<

На скільки в Україні можуть зрости тарифи на комунальні послуги

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:25 | 28.11.2017 / Статті /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Через формулу “Роттердам+” з кишень українців вже витягнули 20 мільярдів гривень. Відповідальні за це посадовці НКРЕКП та ставленики президента залишаються на місцях, навіть після гучного викриття оборудки. Розслідування НАБУ затихло. За таких обставин, зухвала схема з формулою “Роттердам+” набирає обертів. Ціна вугілля та електроенергії може вкотре збільшитися.

Україна обрала шлях енергетичної безпеки, тому купуватиме вугілля в Америці, гордо заявляє Петро Порошенко. Першу партію урочисто зустріли в Одеському порту. Однак, за словами експертів, постачання вугілля є мінімальними з США.

Про це пише 24канал

Вже 1,5 роки тариф на електроенергію розраховують за формулою “Роттердам+” – це вартість вугілля на біржі в Роттердамі з додаванням вартості доставки в Україну та його розвантаження. Однак насправді вугілля з Нідерландів в Україну не постачають.

Це є масштабна афера. Звідти ми ніколи вугілля не закуповували, жодної тонни в Україну не приїхало за останні декілька років. Бажану ціну підганяли під бажану формулу, – запевнив експерт з питань енергетики Андрій Герус.

Таку ж думку висловила народний депутат від фракції “Об’єднання “Самопоміч” Вікторія Войціцька, яка додала, що “Роттердам+” – це корупційна схема, яка не має ніякого обґрунтування для застосування.

В рік Україна споживає близько 24 мільйонів тонн вугілля, з яких 20 мільйонів тонн – українське вугілля газової групи, 1 мільйон – з США та ПАР, 3 мільйони – з Росії. Відтак українці купують вітчизняне вугілля за ціною імпортного. Окрім цього, додатково оплачують транспортування палива морем, хоча 95 % постачається залізницею.

Формула “Роттердам+” стосується всього вугілля. І якщо би її запровадили лише до того вугілля, якого немає в Україні, проблем би таких великих не було, – зазначив народний депутат, фракція “Об’єднання “Самопоміч” Лев Підлісецький.

20 мільярдів гривень – саме стільки вже втратили українці через скандальну тарифну формулу. Але в НКРЕКП вирішили, що цього замало, та запропонували знову підвищити ціну на вугілля з 66 до 82 доларів за тонну. При цьому вартість транспортування повинне збільшитись на 28 %, а це обійдеться українцям в додаткові 12 мільярдів гривень. Тому експерти впевнені, що тариф на електроенергію може зрости на 15 %, що матиме негативні наслідки як для звичайних споживачів електроенергії, так і для бізнесу.

“Дуже негативні наслідки для малого, середнього бізнесу, промисловості. Адже саме для них буде підвищуватися ціна. В результаті підняття ціни для цих споживачів страждати будуть звичайні українці. Бо будь-який промисловець-підприємець буде переносити збільшення вартості електроенергії на збільшення вартості кінцевої продукції”, – розповіла Вікторія Войціцька.

Тариф на електроенергію повпливає і на вартість водопостачання, адже саме завдяки електриці воду подають в оселі українців.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *