<

Смуга металева: виробництво і застосування*

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:50 | 16.03.2020 / Статті / /
Перегляди
88
/ Коментарі відсутні

Сталева смуга – це вид сталевого сортового прокату, який є суцільнометалевим, має плоску форму і мірна довжина якого у багато разів перевищує ширину. Смуга може бути використана для отримання інших видів прокатної продукції (наприклад, шляхом нанесення захисного покриття). Смуговий прокат буває як гарячо-, так і холоднокатані, і має відповідні відзнаки в фізико-хімічних і експлуатаційних характеристиках.

Виробництво металевої смуги

Смуга проводиться на прокатних станах і може мати ширину від 11 до 1050 мм, а товщина смуги починається від 4 мм. Найбільш затребуваний на ринку продукт шириною 20-100 мм і товщиною 4-10 мм.

Зокрема, під час гарячої прокатки можна отримати смугу товщиною до 12 мм. Виготовлення гарячекатаної (г / к) смуги включає такі технологічні етапи:

  • подача заготовки до нагрівальних печей;
  • нагрів;
  • подача по рольгангу на робочу кліть стану і прокатка в кілька проходів (цей термін використовується для позначення пропуску між валками);
  • правка на правильній машині;
  • охолодження в холодильниках;
  • порізка на мірні довжини.

При холодної прокатки сталь проходить довший шлях обробки, ніж при гарячої – піддається травленню в кислотних розчинах (для видалення раніше утворилася окалини) і лише потім передається на стан. На ньому метал без додаткового нагріву обробляють валками, які, розплющуючи заготовку, витягають її в довжину і зменшують товщину. Таким способом можна отримати пластичний, міцний, пружний матеріал.

Згідно зі стандартами, смуга сталева може проводитися зі сталі різних марок, це дозволяє варіювати властивості продукції. Г / к смуга активніше використовується в машинобудуванні, х / к добре придатна для гнуття, кування, з неї можна отримувати різноманітні вироби будівельного, оздоблювального та іншого призначення.

Класифікація смуги

По довжині смуга поділяється на продукцію мірної, немірної і кратної довжини. У свою чергу, диференціація по міцності виділяє класи «А» (підвищеної міцності) і «Б» (нормальної міцності).

Ще одна класифікація смуги – по серповидно (відхилення форми, що представляє собою вигин в горизонтальній площині); за цим критерієм смугу поділяють на 2 класи:

– серповидність продукції не більше 0,2% довжини;

– серповидність не більше 0,5% довжини.

Застосування сталевої штаби

Смуга – можливо, самий універсальний вид прокату, який може використовуватися для отримання подальших різновидів металопродукції, починаючи з гнутого профілю (куточок, швелер). Смуга – поширений матеріал для виготовлення металоконструкцій, декоративних архітектурних елементів (арок, колон), компонентів різних машин і устаткування (літаки, автомашини, верстати, енергетичні агрегати і ін.), Ріжучого інструменту.

Також з неї роблять компоненти меблів. Серед достоїнств смугового металу – висока стійкість до корозії (особливо у смуги з покриттям) і, відповідно, тривалий термін експлуатації.

В цілому металева смуга (і вироби з неї) використовується переважно в будівництві та машинобудуванні. Зокрема, смуговий прокат застосовується при зведенні монолітних конструкцій, створенні елементів будівель, його поперечний згинання дозволяє отримувати гнутий профіль (від куточків і до виробів зі складною формою перетину). А в машинобудуванні смуга використовується також і для корпусів побутової техніки (з подальшою оцинкуванням або фарбуванням).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *