<

«Пам’ятаємо. Перемагаємо»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:29 | 5.05.2015 / Статті /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

З минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом – квіткою маку.

Цього року 8-ме травня, день капітуляції нацистської Німеччини, офіційно став Днем пам’яті та примирення. Відповідний Указ підписав Президент 24 березня 2015 року. Під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо» пройдуть День пам’яті та примирення і відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом 8-9 травня 2015 року. Символом  пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на Сході України у боротьбі за незалежність сьогодні  є червоні маки.

«Проект «Макипам’яті» 7 квітня презентували у Мистецькому Арсеналі дружина Президента України Марина Порошенко, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, заступник голови адміністрації Президента України Ростислав Павленко, відомий суспільний діяч Євген Нищук. Вони закликали всіх українців долучитися до акції пам’яті і 8-9 травня одягти квітку маку, тим самим віддати шану героям і пам’ять усім жертвам війни, яка торкнулася кожної української родини. За для пам’яті ми маємо історичний український символ – образ  квітки маку, який завжди був пов’язаний із війною та військом, знаком пам’яті про тих, хто боронив і боронить нашу землю, віддіаючи своє життя за майбутнє.

«Коли ми пам’ятаємо – ми перемагаємо!», — говорять ініціатори акції «Маки пам’яті».

Квітка маку в українській традиції та міфології має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буттяй життєвої швидкоплинності, пишної краси, волі та гордості, сну і отрути, оберегу від нечистої сили, а також – символ хлопця – козака, крові та смерті. Мак в останніх перелічених значеннях часто оспівується українськими піснями та думами, особливо козацької доби: «…Стоїть вісько , славне Запорізьке, – як мак процвітає». З народної творчості, мак – символ, пов’язаний з війною та військом впевнено перейшов у художню літературу. «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Комуприкре наше діло, нам воно святе …»(І. Франко)

Образ маку часто символізує козака, який загинув героїчно, захищаючи Україну. Одна із героїнь  роману Олеся Гончара «Прапорроносці», присвяченого Другій світовій війні, гине в долині червоних маків.

Мак, як символ пам’яті у світі, з’явився, завдячуючи віршам хвох людей: канадського військового лікаря Джона Мак Крея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни  Майкл. Перший автор , вражений  боями у Бельгії в 1915 році написав твір «На полях Фландрії», який розпочав словами: «На полях Фландрії розквітли маки . Між хрестами  – ряд за рядом».

У 1918 році Мойна написала вірш «Ми збережемо віру», де обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. В листопаді цього ж року вона причепила червону шовкову квітку маку на своє пальто.

У  1920 році Національний Американський  легіон прийняв маки в якості офіційногоь символу, а у 1921 році червоні маки стали емблемою  Королівського Британського Легіону. У Польщі червоні маки – символ перемоги 11-18 травня 1944 року. Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте – Кассіно в Італії.

Мак, як символ пам’яті жертв війни в Україні, вперше використано у заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни в Україні у 2014 році. За ініціативи Українського інститутуту національної пам’яті та Національної телекомпанії України розроблено дизайн українського червоного маку. Автором  символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Графічне зображення є своєрідною аллюзією: з одного боку – це квітка маку, а з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло. Минулорічним було: «Ніколи знову».

Цього ж року, з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом запропоновано нове гасло: «Пам’ятаємо. Перемагаємо».Ми всі пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо , що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука нашої неминучої Перемоги сьогодні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *