вишуканим дизайном, хорошим звучанням. Новачки, які не впевнені, що захочуть в подальшому продовжувати навчання грі на гітарі, зазвичай обирають серед більш дешевих варіантів.

Для початківців підійдуть інструменти з ладами. Безладові моделі обирають музиканти з досвідом і бездоганним слухом.

Особливості бас-гітар

Відмінності бас-гітари від звичайної незначні. Вона також складається з корпусу, струн і грифу. Корпус суцільний, не порожнистий.

На відміну від класичного інструменту в бас-гітарах голова і колкова механіка масивні, завдяки чому товсті басові струни витримують силу натягу. Звук посилюється завдяки звукознімачу. Гриф відіграє більш суттєву роль. Він довше і тонкіше звичайного.

Основні відмінності бас-гітар наступні:

  • налаштована на октаву нижче;
  • звичайна кількість струн – 4;
  • струни жорсткіше і товстіше;
  • гриф довший, іноді з відсутніми ладами.

Виділяють декілька типів бас-гітар з різною будовою корпусу і способом звукоутворення – цільнокорпусні, електроакустичні, напівакустичні, акустичні.

Цільнокорпусні потребують додаткового посилення звуку за допомогою басового комбопідсилювача. Використовуються в різних музичних стилях і незамінні на великих сценах. Виготовляється велика кількість різновидів в різних цінових категоріях для професійних музикантів і початківців.

Електроакустичні можна використовувати без додаткового посилення. Від звичайних акустичних відрізняються наявністю п’єзо-датчика і темброблока. Звучання глибоке, близьке до контрабасового. Користуються популярністю серед музикантів, які збирають невелику кількість слухачів.

Напівакустичні виготовляються з магнітними датчиками. Інструменти такого типу використовують для виконання джазу і естрадної музики тільки з підключенням. Це специфічна категорія інструментів. 

Додаткові рекомендації

  1. Варто звертати увагу тільки на перевірені бренди.
  2. Перед покупкою необхідно уважно оглянути корпус і місця з’єднання елементів.
  3. Бажано проконсультуватися з професіоналами, ознайомитися з відгуками.
  4. На грифі не повинно бути нерівностей.
  5. Поверхність корпусу має бути з якісним покриттям.
  6. В стаціонарних магазинах бажано протестувати гітару перед тим як придбати її.

Де придбати в Україні

Замовляють бас-гітари в спеціалізованих магазинах. Серед можливих варіантів – “Гітарний дім”, де можна і підібрати нові моделі, і відремонтувати придбані раніше інструменти.

Спеціалізовані магазини відрізняються різноманітністю виробників і моделей, прийнятними цінами, наявністю гарантійного обслуговування, можливістю оформити повернення товару і розстрочку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *