<

Павлівське пиво: як на Іваничівщині виготовляють найсмачніший український хмільний напій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:52 | 4.10.2021 / Статті / /
Перегляди
52135
/ коментарів 14

Понад 100 років у колишньому місті Порицьку на Іваничівщині пивоварінням займався польський граф Тадей Чацький. Пиво користувалося попитом навіть у Варшаві. Минали роки, броварня пережила дві світові війни, повний занепад та радянську владу. Все це стало історією. Броварня ж у Павлівці нині – це завод із сучасним німецьким обладнанням та новітніми рішеннями, де дотримуються давніх традицій пивоваріння. А нещодавно тут втілили історію броварні у пиві «Графське» – на спомин тих славних шляхетських днів.

Дізнавалися, як виготовляють пиво на виробництві Павлівського пивзаводу журналісти Волинь Online.

Директор підприємства ТОВ «Павлівський пивзавод» та ТОВ «Йоданка» Юрій Пікута розповів, що зараз пивоварня розташована на тому ж самому місці, що і понад 100 років тому. Перша згадка про броварню у Порицьку (так називалося містечко, яке було у цих місцях) датована ще 1887 роком.

«На території заводу відкопали пляшку. На ній староруським шрифтом написано «Старопорицький пивоваренний завод». Однак офіційним заснуванням вважають 1904 рік, бо саме він висічений на камені, який зберігся у підвальному приміщенні», – розказує директор Юрій Пікута.

Зараз завод – із сучасними технологіями. Процесами виробництва на варниці керують люди за допомогою комп’ютерної програми. Це обладнання Юрій Пікута закупив у Німеччині. Потужності Павлівського пивзаводу завдяки такій модернізації значно зросли:

«На старому обладнанні я за добу варив дві варки пива, а тепер, не поспішаючи, – п’ять. Наші потужності виросли у 2,5 рази, – пояснює директор. – Цей завод стояв у старому місті Райхенбах. Фасад був відкритий та виходив на площу і гарно гармоніював із архітектурою. Але власники вирішили побудувати на окраїні міста новий пивзавод, а тому продали обладнання пивзаводу мені».

Окрім нового обладнання, яке економить час, Юрій Пікута подбав ще й про економію газу, вигравши австрійський грант на суму 130 тисяч євро. Сьогодні для нагрівання води використовуються сонячні панелі, які підігрівають воду.

Також планує директор взяти участь у програмах ЄБРР, який виділяє кошти на альтернативну електроенергію, прагне встановити на дахах заводу сонячні панелі, які генеруватимуть електроенергію.

Як народжується пиво

Все починається із солоду. Пивовари називають солод душею пива. Бо саме його якість і визначає, яким буде смак пива. Солод – це висушений при певних температурах ячмінь до стану, коли його можна роздробити пальцями. Саме ячмінь містить велику кількість цукрів, які здатні до бродіння, але при тому не впливає так на смак і аромат пива.

Павлівський пивзавод купує готовий солод в українських та білоруських, й деякі сорти у німецьких виробників. Хміль також використовують український – привозять його із Житомирської області.

У спеціальні бункери солод подають на млин. Потрібну кількість зерна контролюють за допомогою комп’ютера. Тут солод мелють, збирають у бункері, а тоді подають у бак, де змішують із водою – так званий процес затирання. Цю масу називають затор. Потім фільтрують – вичавлене залишають, а рідину перекачують у варильний чан. Цей етап – це варіння уже самого сусла. У потрібній кількості затор подається у варильний чан, додається хміль у потрібних пропорціях і вариться сусло – те, що ми називаємо пивом. Саме на цьому етапі пиво отримує характерну гіркоту – її йому надають речовини, які містить хміль.

Пиво варять протягом чотирьох годин, після того охолоджують і при температурі 4 градуси подають у підвал, додавши пивні дріжджі. Спочатку пиво розброджується протягом п’яти діб, а потім доброджує ще 24 доби. Отже, весь процес займає місяць. Щойно зварене пиво називають незрілим – воно хоч і готове, але пити його ще рано.

До слова, нові технології не впливають на старовинні рецепти, а навпаки допомагають швидше і якісніше зробити те ж саме. Пиво варять за основною старовинною технологією, дотримуючись всіх етапів пивоваріння, витримок, бродіння, не пастеризуючи, не додаючи ніяких освітлювачів та консервантів.

Коли пиво завершує бродіння, його фільтрують та подають на лінію розливу. Розлив пива та води проводяться виключно в нову тару. Тоді у тару розливають пиво, закорковують, перевіряють, чи надійно закоркували і чи все гаразд, наклеюють етикетку, розфасовують по 10 пляшок в упаковці та відправляють на склад. За всіма процесами спостерігає професійний працівник – кожен на своїй ланці робот.

«Я не роблю тонкої фільтрації. Адже для організму людини у пиві корисний вітамін B, B12. Моє пиво має термін придатності – 7 діб. Я роблю якісний продукт», – пояснює директор підприємства ТОВ «Павлівський пивзавод» Юрій Пікута

Зауважимо, на заводі є також мікропивоварня – це місце, де виводять нові види пива, змішуючи різні солоди, експериментуючи із температурами. Таким чином і розробили новинку – напівтемне «Графське». У ньому початкове сусло 12 %, відповідно алкоголю більше, а пінка густіша. Воно більш щільніше за кількістю сухих речовин.

Читайте також: Мінеральна вода і пиво з Павлівки отримали нагороди Міжнародного конкурсу

«У планах є ще варити пшеничне нефільтроване пиво, поступово йду до цього», – каже директор.

Однак він пояснює, що ні на кого не орієнтується, бо кожен пивзавод створює свій продукт:

«Кожен пивзавод – як художник, однакових немає. Але на 80 % успіх пива залежить від води. Павлівка стоїть на болотах, озерах, де сходиться Волинська низовина і Львівська височина, тобто на вирі води, відповідно якість хороша».

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я




коментарів: 14
    • Нічого нормального для чоловіка.Подивіться на термін зберігання.А Павлівське тільки 7 діб,бо нема в ньому хімії для зберігання.

  1. Молодець, бажаю розвитку! Але треба працювати над логістикою, бо на черкащині я не бачив в магазинах цього продукту

  2. Чудове пиво, тільки не в кожному супермаркеті продається. Я зустрічав лише в МегаМаркеті і деяких Сільпо.

  3. Пиво Топ.якось забув за пляшку пива і відкоркував після закінчення терміну.що ,вам,скажу– кисляк.
    В Жодного пиво,окрім Павлівського такого не зустрічав.доводилось домовлятись з торговим представником у нашому регіоні- особисто для мене привозив інакше було- ніяк.зараз на жаль і такої можливості нема!
    Всім рекомендую цей продукт.

  4. Об’їздив всю Україну,працював в Польщі і Німеччині,но смачнішого пива від павлівського живого ,а ще з кеги не зустрічав.Завжди при нагоді п’ю його.Жаль що на львівщину мало завозять цього пива,хоч і відстань недалека.Також не знаю чому в магазинах Львова,і на гуртовнях немає води йоданки.Дуже хотів би купити бутилку йоданки в стрию.Пиво в стрию є лиш в одному магазині,тож мушу спеціально йти,в цей магазин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *