<

Саботаж та нехлюйство правоохоронців

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:00 | 17.08.2015 / Статті /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Приблизно на початку минулорічного липня в заказнику «Підгородненський» було скоєно незаконну рубку чотирьох дерев дуба черешчатого. Майстер лісу Любомльського лісництва  Юрій Куць, згідно пояснення, наданого в райвідділі міліції, виявив її зранку 16 липня, про що одразу ж повідомив телефоном інженера охорони і захисту лісу лісгоспу  Сергія Прокосу. Але чомусь той не перейнявся пригодою і не кинувся шукати винних, а прибув туди зовсім за інших  підстав аж 22 липня. Чи такою була вказівка керівництва, чи сам проігнорував це, невідомо…

Ми з товаришем провели обстеження території, склали відповідну схему прив’язки. Всього було виявлено незаконно зрубаних 13 дерев, останні чотири мали ще зелене, прив’яле листя. Сфотографували і зробили відповідні  заміри ще 15 липня, отримавши інформацію, що в заказнику коїться щось дике, зі своїх джерел. Того ж дня про це було повідомлено начальника обласного управління лісового господарства В.В. Мазурика, який пообіцяв втрутитися в ситуацію, але, як виявилося, це були лише слова… Йому ж на електронну адресу було направлено всю інформацію, додано і розрахунок шкоди відповідно до Постанови Кабміну для об’єктів ПЗФ.

Аж 22 липня 2014 року мені зателефонував керівник мобільної групи  обласного управління лісового і мисливського господарства І.І. Борох і повідомив, що виїжджають на перевірку. Прибули три спеціалісти, розпитали, де і що я бачив, поїхали  на місце події. Спілкуючись з ними телефоном, я зрозумів, що всі гріхи вони побачили. Ось тільки дальші їхні дії незрозумілі: жодного документа в матеріалах перевірки від них немає. Далі  повертають в лісгосп,де в конторі за підписом директора Сергія Боярчука народжується лист на адресу райвідділу міліції щодо перевірки по факту незаконної рубки чотирьох дерев дуба, при цьому і не згадується, що це сталося на території заказника. На місце пригоди слідчо-оперативна група не виїжджала, інакше чим можна пояснити відсутність фотографій, схеми прив’язки, акт обстеження місця пригоди, складений слідчим РВ  В.В. Богданом явно з поспіхом: навіть дерева, які ще сочилися на місці зрізу, ним віднесено до категорії сухостійних, діаметри пеньків цих дубів зменшені від реальних на 10-12 см. Охоронного знака, що лежав збитим в канаві, повз якого вони не могли не  пройти, також не було помічено.

Ні про який наказ ДКЛГ №262  від  31.08.2010 р., що регламентує терміни скерування матеріалів у правоохоронні органи та складання акту огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства   лісоохоронцями (які також мають статус правоохоронного органу) тут ніхто не чув. Роль інженера ОЗЛ звелася до того, щоб  разом з міліціянтами «сформазонити» справу , зробивши розрахунок завданої шкоди       лісовому господарству, виходячи зі зменшених діаметрів пнів, не взявши в облік 9 дерев, застосувавши такси для експлуатаційної частини лісів, а в поясненні каже, що про подію йому стало відомо 21 липня: невідомий зателефонував у контору лісгоспу. Пише розписку про взяття на збереження чотирьох дубів, де не вказано їхні технічні та товарні характеристики. Згідно матеріальної оцінки кубомаса чотирьох дубів —14,02 кубометри, завдана шкода — 29574 грн.

Проблему вирішили за чотири години, особливо не потіючи, так, очевидно, спішили показати висновок про припинення перевірки В.В.Мазурику, доповісти що все окей, а збитки незначні.

Для того, щоб це стверджувати, в мене є в наявності всі матеріали, які, ой з якими труднощами довелося буквально видирати в райвідділі міліції.

За нашої ініціативи Любомльський міжрайпрокурор в березні цього року відкрив кримінальне провадження по цій справі та скерував запит на проведення службової перевірки щодо причетних до неї осіб у Любомльський РВ УМВС та в обласне управління лісового та мисливського господарства. І що ж? Виявилося, що слідство веде той самий В.В. Богдан, до цього часу в нього до мене ніяких питань не виникло. Підозрюю, що крім постанови, там немає жодного документу, а щодо службової перевірки, то її  заступник по кадровій роботі Юлія Гуд провела явно нехлюйськи На запит щодо надання копії, отримав відписку, що не можуть цього зробити, мовляв, інформація конфіденційна і містить персональні дані працівників лісгоспу  та райвідділу міліції — очевидно, чхати вона хотіла на Закони України «Про запит громадян» та «Про доступ до публічної інформації». Лише завдяки особистому зверненню до начальника Юрія Ліпича вона видала замальований в певних місцях папірець — копію висновку службового розслідування. Але і цього досить, щоб зрозуміти, як вона доклалася, проводячи його, адже як і в матеріалах від липня 2014 р., так і тут невірно вказано прізвище тодішнього майста лісу Юрія Куця, чомусь він всюди фігурує як Луць, навіть давав (а чи давав?) під цим псевдо пояснення та фігурував як понятий при оформленні акту огляду місця події від 20.07.2014 р( за добу до подіїї). разом з іще одним працівником лісгоспу — Володимиром Денисюком. Чи не в конторі лісгоспу писався цей акт, а, може, в райвідділі міліції?Натомість виявлено міліціянтами  і підтверджено службовою перевіркою новий вид дуба-«череватий».Де  ж він росте?Загадок багато.

Все звелося на «стрілочнику», яким цього разу призначений  лейтенант міліції дільничий Б.В.Остапчук, але враховуючи його на той час  тримісячний термін служби та те, що з моменту вчинення проступку пройшло більше, ніж півроку, то йому вирішено вказати суворо: «Но-но-но! Так більше не роби!» Стоп!Дитсадок! У вказаному висновку є ще підписи начальника ВДІМ майора  міліції Павла Микитюка, а затвердив це в.о. начальника райвідділу майор міліції Юрій Пех. Що, цікаво, вони пояснили Юлії Гуд? Напевно, письмових пояснень у неї немає.

Що стосується перевірки, яку повинні були б зробити в обласному лісовому  управлінні, то вони прийняли ще крутіший варіант: відписалися на мій повторний запит, що ніякої вимоги від Любомльської прокуратури на проведення перевірки не отримували, ні в березні, ні будь-коли. Мимоволі випирають питання:

  1. Хто клеїть дурня з цих горе-правоохоронців і доки вони будуть носити погони, ганьбити нашу владу та дерибанити лісові ресурси на свій розсуд?
  2. Де все ж поділися 40 кубів дуба? На нижній склад підприємства в цю пору поступлень не було, секвестрування не проведено, очевидно, пішов він на нужди бідних правоохоронців без усякого обліку, недарма ж вони так старалися закрити питання. Чи це для лісгоспу капля в морі, не варта уваги? Ось тільки на противагу цьому згадав, що по звіту за 2014 р. лісівники спромоглися виставити на аукціон аж 150 кубів дубової фанери. Сумно, панове офіцери.

Ну, нічого, підемо по другому колу,  прокуратура ось стає ближчою до людей, потрохи садять, викривають, самоочищаються, може і на Любомльщині пора підходить. Хочеться  правової оцінки слуг народу з боку обласних управлінь — лісового  господарства та внутрішніх справ, прокуратури області, адже в разі відкриття кримінального провадження за ознаками зловживання службовим становищем чи халатності відносно них слідство має провадитися відносно посадових осіб правоохоронних органів саме там ,бо згаданою хворобою не хворіють.

Закликаю всіх небайдужих  громадян разом вивести на чисту воду таких «правопохоронців». «Народний контроль» району чекає допомоги та активізації антикорупційних процесів за ініціативою знизу, в цьому наша статутна роль.

Юрій КАЛЬЧИК,
голова громадської організації «Народний контроль Любомльського району»




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *