<

Розповіли про найбільш гучні прем’єри українського кіно

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:23 | 31.07.2020 / Статті / /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Останні кілька місяців сучасна українська культура поставила «на паузу» багато своїх планів. Через коронавірус та карантин було перенесено безліч концертів, фестивалів, виставок, спектаклів, а також прем’єр українських фільмів.

Поза тим, з 1 липня 2020 року кінотеатри знову відчинили двері для відвідувачів. Що ж українського можна буде переглянути найближчі кілька місяців? Радіо Свобода у подкасті «Українське кіно» розповідає про найбільш гучні прем’єри.

«Ми впроваджуємо заборону на роботу кінотеатрів до 1 липня 2020 року, тобто, можливість їх роботи з 2 липня, але з чіткими умовами, наповненістю не більш ніж 50%», – заявив тоді міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Кінотеатри не працювали із березня після запровадження карантину в України у зв’язку із загрозою COVID-19. Поки прокатники підраховували збитки, припинились також і зйомки стрічок та серіалів.

Найближчі кілька місяців на поціновувачів українського кіно чекає декілька цікавих резонансних прем’єр. Серед них – скандальні «історичні» фільми, комедії про війну на Донбасі та переосмислення життя Тараса Шевченка.

Пофарбоване пташеня

Дата початку прокату – 13 серпня.

«Пофарбоване пташеня» отримало гасло «Світло видно лише в темряві». Це виробництво не лише України, а й Чехії та Словачини. В основу сюжету ліг однойменний світовий бестселер польсько-американського письменника Єжи Косинського.

Літературний твір заробив низку негативних відгуків – дехто писав, що просто не може її дочитати, бо вона містить досить відверті сцени насильства, в тому числі й сексуального.

Дехто ж навпаки пише, що це твір, обов’язковий до прочитання всім, хто цікавиться темою Голокоста й історією в цілому.

Дехто ж говорить, що весь твір – вигадка автора, й що сам автор – фейк, оскільки долучив до написання твору іншу особу.

Поки ж критики сперечаються щодо автентичності авторства книжки та морального аспекту її екранізації, глядачеві потрібно лише сприймати цей фільм як художній твір, і в жодному разі не як вірогідну історичну документалістику.

«Пофарбоване пташеня» – це фільм-подорож маленького єврейського хлопчика, якого у спробі врятувати від геноциду, батьки відправляють у довгу подорож із Західної України аж до Чехії, де живуть їхні родичі. На шляху він потрапляє в різні ситуації та зустрічає різних людей.

Це фільм про сутність війни й про те, як вона змінює долі.

І додає сильного враження факт, що фільм чорно-білий. А основна мова – міжслов’янська.

Східняк

Дата початку прокату – 20 серпня.

Режисер Андрій Іванюк – дебютант, а фільм – це його особиста історія, яку він привіз із ООС.

Це стрічка-подорож, яка, за задумкою автора, повинна розкрити в кожному із українських бійців окрему цікаву особистість.

За сюжетом, двоє добровольців «Борода» (Богдан Бенюк) і «Режисер» (Анатолій Максимюк) вирушають на пошуки свого взводного, бо треба «вибити» необхідне для свого підрозділу.

Бійцям потрібна допомога з матеріалами для укріплення позицій, щоб хоч якось захиститись від обстрілів.

«Борода» називає себе корінним жителем Донбасу, він місцевий. «Режисер» з Івано-Франківщини, він творча натура.

Разом їм доведеться проїхати дуже довгий шлях, сповнений пригод. Ну, і звісно ж, цей шлях буде сповненим гумору та іронії.

Толока

Дата початку прокату – 20 серпня.

Ще один фільм із Богданом Бенюком цього літа, під назвою «Толока».

Але цей фільм не зовсім новий – допрем’єрні покази провести все ж встигли. Але ж саму прем’єру запланували на 12 березня.

Над стрічкою працювали з 2013 року. І ось лише у 2020-му роботу завершили.

Сюжетом для сценарію Михайло Іллєнко взяв баладу Шевченка «У тієї Катерини…» – а це 66 рядків про те, як Катерина не одне століття чекає на кохану людину з полону. Жінка не старіє і не втрачає надію, вона красива і сильна, готова віддати все заради лише одного – побачити коханого. Щоразу, яке б лихо не пронеслось і не зруйнувало її домівку, знову і знову знаходить сили піднятись і жити.

«Я не помічав вірша Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості», а коли його відкрив, то подумав, що це ж вірш про хату. Так почався сценарій. Шевченко – актуальний поет і дозволив пофантазувати. І цей сюжет привів фільм у наші дні», – каже режисер Михайло Іллєнко.

«Тарас. Повернення»

Дата початку прокату – 17 вересня.

Фільм розповідає про останні три місяці заслання Тараса Шевченка на півострові Мангистау в Новопетровській фортеці на Каспії, 1857 року. Поет отримує звістку від друзів з Петербурга про помилування його царем Алєксандром II.

Однак військове керівництво Новопетровського форту не поспішає повідомляти про це Тарасові й не видає наказ про звільнення. Більш того, до форту прибуває таємний агент з Петербургу…

Навколо цього фільму у соціальних мережах вже точаться суперечки. Багатьох коментаторів обурює несхожість головного актора на Тараса Шевченка. Утім, із трейлера поки важко зрозуміти, яким цей фільм буде, тож, подивимось вже в кінотеатрі.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *