<

Субсидії: що отримуємо у підсумку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:22 | 21.12.2015 / Статті /
Перегляди
8
/ коментарі 3

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прозвітував, що цього року «5 мільйонів українських сімей, а це майже 15 мільйонів українських громадян, звернулися і отримали субсидії від держави».

В поточному році уряд виділив 24,5 мільярда на субсидії для громадян, а в наступному цю суму планують збільшити до 38 мільярдів гривень, – повідомляє ОПОРА.

В поточному році уряд виділив 24,5 мільярда на субсидії для громадян, а в наступному цю суму планують збільшити до 38 мільярдів гривень.

Громадянська мережа ОПОРА поцікавилася у жителів міст Київ, Рівне, Кривий Ріг, Тернопіль, Херсон, з якими проблемами вони стикалися під час оформлення субсидій, аби проаналізувати перспективи такого механізму державного соціального захисту.

«Основною перепоною в оформленні субсидії були довжелезні черги, не дивлячись не те, що кожен має свій чітко визначений час. Багато людей приходять на прийом з пустими бланками та заповнюють їх зі спеціалістами, чим займають забагато часу інших. Претензій до співробітників управління не маю, адже все пояснили, допомогли, де було незрозуміло. Сума призначеної субсидії в мене аж 2,5 тисячі гривень. Тобто я б сам мав сплатити близько трьох тисяч за тепло, при тому, що пенсія в мене ледь склала тисячу гривень. Це важко собі уявити. Хвилює питання, як ми будемо платити по рахунках і окрім цього ще щось купувати без субсидії», –Олександр Євган, пенсіонер, Чернігів.

«Стосовно оформлення субсидії. Сам порядок я не вважаю складним та довготривалим. Все в рамках нашого бюрократичного суспільства. Проте розмір отриманої субсидії швидше здивував та розсмішив. Лише 5-10 гривень «скинуто» від кожного рахунку. Тільки одною фразою можна охарактеризувати субсидіювання в нашій країні: «І сміх і гріх». На цьому бажаю нашому уряду всього найкращого. Насмішили», – Анна Рейваховська, співробітник університету в Чернігові.

Пані Олена, вчителька з Херсону, ділиться враженнями: «Ми подали заяву на субсидію 10 жовтня. Чи є результат – дізнаємося тільки у середині грудня. Дуже довгий процес, якщо ще брати до уваги етап збору документів – тим більше. В нашій родині двоє працюючих дорослих та двоє дітей. За доходами ми маємо отримати знижку, але чи буде вона великою?»

«Ви навіть не повірите! Заради отримання субсидії мені довелося вийти заміж! За чоловіка, з яким я прожила без штампу більше 15 років! Чи було б нам це потрібно в іншому разі – не впевнена. Річ в тому, що я вже довгий час проживаю у будинку чоловіка. Ми хотіли отримати субсидію саме на це житло. І спочатку для цього я на його жилплощі зареєструвалась. Але цього виявилось замало, бо ми один одному не родичі. Мені здається, що такі вимоги при прийомі документів не дуже правильні та не дуже законні… Але ніж доказувати своє, було легше розписатись. Тому привітайте мене! 6 листопада я одружилась, а 10-го ми вже подали документи на субсидію», –Тетяна Петрівна, пенсіонерка, Херсон.

«При оформленні субсидії не було ніяких труднощів. Декларацію про доходи і заяву я заповнив вдома. Коли звернувся до спеціалістів, ті чітко пояснили, що потрібно дописати і в який кабінет здати. Єдиною незручністю було те, що приймають документи на субсидію в робочі дні, чітко з 10:00 до 16:30, а це не на руку тим, хто працює. Через 10 днів я отримав повідомлення про призначення субсидії. Я задоволений перерахунком, адже сплачую ту ж суму, що і до підняття тарифів», – Любомир  Теребецький, працівник Тернопільміськтеплокомуненерго, Тернопіль.

«Цього року субсидію ми вирішили оформити вперше. Власником квартири, у якій ми живемо, є свекруха, яка проживає за кордоном. Оскільки я завжди оплачую комунальні послуги, то рахунки вирішили переписати на мене. Для того, щоб була підстава переписувати рахунки на мене, свекрусі сказали виписатися з квартири, що вона й зробила. Процедури у паспортному столі були дуже непростими та затяжними. Потім ми взялися за другий етап: для того, щоб рахунки переписали на мене, потрібно було пройти усі комунальні установи нам вдвох (мені і свекрусі), всюди написати заяви про цей намір. При собі необхідно було мати документи – паспорт та ідентифікаційний код. Найважче було з ПАТ «Тернопільміськгаз» – туди ми ходили не менше трьох разів. Пройшовши всі процедури із заміни власника рахунків, я пішла здавати документи на субсидію. Почавши заповняти заяву, зрозуміла, що мені видали бланк старого зразка, а не нового – дещо простішого. Я заповнила усі графи, жодних додаткових довідок у мене не вимагали. Мала при собі рахунок, який буквально того дня прийшов у скриньку – на ньому вже була правильна кількість зареєстрованих осіб (адже свекруха виписалася, і ще не по всіх службах змінили кількість прописаних осіб). Пані в соцбезі порадила про всяк випадок ще раз пройтися по службах і «нагадати» про зміни. Цього я вже не робила. Отже, документи на оформлення субсидій я подала ще в перші дні вересня. Але станом на сьогодні мене не проінформували, чи буде розглянута моя заява, чи отримаю я субсидії, і найголовніше – яку суму вони становитимуть у випадку нарахування», – Ольга Терещук, журналіст, Тернопіль.

«Єдиною перепоною при оформленні субсидії були довжелезні черги. Адже люди приходили з незаповненими бланками, працівники, напевно, самі не дуже компетентні у всіх питання, відправляли то по довідку про склад сім’ї, то по довідку про доходи. Відправляли з кабінету в кабінет… Оскільки я працюю, то оформлення документів в мене зайняло місяць часу, але перерахунок прийшов дуже швидко. Субсидією я задоволена, оскільки моя сім’я суттєво економить», – Тетяна Крашівська, вихователь, Тернопіль.

«Оформлення субсидії затягнулося на дуже довгий термін. Я подав документи ще на початку липня і лише у жовтні мені передзвонили з управління соцзахисту і вказали на невідповідність прописаних осіб та кількість людей, що за договором обслуговує Криворіжгаз та «Екоспецтранс». Я задав питання: «Чому так пізно повідомили?» Мені відповіли, що дані спочатку перевіряла податкова, тому така затримка. У листопаді я знову подав переоформлені документи. Вже втрачено три місяці права на пільги, а спеціаліст по субсидіям сказала, що відповідь отримаю не раніше кінця грудня. Чекаю», – Юрій Вітошкін, пенсіонер, Кривий Ріг.

«Влітку я отримала бланки для субсидії. Щоб не зробити помилок при їх заповненні, звернулась до працівників «Новаком» (єдина міська автоматизована система комунальних розрахунків). Звернувши увагу на мій вік, спеціаліст закладу люб’язно запропонувала заповнити мої документи особисто. Всі дані були внесені вірно, тому у відділі соцзахисту мене попередньо запевнили, що право на субсидію мені затвердять. Проте минає вже третій місяць з моменту подачі заявки, а результати перерахунків досі не надійшли. Незважаючи на будинковий тепловий лічильник, суми за комуналку приходять космічні, а я самотня літня жінка, тому державна допомога для мене буде дуже відчутною і я сподіваюсь її отримати», – Раїса  Моцна, пенсіонер, Кривий Ріг.

Зрештою, якщо особа звернулася протягом двох місяців з початку опалювального сезону, то і субсидію призначать від початку опалювального сезону незалежно від того, коли її розрахують. Тому громадянам немає чого переживати, а от центральній владі варто звернути увагу на готовність до нового сезону на місцях.

«Щодо монетизації – адже ніхто не вираховував реальну суму витрат пенсіонера на транспорт на місяць, скажімо. Чи ось інший приклад. Мені як пільговику доступні щомісяця 500 хвилин для міжміських розмов по домашньому телефону. Але ж я не користуюся цими хвилинами, і таке використання коштів є нецільовим. На мою думку, необхідний індивідуальний підхід до кожного субсидіанта, аби люди отримували пільги цільово, а кошти держави не пропадали», – зауважила пенсіонерка Марія Мотузко, Київ.

«У квітні 2015 року подала документи для оформлення субсидії. Проте документи загубились. Через 2 місяці, у червні, я звернулась повторно. Вдруге подала документи, але відповіді знову не отримала. У кінці серпня зателефонувала до гарячої лінії, щоб поскаржитись та розповісти про ситуацію, яка склалася. Під час телефонної розмови мені пообіцяли вирішити цю проблему та надати субсидію на компослуги, починаючи з травня цього року. У вересні отримала відповідь про нарахування субсидію. І загальна сума субсидії, до речі, включала субсидію з травня місяця», –Тетяна Оверченко, пенсіонерка, Рівне.

Якщо інформаційна кампанія щодо субсидій була розгорнута у великих масштабах, то на місцях управління соціального захисту населення виявилися не готовими до такого потоку звернень. З цією проблемою органи місцевої влади стикнулися ще у квітні 2015 року. Деякі міста до жовтня постаралися виправити ситуацію, натомість інші не звернули уваги на проблему та через підготовку до виборів просто саботували процес.

Зрештою, якщо особа звернулася протягом двох місяців з початку опалювального сезону, то і субсидію призначать від початку опалювального сезону незалежно від того, коли її розрахують. Тому громадянам немає чого переживати, а от центральній владі варто звернути увагу на готовність до нового сезону на місцях.

Як сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, наступного року на субсидії буде виділено 38 мільярдів гривень. То ж будемо сподіватися, що Уряд подбає не тільки про інформаційну, а й організаційну складову.




коментарів: 3
  1. МОЖЕ НЕ ТРЕБА ДУРИТИ НАРОД СУБСИДІЯМИ, БАГАТІ ВСЕРІВНО НЕ ПОСТРАЖДАЛИ,-ПІДНЯЛИ Б КРАЩЕ ЗАРПЛАТИ, І ПИТАННЯ ЗНЯЛОСЯ Б

  2. Доброго дня!У мене така проблема:в весесні 2015 року подала документи на субсидію,у листопаді,мені дозволили.В мене газопостачання немає,тільки світло.Прерахували,кожного місяця в квитанції за світло видно було ,що платить субсидія.А у травені 2016 року,мені прийшла квитанція за світло 6200 грн.Коли я звернулася в субсидію,мені сказали ,що зняли мене.На питання чому,відповіли,що в мене немає дозволу на користування електроопалення.В РЕМ я дізналася .що потрібно міняти лічильника на 3 фази,так як у мене 1,3 ,а це все кошти….,Виникає питання ,як дивилися “кваліфіковані”спеціалісти,коли давали мені субсидію.Чому не потребували з мене чи з Рему ,цю довідку тоді ще.Получається самі не знають,а на мені тепер висить борг у такій сумі.Що робити?Допоможіть!Дякую.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *