<

Штрафи та розмитнення. Що буде з “євробляхами”?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:21 | 11.09.2017 / Статті /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Ситуація із ввезенням автомобілів на іноземних номерах в Україну стає критичною, але вирішувати її влада не поспішає.

До відкриття нової сесії парламенту власники авто з іноземною реєстрацією влаштували масштабну акцію протесту,- повідомляє Корреспондент.

Активісти анонсували участь у мітингу 100 тисяч водіїв.

Такої кількості не було й близько. За даними Нацполіції, зібралося близько 850 автомобілістів. Але навіть такої кількості вистачило для повного перекриття урядового кварталу й організації масштабних пробок у центрі Києва.

Влада поки що “євробляхи” намагається не помічати і обіцяє вирішити питання найближчими місяцями, хоча Петро Порошенко закликав розібратися з нерозмитненими авто ще влітку.

Чого хочуть власники?

Акції протесту почалися через величезні штрафи, які суди почали виписувати власникам машин на єврономерах.

Головна вимога протестувальників – це легалізація вже ввезених на територію України авто, і можливість їх розмитнити за доступною ціною – 300-400 євро.

Також вони хочуть, щоб власників “євроблях” не переслідували, а в країні взагалі скасували обмеження щодо ввезення машин екологічних стандартів 2, 3, 4. Зараз – не нижче Євро 5.

Можуть взагалі заборонити

Представник президента України в парламенті Ірина Луценко заявила, що Верховна Рада в найближчі три місяці прийме закон, який забороняє в’їзд незаконних автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні.

“Уже працює робоча група, ми найближчим часом закриваємо кордон для того, щоб не продовжувати ці транзитні пересування, це накопичення в Україні таких незаконних автомобілів. Я думаю, місяць-два. Ми повинні до листопада прийняти закон, який заборонить в’їжджати, тобто ми припиняємо таку навалу”, – сказала Луценко.

За її словами, буде створена робоча група, в якій за три місяці має бути напрацьований компромісний закон.

“Про вартість мита, про платежі, які повинні бути сплачені, про штрафні санкції. І зараз напрацьовуються умови мораторію на перевірки, на драконівські методи, які ніби застосовують”, – заявила вона.

Скільки може коштувати розмитнення

Перехід на українські номери вже ввезеним в Україну легковим авто з іноземною реєстрацією може обійтися їх фактичним власникам у 1000 – 1400 євро, повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, народний депутат від БПП Ніна Южаніна.

Ставки акцизного збору встановлені в євро, залежно від кубічних сантиметрів двигуна.

“Коли ми порахували, це абсолютно невеликі суми сплати митних платежів. Категорія до 2200 см кубічних, 2-а категорія автомобілів, це близько 1 тис. євро. Наступна категорія – 1,2 – 1,4 тис. євро”, – заявила вона.

Южаніна повідомила, що це рішення стосується авто на іноземних номерах як пізніше 2010 року випуску, так і пізніше 2000 року.

“Це, дійсно, величезний крок назустріч людям”, – сказала голова податкового комітету.

Машин маса, хабарі допомагають

У 2017 році, станом на 20 серпня, українці ввезли на територію країни 164 707 авто з іноземною реєстрацією, повідомили в Державній фіскальної службі.

При цьому в ДФС відзначають, що протягом 2016 р. українці ввезли 148 126 транспортних засобів з іноземною реєстрацією в режимі “тимчасового ввезення” і транзиту.

За даними Фіскальної служби, в 2015 році ввезли 97 566 таких авто, а в 2014 році – понад 78 000.

На Буковині викрили посадових осіб міжнародного автомобільного пункту пропуску, які брали хабарі за ввезення в Україну автомобілів з іноземною реєстрацією, повідомляє Національна поліція України.

“Посадові особи пункту пропуску організували злочинну схему, за якою громадяни-нерезиденти безперешкодно ввозили автомобілі з іноземною реєстрацією. Крім того, всі транспортні засоби були оформлені на підставних осіб. За таку послугу митники отримували по 200 доларів за один автомобіль”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що за такою схемою тільки протягом 2 місяців ввезли більше 800 автомобілів.

Правоохоронці провели 14 обшуків.

Вже затримано 5 осіб, серед яких – керівник структурного підрозділу та 2 інспектори митного пункту пропуску.

На митниці правоохоронці виявили понад 4 тисячі доларів і 23 тисячі гривень. Крім того, в одного з фігурантів справи за місцем проживання вилучили понад 100 тисяч доларів, 4 тисячі євро і зброю. Також правоохоронці вилучили чорнові записи, що свідчать про мільйонні прибутки затриманих.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *