<

Вступна кампанія-2021: що треба знати абітурієнтам

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:29 | 3.05.2021 / Статті / , /
Перегляди
127
/ Коментарі відсутні

Випускників шкіл 2021 року звільнили від проходження Державної підсумкової атестації (ДПА). Не обов’язковою буде і здача ЗНО – зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься тільки для тих випускників, які бажають вступити до ВНЗ.

Детальніше про нові правила для випускників та особливості вступної кампанії поточного року – в матеріалі Апострофа.

Що змінилося

13 квітня Верховна Рада звільнила учнів 11 класів від проходження обов’язкової Державної підсумкової атестації в 2021 році. Закон вже підписаний президентом Володимиром Зеленським та вступив в силу 28 квітня.

Як відомо, підсумкову атестацію в Україні проходять школярі 4-го, 9-го та 11-го класів. Ще в березні Міносвіти звільнило від ДПА учнів 4-х та 9-х класів, через пандемію коронавірусу та чергове зростання захворюваності серед українців. У документах про освіту буде зроблено запис про звільнення від проходження підсумкової атестації.

Для довідки: Державна підсумкова атестація – це оцінка результатів навчання учнів за ключовими предметами в школі: українська мова та література, математика, історія України або іноземна мова і ще один предмет на вибір абітурієнта. Проходження ДПА обов’язкове для всіх, хто хоче отримати атестат про повну загальну середню освіту.

З 2015 року для випускників старших класів ДПА об’єднали зі здачею ЗНО, але щоб здати підсумкову атестацію, не обов’язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів.

За рішенням Верховної Ради, в поточному році випускники 11-х класів також зможуть отримати атестат про здобуття повної загальної середньої освіти за підсумками річного оцінювання, якщо оцінка буде влаштовувати школяра. Якщо ж ні, то він зможе за власним бажанням здати ДПА в своєму навчальному закладі або здавати ДПА в формі ЗНО. При цьому випускник може не писати зовнішнє незалежне тестування, але тільки в тому випадку, якщо він не збирається вступати до вишу.

А для тих, хто хоче стати студентом, здача ЗНО залишилася обов’язковою.

Звичайно, і Міносвіти, і народні депутати аргументували таке рішення тим, що в умовах пандемії необхідно максимально вберегти учнів. А скасування ДПА допоможе скоротити кількість тих, хто проходить тестування. Однак так думають не всі. Наприклад, народний депутат від фракції “Голос” і секретар комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Наталя Піпа вважає, що торішня здача ЗНО не вплинула на зростання захворюваності, а от у дітей не буде мотивації вчитися.

“В минулому році проведення ЗНО не призвело до зростання кількості хворих на коронавірус. А ось скасування ДПА – якраз дуже вплине на знання та мотивацію учнів до навчання, а вчителів до роботи. Потрібно не ДПА скасовувати, а зосередитися на безпечному проведенні іспитів: контролювати кількість учнів в приміщеннях, відстань між ними, провітрювати приміщення, використовувати маски та антисептики”, – написала нардеп на своїй сторінці в Facebook після голосування.

Як буде проходити ЗНО-2021

За наказом Міносвіти, всі зареєстровані учасники ЗНО (реєстрація проходила з 1 лютого до 5 березня 2021 року), до 30 квітня можуть отримати зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, на яких буде вказано час і місце проведення тестування.

ЗНО розпочнеться 21 травня з тестування з хімії, а далі за графіком:

  • 24 травня – тестування з іспанської, німецької, французької мов;
  • 25 травня – з англійської мови;
  • 28 травня – з математики;
  • 1 червня – з української мови, української мови та літератури;
  • 4 червня – з історії України;
  • 7 червня – з фізики;
  • 10 червня – з біології;
  • 15 червня – з географії.

Результати повинні бути опубліковані на інформаційних сторінках учасників тестування до 30 червня, а саме:

  • до 4 червня – по хімії;
  • до 18 червня – з іноземних мов;
  • до 22 червня – математика;
  • до 25 червня – українська мова, українська мова та література, історія України, біологія;
  • до 30 червня – по географії.

Вступна кампанія-2021

Після отримання результатів тестів, вже з 1 липня абітурієнти зможуть створити електронний кабінет і завантажити туди документи – сертифікат ЗНО та український атестат про повну загальну середню освіту. Подавати документи для вступу можна буде з 14 до 23 липня. Але абітурієнти, яким для вступу потрібно скласти вступні іспити, пройти співбесіду або здати творчі конкурси, документи варто подати до 16 липня.

До речі, в цьому році для вступу до ВНЗ прийматимуть сертифікати ЗНО за 2018, 2019, 2020 і 2021 роки. Абітурієнти самі зможуть вибрати якого року сертифікат і з якого предмета подавати.

Вступні екзамени та творчі конкурси для “бюджетників” проводяться з 1 по 13 липня включно, для “контрактників” – з 14 по 23 липня. Співбесіди в університетах проводяться з 17 по 19 липня, їх результати мають оприлюднити до 20 липня.

Формування рейтингових списків абітурієнтів, які вступають на основі ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів має відбутися до 28 липня. Абітурієнти повинні подати оригінали документів до обраного вузу до вечора 2 серпня, а зарахування на навчання проводиться не пізніше 9 серпня для “бюджетників” та не пізніше 30 вересня для “контрактників”, а також тих, хто вступає за рахунок цільових пільгових державних кредитів.

Правила вступу до ВНЗ для абітурієнтів з Криму і ОРДЛО

Для абітурієнтів з Криму, тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, а також територій на лінії зіткнення діють особливі пільги, так звана квота-2, по якій випускники можуть не проходити ЗНО, але зобов’язані скласти три іспити:

  • українська мова;
  • історія України;
  • предмет за вибором (відповідно до спеціальності).

Скласти їх можна в одному з навчальних закладів, де працюють освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна”. В Україні їх 195, повний список можна знайти тут.

При зверненні центр відправляє абітурієнту запрошення, яке знадобиться для перетину КПВВ. Далі необхідно приїхати на підконтрольну Україні територію та особисто подати заяву на вступ, а також заповнити відповідні документи в освітньому центрі. Важливо, що при вступі за цією системою абітурієнт може подати документи тільки в один університет на одну спеціальність.

Свою роботу освітні центри почнуть 7 червня і працюватимуть до 24 вересня. А списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів повинні опублікувати не пізніше 20 липня.

Світлана Гудкова




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *