<

Великий Герб: показали альтернативи переможця, мережею ширяться пародії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:21 | 20.11.2020 / Статті / /
Перегляди
56
/ 1 коментар

В Україні 18-го листопада обрали переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Зі 112 робіт найбільше схвалення журі викликав проєкт Олексія Кохана. Переможця зустріла критика в соцмережах.

Конкурс тривав місяць

Найкращу роботу визначали фахівці з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства. На чолі журі був автор Малого герба Андрій Гречило. Про це написав у телеграмі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, – передає Канал 24.

“Ескіз-переможець містить обов’язкові елементи для великого Державного Герба, зокрема: герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб”,– зазначив Ткаченко.

Проєкт закону передадуть Верховній Раді

Тепер у Мінкульту займуться підготовкою проєкту Закону “Про державні символи”. Документ передадуть на розгляд парламенту. Якщо нардепи проголосують за – ескіз офіційно затвердять, як великий Державний Герб.

Конкурс на найкращий великий Державний Герб оголосили 1-го жовтня і тривав він до 1-го листопада.
За найкращі проєкти ескізів обіцяли премії:
– перша премія – 100 тисяч гривень;
– друга премія – 50 тисяч гривень;
– третя премія – 30 тисяч гривень.

Було багато крадених малюнків, – Гречило

За словами голови журі, всього на конкурс подали 125 робіт, але 13 з них прийшли вже після завершення терміну прийому робіт. Тому до розгляду прийняли 112 –  серед них понад 100 виявилися дитячими або такими, які містили плагіат.

“Були просто крадені малюнки різних персонажів – козака, лева чи ще якісь елементи з чужих проєктів. Це для мене було дивиною. Дивно, що люди аж настільки зневажливо поставилися до авторського права”, – наголосив він.

Малий герб залишиться основним символом

Гречило також пояснив, що більшість держав світу використовують лише один герб. Якщо ж їх більше, використання великого герба чітко регламентується. Переважно його використовують вищі органи державної влади – залежно від чинного законодавства країни.

Тож фактично малий герб залишиться у будь-якому випадку основним символом, який вживається скрізь. Той, який в Україні пропонують затвердити як великий, має обмежену функцію. Однозначно його мав би використовувати президент на своїх стандартах, додав він.

Автор має допрацювати певні елементи

Експерт зазначив, що робота, яка виграла конкурс, виявилася найбільш грамотно зробленою – як геральдично, так і художньо. Там присутні окремі мотиви, які свого часу пропонував ще Микола Батинський, але вони подані у авторській інтерпретації.

Довідка. Ескіз-переможець конкурсу є проєктом Олексія Кохана. Він також є співавтором Малого українського герба. Автора відзначать премією у 100 тисяч гривень.

Ескізи Дубілета

Бізнесмен і колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет показав ескізи Великого герба України, які подавала на конкурс його група.

“Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз Великого герба України. Я входжу в групу, яка зайняла в цьому конкурсі третє місце. Друге місце присуджено не було. Над створенням нашого варіанту працювало 12 осіб, включаючи Івана Турецького, одного з творців тризуба. Іван – відомий геральдист і художник зі Львова.

…Ми знайшли, як мені здається, дуже оригінальний прийом. У наших ескізах ми зашифрували в зображенні код 0101010101000001, що в перекладі з бінарного коду означає UA, тобто Україна. Це символізує сучасність України, прихильність до цифрового розвитку, IT-індустрію (у всіх проєктах на гербі представлена лише аграрна індустрія)”, – написав Дубілет.

Цей шифр не видно, якщо цього не знати. Але це був би дуже оригінальний хід, про який написала б уся світова преса. 

Також один із варіантів містив дівчину з книгою і гілкою оливи. Книга символізує знання, олива – мир. І, в цілому, цей образ доповнював би козака з рушницею (який, є обов’язковим елементом за Конституцією).

“Крім того, одним із варіантів нашої групи був герб, виконаний у дуже сучасному стилі, з серйозним відступом від канонів геральдики. Він виглядає круто, сучасно, і, до речі, відповідав умовам конкурсу. Хоча ми, звісно, не сумнівалися, що комісія його забракує”, – йдеться у дописі.

Меми у соцмережах

Дехто пише про проєкт Великого Герба, що так виглядає “сором”, дорікаючи за відсутність ідеї: “зроблено по принципу солянки – охопити все”. Дехто вважає, що автори “просто на 200 рочків спізнились”. А дехто кепкує, що “внизу іще треба затонулу російську ескадру в Севастопольській бухті намалювать, бо чогось не вистачає”, – передає УП.

“Укрпошта” оновила “аватарку”, дотепно реагуючи на образ майбутнього Великого Герба – зображення з поштовим голубом презентувало підприємство у фейсбук. 

А Георгій Сагітов взагалі виклав пародію на Герб за мотивами сучасних реалій.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *