<

Пояснили, що таке професійне вигорання та як йому запобігти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:38 | 13.01.2021 / Статті /
Перегляди
86
/ Коментарі відсутні

Робота, яка раніше викликала інтерес, перетворилася на низку сірих буднів? Досягнення не радують, колеги дратують, а складні завдання викликають страх? Можливо, у вас синдром професійного вигорання. Це серйозне і небезпечне «захворювання», від якого сьогодні не застрахований ніхто.

Як розпізнати у себе вигорання, як його попередили та «лікувати», розповідає Оксана Пацеля, бізнес-тренерка, коуч і консультантка з побудови кар’єри, – пише HM.

Що таке професійне вигорання

Професійне вигорання — це виснаження емоційних, розумових і енергетичних ресурсів людини, яке розвивається на тлі сильного хронічного стресу в роботі. Виявляється повною втратою інтересу до професійної діяльності і відчуттям безглуздості подальшого розвитку, відсутністю сил і бажання займатися діяльністю, яка нещодавно була по-справжньому цікавою.

Найбільша небезпека в тому, що розвивається цей синдром поступово, не квапливо, день за днем. Якщо ігнорувати його перші ознаки, то почуття задоволення від добре виконаної роботи ставати все меншим, а бажання покинути раніше улюблену діяльність буде стрімко збільшуватися.

Чим довше людина накопичує внутрішнє напруження, тим яскравіше проявляється вигорання. Самостійно справитися з синдромом, що проявився в повну силу, людині практично нереально. І замість гордості за успішну професійну кар’єру, з’являється відчуття спустошеності і втраченого часу. Тому пряма відповідальність кожного фахівця — відстежувати у себе подібні симптоми і вживати необхідних заходів на ранніх стадіях.

Як розпізнати синдром професійного вигорання: 10 симптомів

  1. Хронічна втома. Стан постійного недосипання. Особливо яскраво проявляється вранці, коли, тільки прокинувшись, ви не відчуваєте, що відпочили.
  2. Зниження працездатності. Завдання, які раніше виконували легко і швидко, вимагають більше часу і додаткових зусиль для пошуку рішень. Стає складніше переключатися між різними завданнями. Незаплановані завдання викликають сильний стрес і агресію.
  3. Часте фізичне нездужання: постійні головні болі, застуда, ломота в тілі, хронічні захворювання. Людський організм дуже розумний. Коли рівень напруги в тілі зашкалює, хвороба служить сигналом, що час зупинитися. Якщо ці сигнали ігнорувати, вони ризикують перерости в серйозні захворювання.
  4. Втрата ентузіазму в роботі. Відсутність інтересу до завдань і професійних питань, які раніше по-справжньому захоплювали і давали відчуття глибокого задоволення.
  5. Збільшення кількості та якості помилок: від незначних похибок до серйозних недоробок. Це пов’язано зі збільшенням неуважності, відсутністю сил для концентрації. Доведено, що у людини з синдромом вигорання сповільнюються розумові здібності.
  6. Страх перед нововведеннями. Замість того, щоб викликати інтерес і цікавість, інноваційні рішення лякають. Вивчення нових підходів і методів розглядається через призму критики. Для впровадження чогось нового потрібна енергія. При вигоранні необхідна енергія просто відсутня. Тому все нове лякає, і людина автоматично включає захисну реакцію у вигляді внутрішнього спротиву.
  7. Підвищена дратівливість, що переростає в часті спалахи гніву. Агресія може проявлятися в ставленні до колег, робочих процесів, своїх завдань, компанії, ринку в цілому.
  8. Зменшення кола соціальних контактів. Скорочення контактів з існуючим оточенням і уникнення нових, навіть дуже корисних, знайомств.
  9. Песимістичні настрої в діяльності. Відсутність оптимізму щодо власного професійного розвитку. Глибока байдужість до даної сфери.
  10. Втрата сенсу в тому, що робите. Часто розчарування в самій професії. Бажання повністю змінити напрям діяльності, навіть якщо присвятили йому більшу частину життя.

Якщо ви виявили у себе хоча б один з перерахованих вище симптомів, це може свідчити про початкову стадію синдрому.

Якщо ж виявили відразу кілька — можливо, у вас вже професійне вигорання. У цьому випадку важливо якомога швидше виявити причини і вжити необхідних заходів. Інакше найближчим часом зростаюче внутрішнє невдоволення може зруйнувати навіть найуспішнішу кар’єру.

Пам’ятайте, вигорання — поступовий процес. Проявляється не відразу. Часто людина сама не в змозі розпізнати симптоматику. Продовжує затримуватися на роботі для старту або завершення робочих проєктів, рішення «життєво важливих» і нагальних питань, продовжує обмірковувати робочі питання за межами офісу. І своїми діями руйнує власну кар’єру.

Хто схильний до професійного вигорання


Вважається, що до вигорання найбільше схильна вікова категорія 28-42 роки, коли у людини відбувається переоцінка цінностей і пріоритетів. Та темп сьогоднішніх змін настільки високий, що ситуація підвищеного стресу і швидко мінливих умов робочого середовища стала звичною в кожній сфері.

Тому «вигоріти» сьогодні можна на будь-якій роботі, будь-якій посаді і в будь-якому віці.

Основні причини вигорання на роботі і як рятуватися

Розглянемо найбільш поширені причини, що викликають вигорання, і підберемо «противірусні» дії.

Відсутність можливості або невміння скидати накопичені негативні переживання

Що робити:

  • Підберіть свої практики емоційної розрядки. Щодня дотримуйтесь емоційної гігієни і звільняйтеся від складних переживань (наприклад, за допомогою техніки виписування негативу на папері або «змивання» поганих емоцій з рук під струменем води).
  • Піклуйтеся про своє здоров’я. Підберіть свій збалансований раціон харчування. Ведіть активний спосіб життя і підтримуйте фізичну форму. Спорт, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні навантаження повинні стати must have у вашому розкладі. Повноцінно відпочивайте. Поважайте здоровий сон, обідні перерви і вихідні дні.

Доведено, що люди, які приділяють увагу своєму здоров’ю, менше схильні до вигорання. У них достатньо енергії на фізичному рівні, щоб впоратися із зовнішніми несприятливими факторами.

Рутина і монотонність, прості завдання, відсутність новизни

Що робити:

  • Постійно ускладнюйте завдання, підвищуйте власну планку. Нові посильні виклики викликають почуття інтересу і бажання розвиватися далі.
  • Усвідомлено занурюйтесь в стан потоку в діяльності.
  • Вивчайте і впроваджуйте нові підходи і методики в своєму напрямі. Постійно займайтеся самоосвітою. Впроваджуйте сучасні інструменти для виконання своїх завдань. Виділіть у своєму щотижневому графіку обов’язковий час для вивчення нового: статті, семінари, вебінари, книги тощо. Після кожної нової порції отриманої інформації запишіть відповіді на питання:
    • що з того, що я дізнався, може бути корисним в моїй діяльності / діяльності моєї команди?
    • яким чином і в яких завданнях я можу це застосувати?
    • з ким із моїх колег поділюся новою інформацією та новим досвідом?
  • Щоб вивчення нового не переросло в процес заради процесу, кожен місяць підводьте підсумки:
    • що нового я вивчив і впровадив в своїй роботі?
    • що можна поліпшити?

Робота в неробочий час

Людина затримується пізно ввечері, нехтує обідніми перервами, бере роботу на вихідні. Навіть якщо це дуже улюблена робота, подібний режим — прямий шлях до вигоряння.

Що робити:

  • Створіть і підтримуйте свій work-life balance. Навіть якщо ви ідеально впораєтеся з іншими ознаками синдрому, але не будете підтримувати баланс між роботою та особистим життям — ризикуєте знову зустрітися з вигоранням. Чітко розмежуйте професійне й особисте життя. Розділіть робочий і особистий час і простір. Уникайте роботи в неробочий час. Мінімізуйте, а краще повністю уникайте роботи (і навіть думок про неї) в вихідні, святкові та відпускні дні.

Безневинні, на перший погляд, пару годин після роботи можуть легко трансформуватися в затяжну робочу добу. І зовсім непомітно стати причиною фізичної і емоційної втоми.

Занадто жорстке стресове конкурентне середовище

Коли людина не встигає набути впевненості в постійних оновленнях, як наслідок — виникає бажання все кинути.

Що робити:

  • Відзначайте кожне досягнення. Практикуйте мистецтво маленьких кроків. Це допоможе підтримувати здорову самооцінку і збільшить вашу впевненість у своєму професіоналізмі. Створить здоровий імунітет проти залежності від зовнішнього підтвердження.

Внутрішні суперечності

Що робити:

  • Проведіть аналіз на наявність внутрішньоособистісного конфлікту зі своєю діяльністю і цінностями компанії, де працюєте. Їх невідповідність також викликає сильний стрес. І може стати причиною втрати інтересу до самої діяльності.

Зміна пріоритетів у житті

Наприклад, замість кар’єри на перше місце вийшла сім’я або інші цінності.

Що робити:

  • Визначте свої особистісні цінності. Розставте пріоритети. Перебудуйте робочу діяльність з урахуванням пріоритетних цінностей. У деяких ситуаціях краще взяти творчу відпустку і приділити час і увагу тому, що має першочергове значення.

Відсутність інших інтересів. Життя за схемою «дім — робота — дім»

Що робити:

  • Займіться всебічним розвитком. Розвивайтеся в інших сферах. У вас повинні бути інтереси за межами професійної діяльності. Не має значення, що це буде: інше професійне спрямування або хобі для душі.

Відчуття безглуздості своєї діяльності

Що робити:

  • Постарайтеся знайти СЕНС своєї діяльності. Знайдіть свої НАВІЩО і для КОГО. Подумайте, яку користь приносить ваша робота людям, суспільству, країні, планеті в цілому.

Як попередити повторне вигорання на роботі

Згідно з дослідженнями, синдром вигоряння сам по собі не зникає. Потрібні активні дії для його лікування. До того ж, позбутися раз і назавжди цієї недуги неможливо. Завжди існує ймовірність повторного розвитку або посилення його прояву. Тому вкрай важливо усвідомлено підходити до питання профілактики, застосовувати техніки саморегуляції і самовідновлення для попередження вигорання.

Дотримуйтесь цих простих рекомендацій. Ставтеся уважно до свого фізичного і емоційного стану. Будьте сповнені енергії й щасливі в своїй діяльності. Горіть та не вигорайте!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *