<

Нові норми КПК: чи дійсно відтепер не можна вільно поховати людину?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:08 | 16.03.2018 / Статті /
Перегляди
7
/ коментарі 2

В багатьох ЗМІ прокотилася новина, що з 15-го березня неможливо буде поховати жодного померлого без дозволу суду на проведення експертизи. Серед людей в коментарях виникла паніка та обурення. Як же насправді зміни до Кримінально-процесуального кодексу стосуються процесу поховання ? 

Ряд поправок до КПК України, прийнятих 3-го жовтня 2017-го року та які набули чинності 15-го березня, закріплюють і новий процес встановлення причин смерті. Зокрема, в нормі йдеться, що відтепер слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням не до експерта, а спочатку до слідчого судді для проведення експертизи.

З 15-го березня 2018-го українці не зможуть вільно поховати людину, яка померла навіть удома власною смертю,  таку інформацію поширювали національні засоби масової інформації. Аргументуючи тим, що згідно з поправками до КПК України, слідчому заборонять призначати експертизу і зобов’яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду. Рішення чекатимуть не менше 72 годин. Відтак виникнуть серйозні проблеми з оперативністю судових установ.

Ініціатором зміни до норм кримінально-процесуального законодавства є народний депутат Андрій Лозовий. “Поправки Лозового” почали коментувати різні юристи і майже всі, судячи по публікаціях у ЗМІ, дійшли до думки, що без рішення суду морги не прийматимуть тіло для проведення розтину і першочергової судово-медичної експертизи. Якою б смертю не померла людина: фізіологічною чи насильницькою.

Такі слова викликали паніку серед читачів та глядачів телеканалів, які транслювали новини і прив’язували ці поправки до смерті так, що вони стосувалися поховання усіх небіжчиків.

Щоб прояснити ситуацію, поширену в засобах масової інформації щодо ускладнень, які можуть виникнути у зв’язку із набранням чинності змін до КПК в частині порядку проведення судово-медичних експертиз, результати якої є обов’язковою умовою для видачі тіл померлих людей для поховання, прес-служба прокуратури міста Києва повідомила.

З метою зняття соціальної напруги правоохоронними органами та судово-медичними установами буде впроваджено в практику проведення дослідження тіл померлих судово-медичними експертами на підставі рішень уповноважених працівників поліції, які будуть письмово оформлюватись на місці події, з наступним призначенням судово-медичних експертиз.

Таким чином термін для встановлення причин смерті збільшено не буде, а порядок отримання дозволів для видачі тіл померлих для поховання не зазнає суттєвих змін.

Дану інформацію підтвердив і т.в.о. начальника Нововолинського відділу поліції Віктор Пикалюк. За його словами, їм дано тимчасові роз’яснення із прокуратури Волинської області, що призначати експертизу буде слідчий. Зауважив, що це буде стосуватися лише тих випадків, коли є ознаки насильницької смерті або є підстави вважати, що людина померла не своєю смертю.

Поховання небіжчиків, життя яких припинилося природнім шляхом, нові поправки до КПК України не стосуються. Порядок взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини, затверджений наказом МВС України від 29.09.2017 встановлює наступне.

У разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події виїжджає лікар, а у випадках, передбачених наказом № 545, фельдшер закладу охорони здоров’я, який констатує факт смерті, проводить огляд трупа, за результатами якого інформує органи та підрозділи Національної поліції та адміністрацію закладу охорони здоров’я, що забезпечує потреби населення у медичному обслуговуванні на відповідній території, про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки про смерть).

У таких випадках уповноваженим працівником поліції складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання, і судово-медична експертиза не проводиться.

Так, головний лікар Нововолинської ЦМЛ Віктор Мороз також зазначив, що якщо лікар, який констатує смерть, не виявить ознак насильницької смерті – слідчий складає висновок, судово-медична експертиза не проводиться. Тому ніяких змін у похованні, так званої такої категорії небіжчиків, не буде.

Перейматися, що людина не зможе поховати свою стареньку бабусю, яка ще й давно хворіла, не варто.

Лозовий же про те, що сталося навколо цієї ситуації, написав на своїй офіційній сторінці в фейсбук наступне :

15-го березня, коли зміни до КПК, включно із моїми правками, вступили в дію – усі можуть переконатися у безпідставності звинувачень на мою адресу, мовляв, тепер будуть нові правила поховання. Знаю, що багато притомних людей повелось на цю брехню. Ставлюсь до цього з розумінням – була агресивна хвиля у ЗМІ.

https://www.facebook.com/Andriy.Lozovyi/posts/2381797038512679

У Верховній Раді України 5-го лютого був зареєстрований законопроект № 7547 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства”, яким планували внести зміни до “правок Лозового” в КПК. Та 15-го березня він не був підтриманий достатньою кількістю голосів парламентарів.

Катерина Костючик, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 2
  1. Як то кажуть : помрем, побачим.А взагалі наших людей вже важко здивувати діями наших законотворців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *