<

“Комітет громадської люстрації Волині” не включили до складу Громадської ради при Володимир-Волинській РДА. Законно чи ні?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:00 | 31.03.2015 / Статті /
Перегляди
25
/ коментарів 12
Ситуація, яка склалася навколо Громадської ради, що діє при Володимир-Волинській РДА, набула скандального характеру. Нещодавно одне волинське інтернет-видання опублікувало новину із інформацією про те, що “за підробку уставних документів Громадської ради при Володимир-Волинській РДА відкрили кримінальне провадження”. Аби наш читач мав повну картину, а не точку зору однієї сторони конфлікту, ми провели журналістське розслідування по даному факту.

“Як закалялася сталь”. Формування Громадської ради. Коментує Олександр Дзядук – голова Громадської ради.

Порядок формування громадських рад, що діють при райдержадміністраціях визначається Постановою Кабінету Міністрів України №996 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” від  3 листопада 2010 року. Громадська рада у своїй діяльності керується наступними законодавчими актами та нормами:

  • Конституції України,
  • Закон України “Про місцеве самоврядування”;
  • Постанови Кабінету міністрів України від 3 листопада 2010 р. N 996 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”;
  • Положення про Громадську раду Володимир-Волинської РДА, затвердженого рішенням Володимир-Волинської РДА;
  • інших актів чинного законодавства.

Процес формування та подальша життєдіяльність цього органу виписана у Постанові №996 КМУ.

Отож, для того,  аби нова Громадська рада розпочала свою роботу, необхідна ініціативна група, яка складається із членів колишньої громадської ради (далі – ГР). Саме ці ініціатори оголошують про початок створення координаційного органу  громади міста чи району і пропонують усім, зареєстрованим в управлінні юстиції громадським організаціям та об’єднанням, подати документи для участі в установчих зборах.

Документи, які необхідно подати до сектору з питань внутрішньої політики зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ райдержадміністрації, перераховуються на сайті РДА та друкуються в ЗМІ для всебічного ознайомлення мешканців міста чи району та організацій, що представляють суспільні інтереси громадян.

Ось перелік документів, які ГО подають в райдержадміністрацію чи міську раду:

1. Заява;

2. Рішення керівника ІГС (організації, спілки, тощо) (або іншого органу, відповідно до установчих документів) про делегування представника для участі в установчих зборах7

3. Копії документів про легалізацію ІГС (організації, спілки , тощо);

4. Інформація про результати діяльності ІГС (організації, спілки, тощо) протягом 2013-2014 років;

5. Біографічна довідка кандидата на членство в громадській раді;

6. Заява про згоду кандидата у члени Громадської ради при облдержадміністрації на обробку персональних даних;

7. Електронна версія документів, зазначених у п. 1-5 заяви (на оптичному CD-диску).

Отож, у червні 2014 відбулося засідання ініціативної групи Володимир-Волинського району. Після цього, згідно із Постановою КМУ, має пройти не менше 60 днів до проведення Установчих зборів. Зі слів Олександра Дзядука, пройшло майже удвічі більше. І 14 жовтня ініціативна група провела Установчі збори. Окрім тих громадських організацій, які входили до ініціативної групи бажання взяти участь у Громадській раді виявили ще районний осередок “Союзу українок”, “Червоний Хрест”, “Неве РОМА” та “Комітет громадської люстрації  Волині”.

Голова володимир-волинських люстратові приніс документи на бланках двох різних організацій. Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців подана від Відокремленого підрозділу “Всеукраїнська люстрація Волинь”, зареєстрованої у місті Володимирі-Волинському за адресою Ковельській, 56. А от біографічна довідка кандидата у члени Громадської ради Володимира Грека містилася на бланку ГО “Всеукраїнська люстрація”, зареєстрованої за адресою місто Київ, вулиця Ломоносова, 60 а, квартира 63. Окрім цього порушення, зі слів Олександра Дзядука, очільник володимирських люстраторів приніс далеко не повний пакет документів, необхідних для участі у складі ГР.

На Установчих зборах ініціативної групи слухали ряд питань: про обрання голови ГР (ним став Олександр Васильович Дзядук), секретаря Громадської ради (обрали Грищука Андрій Володимировича – головного спеціаліста сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації), обрали заступника голови ГР – Горотя Григорія Євгеновича, уповноваженого представника  Міжнародної громадської організації «Міжнародне товариство прав людини – Українська секція».

Саме пан Гороть на даний момент захищає інтереси ображеного пана Грека, пише заяви до міліції та надсилає звернення голові Громадської ради про неправомірні дії щодо люстраторів. Але,  у жовтні 2014 року Григорій Євгенович, як на диво, поводив себе по-іншому – у пртоколі Установчих зборів зафіксовано – Гороть голосував “за” по всім пунктам, в тому числі і за пункт, де в склад громадської ради включили лише представників восьми інституцій громадського суспільства. Дивно, чи не так?

Злощасний Протокол – фальсифікація чи технічна помилка? Коментує Секретар ГР Андрій Грищук.

Протокол Установчих зборів ініціативної групи містить у собі 4 пункти. Пункт 3 звучить наступним чином: “Визначення граничної кількості членів Громадської ради”. Тобто, зі слів Андрія Володимировича як секретарі вищеназваного органа, у п. 3 голосували за те, яка максимальна кількість представників інститутів громадського суспільства може взагалі входити у ГР при райдержадміністрації. По цьому ж пункту виступав пан Гороть і повністю підтримав пропозицію голови про граничну кількість членів ради.

“І ось саме у цьому пункті трапилася технічна помилка – у підпункті “ВИРІШИЛИ” машинально поставив цифру 8 замість 9 у фразі “Гранична чисельність Громадської ради буде становити 8 осіб”. Так, це помилка – але не зловмисна. Та й тут голосували не за імена представників, а за їхню кількість”, – розповів пан Грищук.

Імена учасників ради затверджує пункт 4 – “Проведення голосування по обранню персонального складу ГР”. Зі слів і голови ГР, і її секретаря, Володимира Грека попередили про те, що документи, принесені ним не відповідають вимогам законодавства. І тому його кандидатуру не ставили на персональне голосування. Із Протоколу видно – голосували за 8 членів ГР. Помітьте, Григорій Гороть – також віддав свій голос за цей пункт.

Отож, новими членами ГР стали: Гороть Г.Є., Дзядук О.В., Касьян Л.В., Маслій О.М., Полякова Г.В., Селецький М.О., Ципощук О.Ю., Чернявський І.О.

Про Грека В. Ю. – у Протоколі а ні слова!

Кримінальне провадження, або звідки ноги ростуть. Коментує голова ГР Олександр Дзядук та слідчий Володимир-Волинського МВ (з обслуговування міста та району) УМВС України у Волинській області Дмитро Домрін.

“2 грудня, на засіданні Громадської ради, де розглядалося зовсім нейтральне питання про патріотичне виховання школярів, сталася сутичка. Володимир Юхимович Грек почав з’ясовувати стосунки із районним очільником відділу культури Романом Віслобоковим. В результаті голова люстраторів почав вимагати відставки Романа Юрійовича та висловлював громадську недовіру. Причина цього – незадовільний стан сільських клубів. Через цей конфлікт засідання ради затягнулося до вечора. Колегіально члени ГР прийняли рішення не висловлювати недовіру пану Віслобокову, а визнати його роботу не зовсім задовільною. Коли я прийшов додому, десь о 20.00 мені зателефонував Володимир Юхимович та попрохав про термінову зустріч для інтерв’ю із головним редактором газети “Місто Вечірнє” Едуардом Залуським  Я запропонував зустрітися наступного дня, однак пан Грек наполіг на зустрічі негайно”, – розказує Олександр Дзядук.

О 20.00 розпочалася розмова. Зі слів голови Громадської Ради, вона носила досить лояльний, привітний характер. Однак, через певний час, пан Залуський знову перейшов на персоналії та почав нав’язувати свою оцінку роботи Романа Віслобокова. Олександр Васильович каже, що попередив редактора про те, що рішення та оцінка діяльності цього посадовця вже прийнята радою колегіально. Однак, він не зупинився, а почав говорити, що пан Дзядук, як голова Громадської Ради, повинен впливати на рішення керованого ним органу.

“Коли я сказав, що впливати ні на кого не буду, що Рада створена для того, аби працювати колегіально для блага громади району, у відповідь полетіли погрози. Едуард Залуський сказав, що ми приймаємо рішення не правильні, а він знає, які треба приймати рішення. Я запитав, а хто ви такі, що будете нам говорити, які треба приймати рішення? Редактор у відповідь звинуватив ГР у тому, що ми граємо на руку райдержадміністрації. А ще сказав, що ми спеціально зробили так, щоб Грека немає у складі ради. Відтак, пригрозив зробити усе, аби діяльність ГР швидко припинилася. Сказав, що звертатиметься у прокуратуру, міліцію та інші органи для розслідування цієї теми”, – розповів Олександр Васильович.

Ще Дзядук сказав, що на засіданні ГР, де розглядалося питання патріотичного виховання дітей, завітали люди з камерою, які представилися працівниками місцевого телебачення. Потім з’ясувалося, що це були кореспонденти газети “Місто вечірнє”, а запис вели для того, аби проаналізувати в спокійній обстановці усе сказане на засіданні, та знайти компромат для припинення діяльності колегіального органу інститутів громадського суспільства.

І на третьому засіданні Громадської Ради Греку, за свідченням Олександра Дзядука, нагадали про необхідність доведення документації, поданої ним як здобувачем членства в ГР, до належного вигляду. Бажаного результату і це попередження не дало.

А тепер про кримінальне провадження. У Протоколі Установчих зборів значиться, що на поіменному голосуванні “правозахисник” пан Гороть голосував “за” кожну кандидатуру, поставлену на голосування. Серед претендентів на членство у ГР голова Відокремленого підрозділу “Всеукраїнська люстрація Волинь” Володимир Грек не значився. І про це заступник голови громадської ради Гороть Григорій Євгенович не знати не міг. Жодних обурень з цього приводу у Протоколі не зафіксовано. Як так трапилося, що знайомство із “уставним документом” одного із очільників громадської ради почалося лише після того, як до нього за захистом інтересів звернувся пан Грек, – не зрозуміло. Це не характеризує його зі сторони відповідального діяча.

На думку тих, хто працює (а не просто рахується) у ГР, Гигорій Гороть просто зрозумів, що дорадчий орган не буде групою лише на папері, а працюватиме плідно і продуктивно. Витрачати власний час на те, щоб регулярно відвідувати засідання, опрацьовувати документи, складати пропозиції, мотатися по району із інспекціями – дуже затратно і зовсім не прибутково.

Ось тоді і почалося: написання заяви про вихід із складу Громадської Ради, написання “листа голові райдержадміністрації ” (якому голові – тільки не зрозуміло, його на даний моменту Володимир-Волинському районі немає) з проханням  скасувати розпорядження про затвердження складу громадської ради. Отримав відповідь від першого заступника голови РДА Володимира Собіпана, що райдержадміністрація у це не втручатиметься, адже громадська рада – незалежний орган.

Далі – більше. Пан Гороть в інтерв’ю “Волинським новинам” стверджує, що надіслав листа голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику, аби обласна влада вплинула на цю ситуацію. Зі слів екс-заступника голови ГР, отримані документи Володимир Гунчик спрямував в управління МВС області.

У відповіді, підписаній начальником управління Петром Шпигою, йдеться, що матеріали звернення голови Володимир-Волинської робочої групи громадської організації «Міжнародне товариство прав людини – українська секція» Григорія Горотя Управління МВС уважно розглянуло і, задля здійснення перевірки та прийняття об’єктивного рішення, скерувало до Володимир-Волинського МВ УМВС. Згідно з результатами перевірки, 23 лютого 2015 року слідче відділенням Володимир-Волинського МВ УМВС матеріали внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого частиною1 статті 358 КК України.

Як пояснив слідчий Володимир-Волинського МВ (з обслуговування міста та району) УМВС України у Волинській області Дмитро Домрін, кримінальне провадження насправді існує. “Правоохоронні органи просто не можуть не відреагувати на заяви громадян про фальсифікацію документів. Однак, ніяких висновків озвучити не можу – слідство триває”, – повідомив слідчий.

Резюме. Або “ох дорватися б до влади”.

Досліджуючи матеріали даної справи, наткнулася на ще одне самоорганізоване угрупування у Володимирі-Волинському. Це так звана Координаційна рада Громадських організацій. У неї входять “ображені” люстратори, «Майдан Володимирщини», «Правий сектор. Володимир», «Володимир-Волинська спілка промисловців і підприємців», «Союз українок». Однак, перед своїм об’єднанням кожен з них написав на ім’я Олександра Дзядука заяви про бажання стати членами ГР, помітьте не простими, а “із вирішальним голосом” (фотокопії заяв додаються до розслідування).

Погано ви, шановні, напевно Положення “Про громадські ради” читали. Немає там у членів коаліції  “вирішальних голосів”. Рішення приймаються більшістю рівних голосів.

Та й діяльність люстраційного комітету “попахує” упередженістю. Наприклад, “люструвати” Дмитра Здіховського збиралися лише за те, що у нього сини залишилися у Криму. Всім відомо, що ні діти за батьків, ні батькі за дітей не відповідають – це по-перше, а по-друге, виходить, що у немилість до борців за чистоту влади може потрапити кожен, у кого в Росії, Криму чи інших ворожих місцях залишилися родичі. А це, панове, вже не патріотизм, а шовінізм. І ніхто із люстраторів не згадав, що у Дмитра Андрійовича дядько – один із “щирих бандерівців” та активних українофілів.

Як казав перший Президент України Леонід Кравчук (мабуть, також мрія люстраторів), маємо те, що маємо. У всій цій справі на пам’ять приходить булгаківське “Собаче серце” та Комітет Шарікова – методи роботи та лозунги схожі. Однак – судити Вам, шановна громадо. Адже, ці люди кажуть, що представляють Ваші інтереси…

DSC_0881

[spoiler title=”Відкрити інші документи та фотокопії заяв”]

DSC_0882

DSC_0884

DSC_0885

DSC_0886

DSC_0887

DSC_0888

DSC_0889

DSC_0890

DSC_0891

DSC_0892

DSC_0893

DSC_0894

DSC_0895

DSC_0896

DSC_0897

DSC_0898

DSC_0899

DSC_0900

[/spoiler]




коментарів: 12
    • будь ласка! слухайте радянського баригу, який просвітлів на старості літ)))) Ми заслуговує таких поводирів??? Що то за нація така??? Готова покласти і душу і тіло, а потім обирати собі гівнюків за лідерівhttps://ridnemistov.in.ua/statti/item/209-liustratsia-po-volodymyrsky-abo-khto-takyi-holovnyi-liustrator-mista.html

      • Листи від “громадських” організацій де одні й ті самі Члени і Членкині написані під копірку в редакції пЕдіка Залупського. Перевірте достовірність підпису Загреви бо Ярмощук явно підписував сам зломаною Гінайлом рукою))))))

  1. Судячи по статті, в хлопців справи йдуть погано, а тому, користуючись нагодою, Грищуку і Дзядуку дам пораду – хлопці, підписуйте угоду зі слідством і відповідно до законодавства покарання менше.

      • По перше, коли ви підробляли протоколи установчих зборів, цього не було. По друге, це його особиста справа і я нею не займаюсь. По третє – навіть коли його визнають виннуватим (в чому я сумніваюсь) він все рівно буде мати право представляти громадську організацію. І на кінець – я ж вам, дурням, з самого початку говорив, що мене в цій ситуації головне не Грек (він і сам собі може дати ради), а те, що я не можу брати участь в роботі нелегітимного органу.

  2. Я вдруге прочитала цю статтю. Це не журналістське розслідування, а банальне викладення думок однієї сторони. А де коментар Григорія Горотя? Половину статті – там де найбільш нудні моменти написав Андрій Оніщук, решту – журналіст. Це ж банальна джинса.
    І друге “Гигорій Гороть просто зрозумів, що дорадчий орган не буде групою лише на папері, а працюватиме плідно і продуктивно. Витрачати власний час на те, щоб регулярно відвідувати засідання, опрацьовувати документи, складати пропозиції, мотатися по району із інспекціями – дуже затратно і зовсім не прибутково.” Якраз пан Гороть і відноситься до тих людей. що будуть це все робити, а не ця купка престарілих колишніх керівників комуністів як Селецький та Полякова. Андрію, ти ж на правильному боці під час Майдану ніби був, що тебе так клинить, що з комуністами водишся?

    • Саме тому, що джинса, я не став коментувати цю галіматью. Але зверніть увагу на стиль – колись так радянський агітпром писав про швидку погибель капіталізму. Видно керівництво Володимир-Волинського району до цього часу тримає партійні та комсомольські квитки.

  3. Грек Собiпана хвалив ,Едiк хвалив,а перестав мабуть Собiпан Карпюка слухатись то зразу листи з бiлим порошком почав отримувати.

    • А ти що разом з Андрійком порошок білий нюхаєш? Тепер багато чого зрозуміло..

  4. І ніхто не згадав , що світа під керівництвом Здіховського порушує закони України, претвворивши міські навч заклади – в т.зв фонди по здиранню грошей лиш у ЗОШ №5 в 1 класі за цих пів року люди здали по 700грн. Класи діляться на 2 частини: хто платить а хто ні. І цей кримінал інтенсивно “заохочує” освітянська верхівка. Геть зрадників і дуполизів з освіти Гнати в три шиї і не за патріотизм чи ні а за кримінал щей садити треба. Біда, війна, тарифи захмарні а то гроші на школу на вікна, то на клас, то на вчителів то на плазму! Скільки таке терпіти можна. ЧОму на зборах не вирішують як краще навчити та виховати дітей, а 2 тижні вижимають гроші налічку з кожного, щоб часом батьк комітет на чолі з жонами заст. мера і їх чадами не програв нові вибори за щот усіх батьків?

  5. Нащо те старе потороччя полякову туда сунути? Вона стукачка і дуполизниця мера 1 ступеня!Аферистка і брехуха, а ще комуняка.Наживається на спілці інвалідів. Таке стерво треба гнати подальше!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *