<

Національний ансамбль народного танцю імені Вірського виступав у країнах Європи, збираючи кошти для України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:56 | 16.05.2022 / Статті / , , , /
Перегляди
309
/ Коментарі відсутні

Відомий на весь світ заслужений ансамбль народного танцю імені Павла Вірського виступав на сцені Польщі, Італії, Франції, Іспанії та Німеччини. Українські артисти балету набирали повні зали закордонних глядачів, а кошти за білети спрямовували на підтримку постраждалих закладів культури та мистецтва нашої країни.

Культура – обличчя народу, одна з найбільших його цінностей. Посягнувши на територіальну цілісність України, ворог посягнув і на наші творчі надбання. Руйнуються театри, пам’ятки архітектури, крадуться картини, що вже казати про усну народну творчість, яку рашисти століттями присвоювали собі.

Проте українці також вміють те, що не описати словами, не змалювати фарбами та ніяк не вдасться викрасти – танцювати.

Завдяки ансамблю Вірського про український народний танець дізналися у найбільших містах Європи. Артисти балету дали зрозуміти, що наша культура прекрасна, проте дуже вразлива у період війни, і їй ні в якому разі не можна дозволити занепасти.

Виступ ансамблю на вулицях Парижу

Кошти зібрані на концертах, спрямовані на охорону, евакуацію, оцифрування та збереження культурних цінностей, підтримку закладів культури та мистецтва. У тому числі медіа, які були пошкоджені або знищені у наслідоквійни з росією.

Про подорожі колективу розповів БУГу артист балету Максим Карпенко, який поїхав у тур в ролі креативного менеджера. Хлопець знімав виступи танцюристів, монтував відео, та публікував у мережі.

Виїхати артистам балету у повному складі закордон, разом з чоловіками призовного віку, вдалося за допомогою патронату від Міністерства культури.

Ансамбль Вірського став першим державним колективом, який виїхав закордон під час війни збирати кошти для постраждалих на війні, у тому числі працівників культури.

Почали з Кракова, далі була Варшава – там перед концертом артисти потрапили на мітинг, присвячений бомбардуванню театру в Маріуполі, виступили й на ньому.

За словами Максима було близько п’яти тисяч людей і всі у жовтоблакитних кольорах.

Після Варшави поїхали у Ніаполь в Італії. На кожному концерті колектив показував більше 13-ти номерів.

“Український танець потребує нової сучасної обгортки. Наприклад, кока-кола – старий бренд, проте він весь час оновлює свою пляшку, хоч смак напою залишається той самий. Так само можна сказати про український народний танець: його потрібно красиво показати та прорекламувати. І ми стараємося вдало модернізувати цю начинку під назвою українська народна хореографія”, – пояснив Карпенко.

Також артисти відвідали Кьольн, Бохум, Париж, Мадрид, Барселону та два передмістя біля неї, Ніццу, Берлін і Прагу. Майже у кожному місті вдавалося зібрати повні зали глядачів.

“Ми хочемо показати всьому світу, за що воюють наші хлопці – яка вона, наша безсмертна культура”, – сказав артист балету.

Танець, з яким нащадки Вірського розпочинають кожен свій концерт

Виступ у Мадриді

У Барселоні

У Ніцці




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *