<

У Генштабі розповіли, як планували звільняти Донбас

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:40 | 13.08.2015 / Статті /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Військові також оприлюднили доповідь про ситуацію навколо Іловайська рік тому.

Донбас планувалося звільнити у вересні минулого року, якби не вторгнення Росії. Про це заявив радник начальника Генштабу ЗСУ Руслан Кавацюк, – пише Корреспондент.

“На початок серпня минулого року сили АТО звільнили близько 60% територій під час проведення АТО. Згідно з оперативними планами по АТО, було планування того, що повне звільнення території України від російських терористів буде протягом місяця – приблизно до середини вересня, максимально”, – заявив Кавацюк.

Він розповів, що в той час війська, що зайняли оборону на Бахмутській трасі, не мали підстраховки від Луганська до Харкова та Києва.

“Тоді утворився ряд істотних ризиків, про частину з них багато говорять, про частину з них взагалі не говорять. Ключовий загрозою було створення оточення угруповань наших військ в районі на південь від Луганська, і внаслідок дуже жорстких боїв це угрупування змогла відійти на північ від Луганська до Бахмутської траси, зайняти позиції і захищати решту території. Зараз ми можемо сказати, що насправді в той час від Луганська до Харкова та від Харкова до Києва, не було військ, які були здатні підстрахувати, якби тоді не вдалося нашому угрупованню вийти з оточення і зайняти оборону в районі Бахмутки”, – заявив Кавацюк.

Зокрема, у звіті Генштабу говориться, що ті підрозділи АТО, які діяли на інших ділянках (не брали участь у Іловайскій операції), завдали вогневе ураження противнику і зупинили його просування. Це дозволило стабілізувати обстановку на рубежі Маріуполь – Оленівка – Докучаєвськ і не допустити оточення Маріуполя.

За його словами, резерви українських військ, які були створені в той час, були задіяні на інших найбільш загрозливих напрямках, а саме: в секторі “С” в районі м. Дебальцеве і в секторі “А” в районі с. Бахмутівка біля Луганська.

Як кажуть у Генштабі, на початок вересня у зв’язку з вторгненням підрозділів ЗС РФ, певні завдання в повному обсязі виконати не вдалося. У той же час стратегічні позиції залишилися під контролем сил АТО. Бої під Іловайськом, утримання Бахмутської траси біля Луганська, рейд на схід від Маріуполя і на інших напрямках зірвали ворожі плани широкого прориву і взяття під контроль багатьох стратегічних об’єктів.

Кавацюк також заявив, що від Маріуполя до Одеси не було суттєвих сил і засобів для того, щоб зупинити можливий подальший наступ російської армії в разі прориву тилу.

“Все угруповання військ, яке там знаходилося, так само був дуже істотний ризик. 4 угрупування російських військ, які вийшли на Південь, фактично був ризик оточення Маріуполя і це було також дуже істотним ризиком, оскільки від Маріуполя до Одеси не було суттєвих сил і засобів для того, щоб зупинити подальший наступ, якби був прорваний той тил, то напрямок оборони”, – заявив Кавацюк.

За словами глави Генштабу Віктора Муженка, підтверджені дані про появу російських регулярних військ під Іловайськом з’явилися 25-26 серпня.

У документі Генштабу ЗСУ “Аналіз ведення антитерористичної операції і наслідків вторгнення Російської Федерації в Україну в серпні-вересні 2014 року” говориться, що сили АТО втратили чисельну перевагу в серпні 2014 через вторгнення 4 тисяч російських військових.

Також повідомляється, що деблокування Іловайська планувалося здійснити 1-2 вересня за допомогою близько двох тисяч військових.

“Для деблокування Іловайська був підготовлений резерв зі складу 79-й і 95-ї аеромобільної бригади ЗСУ чисельністю до 2 тисяч осіб. Операція планувалася на 1-2 вересня 2014 року. Але в результаті потужного вогневого впливу з боку противника на добровольчі підрозділи під Іловайськом, на тактичному рівні було прийнято рішення про виведення українських підрозділів раніше запланованого терміну під гарантії російських військових – 29 серпня 2015 року”, – йдеться в документі.

Там підкреслюється, що ЗС РФ порушили досягнуті домовленості і “фактично здійснили розстріл українських підрозділів, які виходили встановленими коридорами”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *