<

«Втекли в Польщу і ходять у вишиванках», – військовий комісар Іваничівського райвійськкомату розповів про «ухилянтів»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:06 | 28.09.2018 / Статті /
Перегляди
6
/ коментарів 6

Під час весняного призову громадян на строкову військову службу в Іваничівському районі із 609-ти чоловіків, які підлягали мобілізації, не з’явилися на комісію 445. Військовий комісар Іваничівського райвійськкомату Олександр Демчук розповів «БУГу» про «ухилянтів» і стереотипи, пов’язані з уникненням від строкової служби.

Він зазначив, що терміни служби в армії у 2018-му році відрізняються для призовників: півтора роки служитимуть ті, хто відправляються на службу відразу після школи, не маючи при цьому диплома про вищу освіту, а призовники з вищою освітою прослужать один рік.

До української армії можуть потрапити хлопці, яким виповнилося 20 років. Граничним віком для проходження служби у військових підрозділах країни є 27 років.

«Обов’язки сповіщення громадян згідно чинного законодавства виконують органи місцевого самоврядування. В сільських радах є військово-облікові спеціалісти, а якщо їх немає, то ці обов’язки покладаються на секретарів сільських рад. Якщо сільрада здійснює сповіщення, а дана особа не з’являється, тоді ми виїджаємо на місце, де вона проживає», – зауважує Олександр Демчук.

Натомість чоловіки все частіше міняють службу в армії на виїзд за кордон. Станом на 28-ме вересня в Іваничівському військкоматі всього підлягає виклику 611 осіб, а з’явилися лише 103.

«Приходять в основному люди, які знають, що вони в армію не підуть і мають право на відстрочку. Коли починаються призови на строкову службу, хлопці  відразу виїжджають за кордон, ухиляються від служби, проходження комісій, явки в комісаріат.

Ситуація серйозна, тим більше в прикордонних районах. Якщо згадати про мобілізацію: вражає, скільки чоловіків не пішли  в армію, втекли в Польщу і ходять у вишиванках. Адже патріотизм не заключається в тому, щоб на свято одягнути вишиту сорочку і взяти в руки прапорець.

«Ухилянти» не гребують нічим, навіть здоров’ям близьких. Був випадок, коли хлопець відпрошувався з медогляду, бо бабуся вдома втратила свідомість, мовляв, їй стало дуже погано. Після того він до нас більше не з’являвся», – пригадує комісар.

Олександр Демчук каже, що зараз у суспільстві поширений стереотип: якщо хлопець піде в армію, то його заберуть на схід воювати. Проте юнаки, що будуть призиватися до армії у 2018-му році, не допускатимуться на лінію фронту, – наголошує він. Відправляти призовників у зону проведення ООС суворо забороняється українською військовою доктриною, адже там сказано, що солдати-строковики не можуть допускатися до військових операцій як на батьківщині, так і за кордоном.

«Позиція у кожної людини різна. Ми ж підтримуємо державну політику і відповідаємо за укомплектування ЗСУ. Пора зрозуміти, що якщо не буде укомплектування, то у нас може повторитися така ж ситуація, як в Донецьку і Луганську. Хоча війна вже є і тут – психологічна, коли нас обливають брудом, принижують суспільство.

У нас є іваничівські хлопці, які самі йдуть на строкову службу. Були й такі, що хотіли в спецназ потрапити. А є люди на державній службі, а їхні діти ухиляються від мобілізації.

Адже любов до країни треба прив’язувати з дитинства. Натомість все частіше чути розмови, що молоді потрібно виїжджати в Польщу, отримувати освіту і там лишатися. Скажіть, а хто буде жити тут, хто буде цю землю оберігати, розбудовувати? Вважаю, що кожен має бути патріотом, а життя треба прожити так, щоб потім не було соромно», – зазначив Олександр Демчук.

Інтернет-видання «БУГ»




коментарів: 6
  1. тут будуть жити амери після того як вибухне Йелоунстоун… для того територію і звільнюють

  2. Вирішити питання з призовом дуже легко.
    ЗП солдата срочника повинна становити приблизно 15-17 тисяч.
    і він повиннен займатися, тренуватися а не уборками територій.

  3. Цікаво чи своїх дітей Демчук відправе на срочку ? Чи може родичі його підуть ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *