<

Непереможний Урсус з Волині: борець, який здолав Піддубного

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:19 | 14.04.2021 / Статті /
Перегляди
42
/ Коментарі відсутні

Історія життя волинського борця Петра Янковського, який у свій час зміг здолати легенду спорту Івана Піддубного.

Шлях непереможного Урсуса: борець Петро Янковський з Волині

Ім’я борця та важкоатлета Петра Янковського не таке популярне, як ім’я його сучасника та «колеги по цеху» Івана Піддубного. Але незважаючи на це, спортсмен зміг заявити про себе та навіть отримав прізвисько непереможного Урсуса. 

Від армії до цирку

Своїми фізичними даними видатний спортсмен міг похизуватися навіть у дитинстві. У своєму селі поблизу Луцьку він неодноразово піднімав важкі речі та дивував усіх своєю силою. У віці 23 років Янковського було викликано до армії Російської Імперії. Одного разу, відвідавши разом з іншими солдатам Варшавський цирк, майбутній борець викликався виступити для публіки та провести показовий двобій. Його зупинив командир підрозділу. Свою ідею Петро Янковський не полишив і після армії повернувся у Варшаву та влаштувався борцем у місцевий цирк.

За короткий проміжок часу він став професійним спортсменом. Янковського почали запрошувати із виступами у великі міста імперії та навіть у Середню Азію. Зріст спортсмена сягав 192 см, а вага – майже 150 кг. Такі змагання проводяться більше 100 років, з часом тенденції і правила єдиноборств трохи змінилися, але як повідомляють сучасні спортивні новини, українські борці, спортсмени домагаються чималих успіхів в карате, кікбоксингу або боксі, яскравий приклад того брати Клички, Усик, Сергій Співак.

Для Янковського не було авторитетів – все вирішував спорт

Одного разу у Феодосії він зустрівся на ринзі з Іваном Піддубним та зміг його перемогти. Це була одна з небагатьох поразок Піддубного за його життя.

Крім свого земляка, Петро Янковський зміг подолати таких видатних сучасників:

  • Гусейна, придворного борця Бухарського еміра;
  • Чемпіона світу з Болгарії Ніколу Петрова;
  • Російського богатиря Ступіна;

Серед публіки він мав два прізвиська – Урсус та Папаша. Його активна кар’єра тривала 40 років. За цей час під натиском Янковського зазнали поразки сотні борців з усіх куточків Європи та Азії. Спортсмен пішов з життя у 1932 році через хворобу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *