<

В найближчі місяці у волинських громадах спостерігатиметься сплеск адвокаційних проєктів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:32 | 18.02.2022 / Статті / , /
Перегляди
108
/ Коментарі відсутні

П’ять територіальних громад (ТГ) + п’ять команд активістів + кошти для реалізації п’ятьох суспільно корисних ідей = позитивні зміни. Ось така цікава математика чекає на Волинь протягом трьох найближчих місяців. Адже завдяки конкурсу адвокаційних проєктів Національного фонду на підтримку демократії (NED) та Волинського Інституту Права було підтримано ініціативи, що спрямовані на вирішення актуальних місцевих проблем.

Яка їх тематика? Хто реалізовує? Яких позитивних змін вдасться досягнути? Про все це читайте далі.

Підвищення ефективності використання інструментів електронної демократії

З 2018 року у Володимирі діє громадський бюджет, що дає можливість активним мешканцям реалізовувати корисні ідеї на практиці. За цей час на конкурс було подано 95 проєктів, а всього реалізовано 25 на суму 3 мільйони 420 тисяч 282 гривнів. Ще шість, загальна вартість реалізації яких 2 мільйони 92 тисяч гривень, буде втілено в 2022 році. Не зважаючи на очевидні переваги, спостерігається тенденція до зменшення кількості поданих проєктів та відданих голосів.

Зрозуміти в чому справа та з’ясувати шляхи вирішення – ось такі основні завдання цього проєкту визначила для себе ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя». Для цього вони передбачили детальне вивчення питання, обговорення у форматі спеціально створеної робочої групи, внесення змін до діючого Положення про бюджет участі, тренінги для владних посадовців та активних мешканців громади.

Безпечна громада – спільний інтерес

Торчинська громада об’єднала 24 населених пункти, мешканці яких прагнуть позитивних змін. Але, як і в інших ТГ тут трапляються почвари, які не дружать із законом. До прикладу, центральна площа Торчина – місце, де люблять проводити вільний час чимало його жителів та приїжджих. Але трапляються непоодинокі випадки, коли вчиняються бійки, крадіжки, нищення комунального майна. На жаль, подібні ситуації трапляються й в інших мікрорайонах селища та в цілому у селах громади.

Покращити безпеку у цій ТГ вирішила команда громадської організації «МолоДіжка» і Торчинської селищної ради. Для цього із залученням відповідних посадовців, правоохоронців, депутатів та активістів планується розробити Програму безпеки у Торчинській громаді. Звісно це не забезпечить райський спокій, але точно зробить дії в цьому напрямку більш системними. Також проєкт передбачає організацію тематичних тренінгів та встановлення двох камер відеоспостереження.

Творити ідеї ЛЕГКО

У Ківерцівській громаді є багато активної молоді, яка готова втілювати свої креативні, цікаві та суспільнокорисні ідеї на практиці. Водночас, для цього звісно ж потрібні кошти. Нині у цій ТГ відсутні будь-які конкурси для підтримки ініціатив молоді, немає бюджету участі чи конкурсу ініціатив. У минулих роках місцева молодіжна рада успішно внесла у цільову програму графу, щодо проведення конкурсу молодіжних ініціатив та почала розробку відповідного положення.

Завершити напрацювання усіх потрібних документів для організації конкурсу молодіжних ініціатив та зробити все можливе, щоб він запрацював – таке завдання ставить перед собою громадська організація «Школа безпеки та виживання дітей «Тивер». Також їх проєкт передбачає створення паспорту молоді (документу, в якому буде зазначено різні тематичні кількісні показники, основні потреби і проблеми молоді громади), навчальні заходи, щоб покращити лідерські якості молоді та їх навички з проєктного менеджменту.

Молодь & влада – сильна громада!

332 – це кількість учнів 8-10 класів, що мешкають у Вишнівській громаді. Крім навчання та сімейних справ у них є звісно вільний час. Як зробити так, щоб вони проводили його змістовно та цікаво? Адже все це має значний вплив на їх розвиток. Відповідь на це питання можуть дати освітяни та представники влади, але найкраще ще й знати позицію молоді та залучити їх до організації суспільнокорисних, освітніх і розважальних заходів.

Саме з цієї метою вирішено створити молодіжну раду у Вишнівській громаді, що об’єднає найактивніших представників різних населених пунктів цієї ТГ. В цілому у проєкті, запропонований громадською організацією «Велика ідея», плануються не лише напрацювання усіх необхідних документів для ефективної роботи молодіжної ради, а й організація тематичного навчання.

Створення молодіжної ради в Колківській громаді

Аналогічна потреба активнішого представлення молоді в житті громади існує й у Колківській ТГ. Як і у Вишневі тут вирішили піти шляхом створення молодіжної ради. Адже українська практика показує, що це досить дієвий спосіб не лише почути молодь, але мотивувати її до практичних дій.

Щоб вся ця справа успішно стартувала, команда громадської організація «Вікторія» подала відповідний проєкт на вже згаданий конкурс і отримала підтримку. Тому найближчим часом на Колківську громаду чекає створення робочої групи, яка напрацьовуватиме потрібні документи; цікаві тренінги; молодіжний день у раді та чимало інших заходів. Для більш ефективнішої роботи до реалізації задуманого будуть залучати авторитетних спеціалістів з інших громад.

Ну і на завершення цієї публікації, повернемося до початку. Пам’ятаєте формулу – п’ять територіальних громад + п’ять команд активістів + кошти для реалізації п’ятьох суспільно корисних ідей = позитивні зміни? Так от, все це не буде працювати без участі мешканців у реалізації вищезгаданих проектів. Тому, якщо ви живете у Володимир-Волинській, Ківрецівській, Торчинській, Вишнівській або у Колківській ТГ, то стежте за відповідною інформацією у соціальних мережах (у матеріалі є гіперпосилання на сторінки кожної з організацій) та долучайтеся до заходів заради кращого життя вашої громади.

Довідково: Проєкти підтримано в рамках ініціативи «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *