Сіль – біла смерть: популярні міфи, в які ви досі можете вірити

08:38 | 29.06.2020 / Рубрика: Статті / 1 коментар

Фраза “сіль – біла смерть” схоже навічно вкорінилася у наш побут, ми все частіше бігаємо по торгових площах супермаркетів у пошуках більш-менш корисного продукту. А коли вона розсипається – завмираємо в очікуванні сварки. Чи справді сіль така страшна, як її описують – читайте далі.

За даними ВООЗ, українці споживають удвічі більше норми солі на день. І це при тому, що колись такий популярний дієтолог як Поль Брегг вважав, що без неї можна прожити. Про це йдеться у програмі “Обережно, міф!” на 24 каналі.

“Білу смерть” узагалі називав причиною ледь не усіх захворювань. У середині 70-х його книга “Чудо голодування” стала справжнім хітом радянського самвидаву. Паралельно із цим набирали популярності і безсолеві дієти. Навколо них уже десятиліття точаться суперечки. А соляні міфи досі залишаються незмінними.

Міф № 1. Людина може прожити без солі

Медична журналістка Дарка Озерна запевняє, що людина не може прожити без солі, адже це іони і Натрію, і Хлору, які має людина у великій кількості.

“Вони потрібні, щоб у нас утворювався шлунковий сік, щоб наші нейрони підтримували мембранний потенціал, тобто були або збудженими, або погаслими, як то кажуть. Натрій потрібен для роботи серця, так само, як і Калій, для усіх заряджених мембран нашого тіла”, – пояснила Дарка Озерна.

“Якщо ми говоримо про додану сіль, то в принципі, може, тому що дуже багато продуктів, які ми їмо, містять в собі сіль. Якщо говорити про норми для здорової людини, то це 15 грамів солі. 10 грамів ми отримуємо з м’яса, круп, овочів та з різних продуктів”, – зазначила експертка збалансованого харчування Лора Філіппова.

Як надлишок солі діє на організм?

Науковці університету в Бонні виявили, що надмірне споживання солі зменшує здатність організму боротися із бактеріями. Такий експеримент провели спочатку на мишах, а потім і на людях. У тих, хто споживали на 6 грамів більше від звичної добової норми солі, вже за тиждень специфічні імунні клітини знижували здатність поглинати та вбивати бактерії.

“У всьому має бути золота середина. Ви не повинні зловживати багато солі, бо є дуже багато ризиків і факторів, зокрема затримується рідина, порушується електролітний обмін. Просто потрібно солити мало”, – сказала Лора Філіппова.

Міф №2. Морська сіль корисніша за звичну кухонну

Експертка збалансованого харчування наголошує, що це неправда і жодної різниці між ними немає, це та ж сама формула.

“Це міф, тому що морська сіль містить насправді рештки багатьох інших мінералів. Вона начебто збагачена ними, але їхня кількість є абсолютно не суттєвою, щоб покрити будь-які потреби в мінералах. Це нічого не змінює, тому що це переважно Натрій хлорид. Єдина сіль, яка доведено є корисною – це йодована сіль”, – сказала Дарка Озерна.

сіль морська користь


Морська сіль абсолютно не відрізняється від звичайної / Фото Pixabay

Чи варто звертати увагу на термін придатності солі?

Обов’язково! Особливо, якщо ви маєте йодовану сіль у власному раціоні. Чому дефіцит йоду такий небезпечний? І чи може йодована сіль його, цей самий дефіцит, заповнити краще, ніж йодовані сіточки по всьому тілу?

Сіль йодована корисна, якщо вона зберігалася недовго. Поступово зі збільшенням періоду зберігання зменшується вміст йоду. При консервуванні не варто використовувати йодовану сіль, тому що йод термічно нестійкий. Ви не будете мати консерви, які збагачені йодом крім того ви можете мати потемніння продукту, можете мати додаткову консистенцію, яка утворюється при взаємодії з такою сіллю”, – пояснила Сидоренко.

Міф №3. Надмірна кількість солі відкладається в організмі і “впливає” на суглоби

“Люди просто трохи плутають відкладення солей зі справжньою сіллю, це трохи по-іншому відбувається. Це складний процес, коли ми говоримо про хвороби суглобів, то відкладення солі, мається на увазі, це тоді, коли люди їдять багато білкової їжі, субпродукти, багато м’яса, багато фастфуду, споживають алкоголь”, – зазначила Лора Філіппова.

фас фуд сіль


Сіль відкладається в суглобах через надмірне споживання фастфуду / Фото Unsplash / Emmy Smith

“Натрій хлор дуже добре розчинний у воді не може у нас десь відкладатися. У нас хрустять суглоби, бо вони втрачають рідину і там утворюються бульбашки з повітря, які при роботі суглоба роблять “чпок” і ми це відчуваємо. Також у людей з надмірною вагою суглоби будуть зменшуватися від навантаження. На них тисне велика вага, тому вони втрачають еластичність. Це не через солі”, – розповіла Дарка Озерна.

Міф №4. У мене нормальний кров’яний тиск, тому можу споживати солі скільки завгодно

Дарка Озерна переконана, що гіпертонія – хронічна, вона дуже добре керується, з нею можна жити за трьох умов:

  • перше – ми не пересолюємо, а зменшуємо поступово споживання солі. Це дуже дешева надійна порада, яка фігурує у всіх звітах Всесвітньої організації охорони здоров’я, у всіх рекомендацій Охорони здоров’я в Україні, цьому присвячені цілі компанії;
  • друге – підтримка адекватної ваги;
  • третє – похід до лікаря, який нам прописує ліки. Навіть, якщо з нами щось трапиться, то інші люди мають знати, що нам їх треба дати.
гіпертонія сіль


Людина з гіпертонією має поступово зменшувати споживання солі / Фото Pixabay

При цьому знайте, що доволі багато солі є у ковбасах, хлібі та навіть карамелі. Але ж хіба про її підвищений вміст можна прочитати на етикетках? Уже минули ті часи, коли сіль була на вагу золота, тому споживайте помірно.

Автор:Ярослав Дем’яненко

1 коментар
  1. Наскільки я завжди знав, то цукор – це біла смерть. А шоб про сіль так говорили – перший раз чую.
    Знову якийсь писака рішив випендритись, не розібравшись в ситуації. Сіль, якшо і смерть, то для бактерій.
    А те, шо ВСІ продукти треба вживати в помірних дозах – це і так ясно, навіть такий натуральний як мед.

Додати коментар


Погляд

Чи справдились слова Ярослава Федини «Ми вб’ємо осиковий кілок в ідеї комунізму» в Нововолинську
«Ми вб’ємо осиковий кілок в ідеї комунізму». Ці слова Ярослава Федини, одного із фундаторів Нововолинського Руху (НРУ) прозвучали 21-го січня 1990 року на засніженій літній ...

Новини

30 листопада, Понеділок
17:52
Охоронець у Кремлі наклав на себе руки
17:07
В Україні погодили дату повного локдауну – ЗМІ
16:50
Хотіли зняти «круте» відео: у Бердянську підлітки підпалили свого 12-річного друга
16:13
Хлопця з Любомля викрили на збуті наркотиків
15:42
У Старовижівському районі горів дизель-потяг «Ковель-Заболоття»
15:07
Нововолинськ простягає руку співпраці, довіри та партнерства Володимиру-Волинському, – Борис Карпус
14:42
ДП «Волиньвугілля» отримало більше 4 мільйонів на погашення боргів із зарплати 2
14:10
Горів магазин у Любомльському районі
13:50
Обрали заступників Володимир-Волинського міського голови, керуючу справами та старост громади
13:43
Ігор Гузь привітав голову Володимир-Волинської громади з початком нової епохи в житті міста та окреслив напрямки співпраці
13:10
Займались вирубкою деревини, зберігали зброю, причетні до грабежів: виявили осіб, які вчинили серію злочинів, зокрема й на Волині
12:57
Обрали нового секретаря Володимир-Волинської міської ради
12:39
Ми повинні об’єднатися, щоб розвивати місто та велику громаду, – мер Володимира-Волинського Ігор Пальонка
12:05
У Луцькому та Ковельському районах два автомобілі злетіли в кювет
11:38
У Нововолинську зафіксували 22 нових випадки коронавірусу
11:12
Тихановська розповіла, чи допускає ймовірність вторгнення російських військ у Білорусь
10:45
На Волині виявили 230 нових випадків коронавірусу: за добу два летальних – у Луцьку та Іваничівському районі
10:20
У Володимирі-Волинському відбувається перша сесія новообраної міської ради 1
09:49
В Україні зафіксували майже 10 тисяч випадків COVID-19 за добу
09:05
У Володимирі трапилася пожежа: з задимленого будинку врятували двох пенсіонерів
Усі новини

Погода у Нововолинську та Володимирі