<

Нові LED світильники та пів мільйона гривень на світлофор: відповідальні за освітлення Нововолинська розповіли “БУГу” про перспективи міста

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:58 | 14.10.2017 / Статті /
Перегляди
16
/ коментарі 3

Чому вдень на вулицях горить світло та не всі ліхтарі світяться вночі, скільки коштів виділяють на потреби освітлення міста, – про ці та інші питання журналісти “БУГу” поспілкувалися із електротехніками виробничого управління комунального господарства Нововолинська.

Зовнішнє освітлення має велике значення для  населення та забезпечує безпеку пішоходів та транспорту. В місті цим питанням займається дільниця благоустрою комунального господарства.

На балансі підприємства знаходиться 64 кілометри повітряних мереж зовнішнього освітлення та 1.5 кілометри кабельних, які знаходяться під землею. А місто освітлює 1940 ліхтарів.

Цікаво, чи всі жителі знають чим займаються електромонтери комунального господарства? Може здаватися, що вони лише вкручують лампочки в ліхтарі. До речі, в місяць їх йде до ста штук. Однак, до компетенції дільниці включається не тільки забезпечення вулиць світлом та ремонтні роботи. Обслуговування світлофорів, пішохідних переходів, фонтанів, архітектурно-технічне освітлення – це все також закладено в їхні обов’язки.

Як відомо, кожна організація потребує достатнього фінансування. Витрати на утримання мереж зовнішнього освітлення складають суттєву частину в бюджеті кожної громади. Тому у питанні зниження цих витрат важливими чинниками є запровадження технологій енергозбереження. Заміна застарілих світильників на нові з енергозберігаючими лампами – першочергове завдання. У планах впровадження економних джерел світла. Поступово у місті заміняють звичайні натрієві лампочки. У 2017-му році по місту встановлено 70 Led світильників. Ціна одного – 900 гривень. У Нововолинську вже не на одній вулиці енергозберігаючі ліхтарі. Цього року замінили і дроти і лампи ще на двох – Святого Володимира та Некрасова.

В цілях економії електроенергії також використовують наступну практику. Мабуть нововолинці помічали, що не всюди світяться всі ліхтарі одночасно. Як пояснив  головний майстер дільниці Олександр Оркіш, є три підстанції, на яких ліхтарі не постійно горять. У пізній час виставляють таймери з періодичністю в кілька хвилин. Ліхтарі тоді не світяться одночасно, а почергово.

Також в залежності від сезону, необхідно змінювати час ввімкнення і вимкнення ліхтарів ввечері та зранку. Коли день стає коротшим вулиці необхідно освітлювати довший час.

Ми вирішили дізнатися чому ліхтарі  часом горять вдень. Невже просто забули виключити? Як виявилося, в денний час їх вмикають через ремонтні роботи.

“Для того, щоб виявити несправні лампи або пошкоджений кабель, потрібно включити всю лінію. По-іншому поки не можемо знайти причину неполадки. Саме тому вдень може світитися світло на вулицях. Та можливо уже цього року проведуть встановлення системи дистанційного управління”, – пояснив ситуацію головний майстер.

Начальник комунального підприємства Артем Жигалюк розповів, що сучасна система управління уже в розробці. З місцевого бюджету виділено близько 200 тисяч  на обладнання, яке просили пару років. Воно вже закуплено і невдовзі планують ввести в експлуатацію. На сьогодні, щоб виявити проблему в роботі електромережі необхідно виїжджати на місце. В перспективі це все буде бачити диспетчер на комп’ютері. Відповідно майстри працюватимуть оперативніше та не треба буде так включати світло.

Освітлення площ та скверів, святкової ілюмінації міста – це все також відповідальність комунального господарства. В місті є проблема – биття плафонів і крадіжка лампочок. По бульвару Шевченка постійно таке відбувається, стараються вчасно реагувати та  ремонтувати  ліхтарі. Декоративну ілюмінацію, яка розташована на стовпах міста включають лише у святкові дні. Перед тим щоразу усе перевіряють, замінюють несправності.

Освітлення прожекторами пам’ятників та фонтанів, фасадів будинків та приміщень, які мають архітектурне чи художнє значення також здійснює дільниця. Окрім того, майстри ще здійснюють обслуговування фонтанів: чистка, включення, ремонт двигунів. В планах комунального господарства – реконструкція фонтанів. Вже пару років висилають листи на потребу виділення коштів, але поки доводиться і далі чекати.

Утримання світлофорів та встановлення і обслуговування освітлень пішохідних переходів – ще одна функція дільниці. Не так давно за зверненням жителів масиву району 2-ї шахти було встановлено новий світлофор на проблемному перехресті. На даний момент у місті вже давно необхідно замінити світлофор по вулиці Святого Володимира. Постійно виходить зі строю, не всі лампочки працюють. На його реконструкцію потрібно пів мільйона гривень. Кошти мають бути виділені з місцевого бюджету у 2018-му році.

У Нововолинську рік тому запустили проект, який передбачає встановлення освітлення пішохідних переходів. Уже близько 10-ти таких є на вулицях міста і наразі ще 9 закуплено. Один такий світильник коштує близько 10-ти тисяч гривень.

Майстри дільниці також відповідають за освітлення в Благодатному. Однак селищу менше повезло. Виїжджають туди раз в тиждень, а заявки фіксують практично щодня.

На останок хочемо додати, що якщо на вашій вулиці не горить ліхтар, то сміливо дзвоніть за номером 4-51-42. У день щодня може надходити від 10-ти до 20-ти таких заявок. На повідомлення реагують майстри, виїжджають на місце та проводять ремонтні роботи.




коментарів: 3
  1. 200 тисяч за систему дистанційного включення …ви щьо подуріли …там ціна максимум 5 тисяч одної приблуди в котру вставляєш сімку і в залежності від смс вона замикає або розмикає реле ..все)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *