<

Намети, «провокатори» та сутички: як «SaveФОП» на Майдані мітингували та хто очолює протести

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:41 | 16.12.2020 / Статті / , /
Перегляди
5
/ 1 коментар

15-го грудня на Майдані Незалежності у Києві сталися сутички правоохоронців та учасників акції «SaveФОП». Мітингувальники оголосили безстрокову акцію, назвавши її Податковим Майданом. Від Верховної Ради вони ходою попрямували до Хрещатика, де намагалися встановити намети, цьому завадили поліцейські. Частина протестуючих залишились протестувати на Майдані.

Детальніше про вимоги протестувальників, сутички з поліцією та про очільника руху описало Громадське. 

«Хочемо працювати!»

«Ганьба!» — кричали учасники акції «SaveФОП», тримаючи у руках прапори та картки із зображенням середнього пальця. Кажуть, що це їхнє звернення до влади, яка фактично знищує можливість працювати. «Ми будемо стояти, скільки дасть бог сил і скільки буде можливості», — наголошують мітингарі, заявляючи про безстрокові протести. Найголовніші вимоги — скасування локдауну для ФОПів та ухвалення закону про спрощену систему оподаткування. 

«У 2010 році був податковий Майдан і навіть тоді Янукович з Азаровим до нас виходили. У 2015 році при Порошенку — та сама ситуація. Ми боролися й домоглися скасування фіскалізації. За нинішньої влади ми боремося, та стоїмо фактично на місці», — розповідає Андрій Попов, координатор Житомирського осередку.

Акція протесту приватних підприємців «SaveФОП» на Майдані Незалежності в Києві, 15 грудня 2020 року
Акція протесту приватних підприємців «SaveФОП» на Майдані Незалежності в Києві, 15-го грудня

«Ми спокійно розвивалися, створювали робочі місця, перебуваючи на спрощеній системі. А зараз ті умови, в яких ми опинимося у зв’язку з уведенням фіскалізації, не дозволять нам упоратися з корупційним складником, тому що перевірки та штрафи, які влада запровадила, для нас нереальні. І весь той облік і спрощення непотрібні, тому що ми не та ланка, де кошти розкрадаються або недоплачуються податки», — пояснює Євген Хлевицький із Харківщини. Чоловік розповідає, що має власну справу: працює з оптикою.

Окрім цього, фізичні особи-підприємці вимагають діалогу з владою. Вони хочуть створення відповідної комісії, яка б радилася з ними перед ухваленням будь-яких рішень щодо ФОПів.

«Ми до влади делегували людей, щоб вони представляли наші інтереси, а вони чомусь закрилися за спинами поліції та не хочуть із нами розмовляти. Кажуть, що ми проплачені, представники олігархів, хоча це не так. Усі міста України вийшли, бо хочуть працювати», — кажуть протестувальники.

У день протесту на багатьох вулицях неподалік центру можна було побачити багато автобусів, якими на зібрання приїжджали люди з інших областей. Це одразу спричинило дискусії — чи справжній протест підприємців, чи хтось оплатив і «звіз» учасників. Протестувальники переконують, що приїхали автобусами, які самі собі оплатили: 

«Збирали самі ж ФОПи по 100-150 гривень, хто скільки міг. Винаймали автобус, їхали». 

Сутички

«Сутички почали правоохоронці. Ми мирні підприємці, в нас немає зброї. Ми відповідно до зареєстрованих повідомлень хотіли продовжити свою акцію на Майдані Незалежності та разом з колегами виставити намети, щоб ховатися від дощу», — пояснюють організатори. 

Водночас правоохоронці запевняють, що встановлення наметів не було вказане у заявці не проведення акції, а тому вони спочатку намагалися завадити, а після того, як намети таки встановили, — демонтували їх. 

«Зрештою виникла штовханина, а згодом група нетверезих чоловіків нанесла тілесні ушкодження трьом поліцейським. Їх із розбитими обличчями та забоями тіла госпіталізували», — йшлося в заяві поліції.

За інформацією організаторів та поліції, в денних сутичках постраждало шестеро протестувальників та 40 правоохоронців, увечері — троє правоохоронців та близько 13 протестувальників.

«У нас у заявці намети вказані, очевидно, поліція погано читала. Намети, обладнання — все це вказано, тому поліція просто вчинила злочин, вона викрала наше майно», — кажуть організатори.

Натомість у заявці до КМДА за підписом організаторів йдеться лише про агітаційні намети, але не про військові та туристичні, які намагалися встановити протестувальники.

Крім того, організатори кажуть, що в натовпі були певні провокатори, які нібито працювали на поліцію. 

«Ми їх передаємо, вони показують якесь посвідчення — і їх правоохоронці відпускають. Це старі технології — показати, які погані протестувальники, щоб “зачистити”. В нас немає зброї, ми мирні ФОПи: підходьте до кожного і питайте. Це все технології влади, вона робить усе для того, щоб дискредитувати нас, мирний рух».

Хто керує?

Куратором організації став 46-річний уродженець Львівщини Сергій Доротич. Наразі він проживає у столиці. З 2010 року очолює громадську організацію «Союз захисту підприємництва».

Ми поговорили з Сергієм під час акції протесту. Він пояснив, що проблема ФОПів торкається його особисто, оскільки зараз він займається торгівлею фурнітури для вікон та дверей: 

«Я фізична особа-підприємець третьої групи. Як вплине на мене? Мені треба буде купувати касовий апарат, через касовий апарат продавати. І те, що я продаю — шпінгалети чи ручки — здорожчає на 20-30%. Я втрачу ринок, втрачу споживача і мені рано чи пізно, коли я стану неконкурентним, доведеться закритися. І так кожному».

Утім шпінгалети — не єдине, чим займався Доротич. Із 2007 року у Верховній Раді шостого скликання він був помічником нардепів Івана Деньковича, Уляни Мостіпан й Андрія Шевченка від «Блоку Юлії Тимошенко». Також був головним консультантом Секретаріату Президента України при Вікторові Ющенку, за його ж президентства працював у Державному комітеті України з питань технічного регулювання та споживчої політики, у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України.

За Віктора Януковича Доротич працював у Міністерстві фінансів України. Крім цього, був заступником голови Київської обласної ради за Володимира Майбоженка. Був виконувачем обов’язків голови правління ПрАТ «Укрпрофтур» — це приватне товариство, створене в 1991 році. До його статутного фонду увійшли всі туристичні господарства, санаторії, готелі, які в Радянському Союзі підпорядковувались Українській республіканській раді з туризму та екскурсій. Водночас Доротич обіймав керівні посади у компаніях, які займаються орендою майна.

46-річний уродженець Львівщини Сергій Доротич, керівник акції протесту

У 2012 році громадянська мережа «ОПОРА» повідомляла, що у 95-му одномандатному виборчому окрузі на Київщині спостерігачі помітили агітаційні листівки самовисуванця Сергія Доротича, де він використовував фотографію з Юлією Тимошенко та символіку ВО «Батьківщина». Тоді партія зазначила, що це незаконно.

Напередодні другого штурму акції «SaveФОП» Сергій Доротич зробив у мікрофон заяву про те, що не вживає наркотики, алкоголь та не має незареєстрованої зброї, наголошуючи на тому, що найближчим часом можуть відбуватися так звані провокації відносно нього.

Підтримали протест ФОПів також представники «Руху опору капітуляції» та «Національного корпусу». Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко теж стала на бік мітингувальників та просила депутатів підтримати закон про спрощену систему оподаткування.

Учасники акції «SaveФОП» залишаються на Майдані Незалежності після сутичок із силовиками, Київ, 15 грудня 2020 року
Учасники акції «SaveФОП» залишаються на Майдані Незалежності після сутичок із силовиками, Київ, 15 грудня 2020 року

Що далі?

Наразі ФОПи кажуть, що не йтимуть з Майдану, допоки їхні вимоги не задовольнять. 

«Ми хочемо працювати й налаштовані серйозно. Ми бачимо чисельну кількість правоохоронців, яка в рази перевищує нашу. Ми бачимо, що колеги наші потомилися, але нашу волю не зломити. Ми закликаємо киян, гостей міста виходити», — пояснює Сергій Доротич. 

Кількадесят протестувальників пробули на Майдані впродовж усієї ночі й залишаються там зараз.




один коментар
  1. Я шось не дуже розумію: чому одні мають торгувати з касовими апаратами, а інші без них. Хочеш без апарата , то йди торгуй на ринок.На круті тачки є гроші, а як на апарат, то не можна нашкрябати. В народі кажуть: пусти свиню під стіл, то вона і на стіл вилізе. Скільки вже тих поблажок можна робити – шо фопам, шо євробляхерам. Може вже комусь пора і податки платити. А то та демократія вже переходить в анархію і хаос. Пора вже це приструнити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *