<

Волинянин – перший в Україні студент з синдромом Дауна

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:17 | 1.10.2014 / Статті / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні
top-photo (1)

19-річний Богдан Кравчук із Луцька став першим українцем із синдромом Дауна, який вступив у вищий навчальний заклад.

Мати Богдана Євгенія Кравчук розповідає: попри хворобу, син швидко навчився читати та писати, – пише PRESSЦентр.

Досі таке вдавалося лише легендарному іспанцю Пабло Пінеді, який після завершення ВНЗ ще й став викладачем університету.

Те, що Богдан інвалід другої групи, спершу і не скажеш. Хлопець мало чим відрізняється від своїх ровесників. Багато читає, а вільний час проводить за комп’ютером – грає в ігри, або ж блукає просторами Інтернету. Однак, ще при народженні Богдану поставили страшний діагноз – синдром Дауна. Для батьків звістка стала шоком, однак від дитини вони не відмовились.

«Любов до книжок у Богданчика прокинулась із самого дитинства, – розповідає матір хлопця. – Тому замість звичних іграшок ми купували сину книжки – із великими картинками, які він дуже любив роздивлятись. Пізніше, завдяки нашому дідусю, у Богдана з’явилась любов до історії України. А все через те, що дід багато розповідав йому про перемоги та подвиги козаків і гетьманів. Відтак, історія стала улюбленою темою Богдана».

Історію Богдан вивчав спершу із дідом, який був у Луцьку знаним науковцем, а потім, коли навчився читати, і сам. Його першою прочитаною книгою стала «Енеїда» Котляревського.

Нині, у свої 19 Богдан знає напам’ять столиці майже всіх країн світу, пам’ятає всі визначні дати в історії України, а про козаків готовий говорити годинами.

Богдан, попри хворобу, у деяких історичних темах може дати фору багатьом студентам-історикам. Тому цієї весни, закінчивши школу, хлопець одразу вирішив вступати на історичний факультет Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Мати відмовляти сина не стала, адже вірила, що у нього все вийде.

«Раніше я навіть гідно не могла оцінити той багаж знань, який є в голові мого сина, – говорить Євгенія Кравчук. – Наприклад, коли ми гуляли Львовом, Богдан прочитав назву вулиці і він одразу почав розказувати біографію цієї людини. Тоді я не знала навіть, чи правильно він говорить, однак, прийшовши додому, я перевірили слова сина в Інтернеті у Вікіпедії. І була шокована, коли зрозуміла, що він усе говорить вірно. Тоді я повірила, що у Богдана щось може вийти».

Вірив у хлопця і його перший вчитель. За словами Святослава Форманюка, Богдан був старанним і цілеспрямованим учнем, все, що говорив вчитель, хлопець виконував – спершу з його допомогою, а потім і сам. Педагог вірить, що Богдан зможе успішно завершити навчання у ВНЗ.

Однак, мрії Богдана могли і не збутись. Через бюрократичні колізії хлопцю до останнього відмовлялись видати довідку про профпридатність, а без неї на навчання не беруть. Отримати необхідний документ парубку допомогла журналістка однією з луцьких газет Олеся Бондарук, яка раніше була шкільною вчителькою Богдана з історії. За словами жінки, медики не знали як людині із синдром Дауна видати дозвіл на навчання у ВНЗ, адже досі в Україні таких випадків не було.

«Для України це унікальний випадок. Досі вступити до вищого навчального закладу із синдромом Дауна у світі вдавалося лише іспанцю Паблу Пінеді, який згодом став викладачем університету. А наші медики ще донедавна користувалися інструкцією 1979 року, яка говорить, що люди з такою групою інвалідності отримати довідку про профпридатність не можуть. Але нам пішли назустріч. Лікарі переглянули всі нормативні документи і знайшли постанову Кабінету міністрів України від 2006 року, яка вказує, що діти із діагнозом синдром Дауна мають право отримати вищу освіту. Таким чином, у Богдана з’явився висновок про профпридатність і він може здобувати освіту історика», – зазначила Олеся Бондарук.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *