<

Все для людей, Або субсидії на Волині по-новому

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:45 | 23.10.2014 / Статті / , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні
556202461533c16857a46ed5bfb7c21c_XL

Із 1 жовтня 2014 року набрала чинності постанова «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального господарства». Зокрема, постанова змінила норми споживання послуг. Про те, яким чином це вплине на пересічних мешканців, які користуються субсидіями, та про порядок отримання субсидій кореспонденту інтернет-видання «БУГ» розповіла заступник начальника управління  праці та соціального захисту населення Нововолинська Майя Бойкова.

«Право на отримання субсидії може мати кожне домогосподарство, але це розрахункова сума і в кожного вона індивідуальна. Все залежить від складу сім’ї, від доходу, від нарахувань. Звернутися за нарахуванням можуть усі громадяни крім громадян працездатного віку, які не працюють. Якщо ви не працюєте, то субсидія бути надана не може, бо для її розрахунку необхідно надати довідку про доходи, або їх відсутність (у випадку студентів)», – розповідає Майя Бойкова. Не мають права на нарахування субсидії лише особи працездатного віку, які не працюють і не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні.

Порядок оформлення субсидії

Людина, на яку відкриті особові рахунки, має з’явитися особисто, та мати при собі паспорт та ідентифікаційний код. У випадку, коли субсидію оформляє житель приватизованого будинку, то він має мати також будинкову книгу для перевірки прописки. Подаючи заяву на оформлення субсидії, обов’язковою умовою є надання довідок про доходи усіх працездатних членів сім’ї за останні півроку.

«Якщо людина непрацездатна, довідку про доходи управління бере саме, необхідно лише пред’явити номер пенсійного посвідчення. Якщо в сім’ї є студенти, то необхідно пред’явити довідку про отримання стипендії, навіть якщо студент на контрактній формі навчання – про їх відсутність», – повідомила Майя Бойкова.

Де отримати довідку про доходи

За довідкою про доходи потрібно звернутися із заявою до керівника підприємства, де ви працюєте. У заяві вкажіть, за який період потрібна довідка про доходи і з якою метою. В довідці про доходи в обов’язково вказується:

  • назва підприємства, де ви працюєте;
  • прізвище, ім’я, по батькові та підпис директора та головного бухгалтера підприємства; ваше повне ім’я;
  • ваш ідентифікаційний код;
  • ваша посада;
  • дата прийому на роботу;
  • розмір нарахування доходів з урахуванням всіх утримань за 6 місяців.

Для отримання довідки про доходи студента необхідно звернутися у бухгалтерію вузу, де він навчається.
Будинкова книга є єдиним документом, відповідно до якого можна отримати довідку про склад осіб, які зареєстровані в приміщенні, або зберігають право на користування  житловим приміщенням. Без будинкової книги буде важко провести будь-які дії правовстановлюючого характеру (реєстрація будь-кого в житловому приміщенні).
Будинкові книги оформляються при реєстрації в житлових приміщеннях, що знаходяться у громадян у власності, та зберігаються вони або в ЖЕК/ТВЖ (у багатоквартирних будинках), або на руках у власників приватних будинків.

Довідки про доходи за останніх півроку усіх членів родини  необхідні  для  обрахунку обов’язкового відсотка сплати від домогосподарства.

Як розрахувати розмір обов’язкового платежу та розмір субсидії

Відсоток обов’язкового платежу вираховується за формулою:

% обов’язкововго платежу = Середньомісячний дохід на одну особу(за 6 місяців)/ прожитковий мінімум на 1 особу (у 2014-1176грн) /базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії * базову норму плати за ЖКП (15%)

Звідси визначають розмір обов’язкового платежу:

Розмір обов’язкового платежу = середньомісячний сукупний дохід сім’ї за 6 місяців* обов’язковий відсоток платежу

Розмір субсидії = розмір плати за житлово-комунальні послуги – розмір обов’язкового платежу

Наприклад:

Розрахуємо субсидію для сім’ї з двох осіб, які мають середньомісячний сукупний дохід 2785 гривень на місяць

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї – 2785

Чисельність осіб у сім’ї – 2

Середньомісячний сукупний дохід на одну особу – 1392, 5

Розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми – 389 грн

% обов’язкового платежу =1392,5 грн/ 1176грн /2*15% =8, 88%

Розмір обов’язкового платежу = 2785 грн.*8,88% / 100% = 247,3 грн.

Розмір субсидії = 389 грн – 247,3 грн =141,7 грн

Як записатися на прийом з оформлення субсидії?

«Оформлення у нас за талонною системою. Можна записатися на прийом навіть телефоном. Вам призначають певний день, годину. Ви приходите, пишете заяву, подаєте необхідні документи – оскільки не надаєте довідку про склад сім’ї, то приносите будинкову книгу»,- повідомила Майя Бойкова.

Після надання заяви на нарахування субсидії її обробляють, і після десяти днів стає відомий результат.

– Які переваги має нова постанова?

– Тепер субсидію нараховують на того, на кого відкриті особові рахунки. Раніше це було суттєво: мав звертатися лише власник, або у випадку неприватизованого життя наймач, то зараз без різниці – квартира може бути у власності однієї людини, а субсидія бути оформлена на іншу. До того ж, не треба приносити ні довідки про склад сім’ї, ні інших – все в електронному вигляді надають комунальні організації»,- коментує Майя Бойкова

Обсяг субсидії винесений в окремій графі у рахунку за комунальні послуги. Управління надає повідомлення про призначення субсидії,  у якому вказаний відсоток платежу. Якщо раніше (до 1 жовтня) обсяг субсидії становив 10% для пенсіонерів, або сімей, де є інвалід 1-шої групи,  і 15% для інших, то зараз такий відсоток нараховується індивідуально, залежно від сумарного обсягу доходів.

«Оформлення відбувається на опалювальний або неопалювальний сезон. На неопалювальний субсидію нараховують лише для людей з дуже низьким рівнем доходу», – розповідає Майя Бойкова.

– Як ви вважаєте, зміни які принесла з собою постанова, корисні для споживачів, чи лише вдарять по їх кишені?

– Зміни – набагато вигідніші для людей, бо збільшилися нормативи площі, на яку нараховується субсидія. Збільшилися норми на електроенергію, а на природний газ зменшується. Норми змінили після детального аналізу, оскільки зараз більшість котлів економніші, порівняно з тими, які використовували в 90-х роках, коли були встановлені попередні нормативи. До того ж, люди більше стали використовувати зовнішнє утеплення. Люди не використовують старих норм. Особливо помітно зменшилася норма для автономного опалення. Наприклад, котли, які стоять у 3-кімнатній квартирі, використовують 200-300 кубів газу, а норми значно більші. Тому тепер їх зменшили.

Також тепер після закінчення опалювального сезону не будуть проводити перерахунку фактичних обсягів споживання. До 1 жовтня цього року після закінчення сезону, кожне господарство, яке отримувало субсидію, зобов’язане було подати в управління працевлаштування та соціальної підтримки дані про кількість використаних ресурсів (газ, вода, електроенергія). Тепер такої вимоги немає, субсидія нараховується за середнім розрахунком фактичних норм. Якщо людина використала менше ресурсу, ніж передбачає середній розрахунок, то залишок коштів перераховують на наступний сезон.

Зараз (у неопалювальний сезон) субсидію в Нововолинську отримують близько 300 сімей, під час опалювального сезону очікують підвищення цього показника до 2000 домогосподарств.

Чи користуються мешканці Нововолинська субсидіями та чи обізнані щодо порядку отримання субсидій, дивіться у відео.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *