<

Як діагностують коронавірус та чи можна зробити тести самостійно

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:50 | 25.03.2020 / Статті / , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

В Україні поки є два види тестів для діагностики COVID-19: тест-системи та експрес-тести. Перші використовують лише у лабораторіях. Забір матеріалу в людини береться з носа. Експрес-тести можуть проводити будь-які лікарні. Для цього у людини забирають капілярну або венозну кров. 

Про це повідомляє УП Життя.

Перший вид тестування вважають більш точним, оскільки він працює з ДНК за допомогою Полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Другий вид виявляє лише непрямі ознаки вірусу, оскільки працює з антитілами – це білкові сполуки, які виробляє організм у відповідь на вірус.

Станом на 19 березня тест-системи були лише у 11 лабораторій, які знаходяться в підпорядкуванні МОЗ.  Але тоді повідомлялося, що міністерство думає над тим, щоб дозволити й приватним лабораторіям проводити діагностику коронавірусної інфекції методом полімеразно ланцюгової реакції.

23 березня з китайського Гуанчжоу в Україну літаком доставили партію тестів для виявлення нової коронавірусної інфекції.

Військовий борт привіз два види тестів:

  • 521 тест-система для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Цього вистачить на 50 000 досліджень.
  • 250 тисяч тестів для експрес-діагностики.

Офіс президента уточнював, що “швидкі тести використовуватимуться бригадами екстреної допомоги для перевірки людей, у яких виявлена підвищена температура та є підозра на коронавірусну хворобу.

У разі позитивного результату експрес-тесту лікарі мають узяти додатковий зразок для підтвердження в лабораторії за допомогою ПЛР-тесту”.

Однак пізніше МОЗ пояснив, що експрес-тести на коронавірус будуть проводити у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі певних закладів охорони здоров’я.

Проте згодом в міністерстві знову змінили рішення, і “швидка” таки робитиме тести на коронавірус, але в екстрених випадках

“Вчора (22-го березня – ред.) у нас з’явилася інформація про те, що тестування експрес-тестами буде проводитися бригадами екстреної медичної допомоги. 

Так, вона буде проводитися, але у виключних випадках, коли вони будуть виїжджати в екстренних випадках на надання ургентної допомоги хворим”, – розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За якою схемою діагностують коронавірус в Україні

Наявність експрес-тестів ще не означає, що вам одразу їх зроблять без відповідних показів. Хіба платно в приватній лікарні.

Сьогодні є дві основні причини, через які потрібно тестуватися на коронавірус:

  • симптоми,
  • контакт з інфікованою людиною.

Зараз в Україні для виявлення COVID-19 використовують діагностику виключення. Спершу лікарі перевіряють, чи не є симптоми грипом. Для цього потрібен мазок з носа. Якщо грип не підтверджується, людину перевіряють на інші віруси, наприклад, аденовіруси, риновіруси та інші типи коронавірусів.

Якщо ж і тут тест негативний, то зразки направляють до вірусологічних лабораторій, де перевіряють, чи є ваше захворювання саме COVID-19.

Та згодом МОЗ вирішило змінити алгоритм виявлення хворих на коронавірус.

Як саме відбуватиметься діагностика із нововведеннями щодо експрес-тестів у “швидких”, поки не уточнюють.

Під час брифінгу 23-го березня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні є 25 регіональних обласних лабораторних центрів, де перевіряють на COVID-19. 

Зокрема, в Житомирі, Тернополі, Дніпрі, Вінниці, Рівному, Львові, Запоріжжі та інших містах. 

Ще є національна вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я у Києві.

Цей спосіб перевірки результатів в центрі пояснили так: 

Це загально прийнята процедура співпраці міжнародних та референс-лабораторій”.

Чи можна зробити ці тести вдома?

У пресслужбі Центру громадського здоров’я розповіли, що експрес-тести “не можна купити для власного користування, оскільки для діагностики цими експрес-тестами необхідні певні медичні навички”. 

Навіть якщо ви дуже хочете перевіритися на коронавірус і платите за цю послугу в приватній лікарні, експрес-тест не гарантує точний результат.

“Лабораторна діагностика (тест-система) є єдиним ефективним і достовірним способом встановити діагноз. 

Навіть позитивний результат експрес-тесту не є підставою для встановлення діагнозу і підтвердження випадку. Такий результат обов’язково перевіряється лабораторно”, – повідомляють у ЦГЗ.

Цю інформацію підтверджують лікарі. 

Справа в тому, що експрес-тести виявляють антитіла в крові, які виробляються як відповідь на коронавірус.

А антитіла можуть з’явитися не одразу.

За словами лікаря загальної практики Сергія Макарова, результат на антитіла, зокрема на імноглобулін М, проявляється лише через декілька діб.

“Тобто якщо з допомогою саме цієї методики тестувати напочатку захворювання, можуть бути хибно негативні результати”, – пояснює він.

А ще приватні клініки можуть проводити недостовірні тести на коронавірус.

Про одну таку заявив 16-го березня перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

“Цією клінікою було поставлено кілька позитивних проб. Після того, як вони пройшли референс-лабораторію, вони всі були анульовані”, – повідомив він. 

Але існує ймовірність, що тести на коронавірус можуть з’явитися в аптеках.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, уже скоро українці зможуть купити тест-системи для визначення коронавірусу, якщо аптеки будуть замовляти собі ці тести з-за кордону. 

“Якщо з’являться – то зможуть. Зараз не зможуть. 

Вартість швидких тестів – близько 350 гривень”, – додав Ляшко.

Проте є дві основі причини, через які з пересторогою треба ставитися до таких тестів.

Перша –  невідома їхня точність. 

Друга – ці тести можуть підробляти.

Про це розповідає лікар-інфеціоніст Федір Лапій.

“У мене є побоювання щодо їхньої підробки. Навіть можу розповісти, як це може бути. Викуповують тести на вагітність, змінюють маркування і видають за тести на коронавірус. 

Мені здається, шахраї вже зараз починають таке робити, так що тут я не підказую, а швидше застерігаю”, – пояснює Лапій.

За його словами, тести варто робити в тих клініках, куди завезли їх від імені держави. 

“Це не означає, що тести дають 100-відсоткову гарантію правильної відповіді, але тим не менше ми знаємо, що вони поставлені від держави. 

Ті зразки, які відбираються в Україні, вибірково ще проходять перевірку в референтних лабораторіях. 

Тобто національна лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ відправляє їх для контрольного тестування за кордон, в Лондон, щоб переконатися, що результат в Україні правдивий”, – додає лікар.

Не намагатися зробити тест самостійно радить і власник компанії “Медтехніка” Олексій Давиденко:

“Навіщо вам тести вдома. Це не тест на вагітність, що не тест на ацетон в сечі і не тест-смужка на цукор.

Сьогодні ті тести які завезли в Україну – це забір крові і лабораторний аналіз. Ще в найближчі час з’являться тести – мазок. У вас що вдома є лабораторія? У вас що вдома є хімреактиви? У вас що вдома є своя центрифуга? У вас що є особисті домашні лаборанти? Що за маячня сивої кобили”.

Слідство.Інфо стежить за кожним тестом на коронавірус, закупленим державою.

Станом на 23-те березня вони налічили 6 988 штук та створили мапу для киян, де видно, які лікарні столиці купили тести на коронавірус і які можуть їх робити.


На карті дані станом на 20 березня

Читайте також:

Три українські компанії розробили тест-системи для виявлення коронавірусу




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *